Roma vloert Juve door pegel Totti en wereldredding Stekelenburg

Maarten Stekelenburg verrichte in de matige eerste helft de belangrijkste redding; na twintig minuten sloeg hij een vrije trap van Andrea Pirlo magnifiek uit de kruising. De beginfase was overigens voor AS Roma, dat voor het oog van liefst 54.981 supporters hoopte om voor het eerst sinds februari 2004 weer eens thuis te winnen van Juventus. Na vijf minuten kreeg Pablo Osvaldo een goede kans, maar zijn schot werd gekraakt door Stephan Lichtsteiner. Het tempo lag hoog en na de eerste tien minuten kwam Juve beter in zijn spel.

Na de vrije trap van Pirlo was er echter geen doelgevaar meer te bespeuren in Stadio Olimpico, maar de bebaarde strateeg haalde na een halfuur weer de highlights. Totti pleegde onbedoeld een aanslag op de knie van Pirlo, die gelukkig wel kon doorspelen. Alleen al in de eerste vijf minuten van de tweede helft gebeurde er vervolgens meer dan in het hele eerste bedrijf. Osvaldo gleed, á la Marco van Basten in 1988, de bal een paar meter naast, Mirko Vucinic volleerde net naast de kruising en een knal van Miralem Pjanic werd naast gedoken door Gianluigi Buffon.

Na een klein uur had Roma op voorsprong moeten komen, maar Osvaldo kopte van dichtbij keihard recht op Buffon. Dat deerde i Giallorossi niet, want Totti zette de gastheer een paar seconden later alsnog op 1-0. De clubicoon knalde een afvallende bal met 113 kilometer per uur achter Buffon en maakte zodoende zijn 224e competitiedoelpunt. Enkel Gunnar Nordahl (225) en Silvio Piola (274) scoorden meer in de Serie A. Het vertrouwen bij de thuisploeg groeide en de kansen stapelden zich op in de hoofdstad.

Daniele De Rossi maaide in kansrijke positie over de bal heen en Érik Lamela tikte een hoekschop van dichtbij naast. Met debutant Nicolas Anelka als invaller in de ploeg hoopte Juventus de gelijkmaker nog te forceren, maar het zat er zelfs tegen de meest gepasseerde defensie van de Serie A niet in voor de ploeg van Antonio Conte. Roma kreeg dik tien minuten voor tijd nog de beste kans, maar Marquinho's schot werd van dichtbij gekraakt. Roma sleepte de zege over de streep en Totti kreeg nog een publiekswissel.