Roda JC wint na doelpuntenfestijn, Zivkovic scoort tweemaal

Telstar - NEC 0-1
NEC zocht in de beginfase zorgvuldig naar een opening in de vijandelijke defensie, maar dat wilde nog niet echt lukken. Toch kwamen de Nijmegenaren na een kwart wedstrijd op voorsprong, doordat Christian Santos een luchtduel won en doelman Cor Varkevisser op die manier kansloos liet. NEC ging vervolgens op jacht naar een tweede doelpunt en was daar via Anthony Limbombe en Sjoerd Ars ook dicht bij. Na rust viel er niet bijzonder te beleven in Velsen, maar er werden nog wel twee rode kaarten uitgedeeld. Alireza Jahanbakhsh moest na een elleboog gaan douchen en Kenneth Dougall van Telstar kreeg zijn tweede geel, op het moment dat Telstar juist sterker leek te worden.

Roda JC Kerkrade - FC Oss 4-3
Roda voorkwam maandag zijn derde nederlaag van het seizoen. Het team van René Trost had bijna niet slechter kunnen beginnen, want binnen twee minuten zorgde Genaro Snijders voor de 0-1 door na voorbereidend werk van Dennis Janssen te scoren. Jonathan Opoku verdubbelde na achttien minuten zelfs de marge door een hoekschop binnen te koppen. Het publiek in het Parkstad Limburg Stadion schreeuwde 'voetballen, voetballen', maar Roda liet weinig zien en probeerde spits Frank Demouge vooral met lange ballen te bereiken. Toch knokten de Limburgers zich nog voor rust terug in de wedstrijd.

Mitchel Paulissen maakte er met een afstandsschot 1-2 van en na rust boog Roda de score helemaal om. Tom van Hyfte scoorde uit een vrije trap en Roda nam de regie vervolgens helemaal over. Nadat een goal vanwege een overtreding van Demouge vervolgens werd afgekeurd en Marc Höcher nog een grote kans miste, kwam Roda na zeventig minuten op 3-2 door een kopbal van Bart Biemans. Guy Ramos maakte er bij een hoekschop 4-2 van. Oss kwam daarna niet verder dan de aansluitingstreffer van Istvan Bakx en eindigde het duel zelfs met tien man, doordat Lorenzo Piqué een directe rode kaart kreeg.

FC Eindhoven - Helmond Sport 3-0
FC Eindhoven bond ook Helmond Sport aan de zegekar en heeft nu vijf van zijn laatste zes duels gewonnen. Het team van Jean-Paul de Jong kwam na elf minuten op voorsprong: Tom Boere schoot het leer in de korte hoek van Wouter van der Steen. De bezoekers kregen echter ook goede kansen; Oumar Diouck kopte bijvoorbeeld op de kruising. In het laatste kwartier van de tweede helft stelde Eindhoven de drie punten echter veilig. Fries Deschilder scoorde de 2-0 na een fout van Charles Kazlauskas en het derde doelpunt werd gemaakt door Jason Bourdouxhe. Eindhoven staat nu met 36 punten op de derde plaats in de Jupiler League.

Achilles'29 - FC Volendam 2-4
FC Volendam wist na twee achtereenvolgende nederlagen weer eens te winnen in de Jupiler League. De Wijdbroeken hadden eigenlijk maar één helft nodig in Groesbeek. Henk Veerman opende in de derde minuut de score en daarna wisten ook Erik Schouten, uitblinker Raymond Fafiani en Ludcinio Marengo het net te vinden. Achilles'29 deed via Mehmet Dingil nog iets terug en in de tweede helft maakte Freek Thoone er uit een hoekschop 2-4 van, maar daar bleef het bij op De Heikant. Volendam eindigde het duel nog wel met tien man doordat Kevin Wattamaleo een tweede gele kaart pakte. Aan de zegereeks van Achilles kwam na twee wedstrijden dus een einde.

