Ronaldo lacht het laatst in geweldig duel met Zlatan en gaat naar WK

De schijnwerpers stonden in Stockholm vooral op Ibracadabra (45 doelpunten in 93 interlands ) CR7 (44 doelpunten in 108 interlands) gericht. Laatstgenoemde trok uiteindelijk aan het langste eind in de Friends Arena, het stadion waar Ibrahimovic ruim een jaar geleden nog zijn wereldberoemde doelpunt tegen Engeland maakte. Dat de Zuid-Europeanen naar het WK gaan, mag volledig verdiend worden genoemd, want ook in de tweede ontmoeting waren zij de betere partij. Het thuisland van Erik Hamrén probeerde wel meer naar voren te spelen, maar kreeg de tegenstander nauwelijks serieus onder druk. Na een kwartier noteerde Portugal de eerste kans van de wedstrijd: Andreas Isaksson keerde een knappe kopbal van Bruno Alves uit een vrije trap.

Zweden probeerde het wel, maar naarmate de helft vorderde, groeide het vertrouwen van Portugal en werd men steeds gevaarlijker. Ronaldo kopte bij een hoekschop naast en volleerde na een voorzet van João Pereira over, terwijl op aangeven van de aanvoerder Hugo Almeida, die op het laatste moment te horen kreeg dat hij mocht starten, de bal in het zijnet kopte. Een uitdoelpunt hing in de lucht, maar de stand bleef tot de rust in evenwicht. Kim Källström deed namens de Scandinaviërs nog een poging, maar zijn streep werd gekeerd door Rui Patrício. Ibrahimovic was in de eerste helft nagenoeg onzichtbaar: hij kreeg na 45 minuten wel een kansje, maar volleerde hoog over.

Als Blagult dinsdagavond voor het eerst een serieuze kans had om Portugal zenuwachtig te maken, was dat wel vier minuten na rust. Ibrahimovic zette goed door een kreeg de bal nog bij Sebastian Larsson, die van dichtbij de bal voor het intikken had, maar recht op Patrício mikte. Twee minuten later toonde Ronaldo zijn klasse: de kanshebber voor de FIFA Ballon d'Or snelde weg bij Martin Olsson en rondde een mooie pass van Fábio Coentrao met zijn linker af: 0-1. Het vertrouwen van het thuispubliek kreeg een enorme deuk, maar een boost toen Ibrahimovic ruim twintig minuten voor tijd het kopduel van Alves won en de bal in de verre hoek mikte. De Friends Arena ontplofte toen Ibrahimovic even later een vrije trap in de hoek joeg; Patrício ging niet vrijuit.

De Zweden hadden nog één doelpunt nodig, maar Ronaldo nam zijn elftal bij de hand. Hij schoot de bal na een pass van Hugo Almeida in de verre hoek en tekende ook nog voor de 2-3, wat op applaus kon rekenen van collega Ibrahimovic. De sterspeler van Real Madrid was ook nog dicht bij zijn vierde, maar hij schampte de paal en tikte het leer in de blessuretijd net naast. Portugal vierde feest en won voor het eerst sinds oktober 2002 op bezoek bij Zweden. Zweden moet het WK dus op de tv bekijken en heeft nu al negen wedstrijden niet meer gewonnen van Portugal.