FC Emmen - Almere City FC 2-2
De partijen waren in de eerste helft aan elkaar gewaagd, maar de thuisploeg moest al wel na ruim een halfuur verder met tien man. Tim Siekman haalde de doorgebroken Vincent Janssen neer en kreeg de rode kaart gepresenteerd door scheidsrechter Kevin Blom. Almere was overigens sterker begonnen, maar onder anderen Jason Oost benutte zijn kans niet. Namens Emmen waren Boy Deul en Roland Bergkamp dicht bij een goal. Drie minuten na de pauze kwam Emmen plots op voorsprong, door het veertiende seizoensdoelpunt van Cas Peters. Hij raakte later ook nog de paal, maar Emmen scoorde via Deul in de slotfase alsnog. Via een rake penalty van Janssen en een goal van Cees Toet werd het echter toch nog 2-2.

Fortuna Sittard - Sparta Rotterdam 0-0
Fortuna Sittard en Sparta Rotterdam maakten er bepaald geen hoogstaande wedstrijd van. Kansen waren schaars, maar zeven minuten voor rust was de gastheer wel dicht bij een doelpunt, toen Ramon Voorn de bal via zijn achterhoofd tegen de paal kopte. Halverwege de tweede helft waren de Limburgers andermaal dicht bij de 1-0, maar Bob Vankan liet een grote kans liggen en de rebound was ook niet aan Jasper Waalkens besteed. Doelman Ferhat Kaya voorkwam even later een treffer van Sparta en tien minuten voor tijd stichtte Waalkens ook nog gevaar. Paul Gladon trof in de absolute slotfase de paal, maar een goal zat er dus niet in.

Jong Ajax - VVV-Venlo 4-0
Zivkovic maakte tegen VVV-Venlo alweer zijn tiende en elfde doelpunt in twaalf wedstrijden in de Jupiler League. Na wat kansen over en weer mocht de spits na een klein halfuur, na een handsbal van Medy Elito, aanleggen voor een strafschop en hij faalde niet: 1-0. Aan het spelbeeld veranderde na rust maar weinig, maar dit keer toonde Jong Ajax zich een stuk effectiever. Niki Zimling schoot van een meter of twintig raak en na zeventig minuten maakte Queensy Menig er met zijn linker 3-0 van. In de slotfase schoof Zivkovic zijn tweede van de avond onder de doelman door. Het Ajax van trainer Jaap Stam is nu al vier duels ongeslagen.

RKC Waalwijk - MVV Maastricht 0-1
RKC Waalwijk hoopte na vier nederlagen op rij weer eens te winnen, maar kon in de eerste helft niet echt gevaarlijk worden. MVV Maastricht creëerde ook niet veel bijzonders, maar kwam acht minuten voor rust wel op voorsprong. Philippe van Arnhem verloor de bal en in de tegenactie scoorde Davy Brouwers met een mooie volley. Het MVV van trainer Ron Elsen begon goed aan het tweede bedrijf, maar RKC bleef in leven. De hekkensluiter van de Jupiler League ging in de slotfase zelf nog op jacht naar de gelijkmaker, maar met kunst- en vliegwerk hielden De Sterrendragers stand in het Mandemakers Stadion.

Jong FC Twente - FC Den Bosch 1-1
FC Den Bosch kwam al na dertien minuten op voorsprong in De Grolsch Veste, waarin ongeveer 350 toeschouwers aanwezig waren. Jordy Thomassen scoorde met een schot uit de draai, maar de beloften van FC Twente knokten zich na een klein halfuur terug, door een kopbal van Jari Oosterwijk uit een hoekschop. Twente kreeg in het restant van de eerste helft goede kansen op de 2-1, maar liet die liggen. Ook na rust kwam de score niet meer in verandering en beide partijen gingen dan ook in een gelijkspel uit elkaar. Twente heeft nu achttien punten uit zestien wedstrijden en staat daarmee dertiende, een plaats onder Den Bosch.