Ronaldo leidt Real Madrid naar klinkende zege in stadsderby

Atlético Madrid - Real Madrid 1-4
In de eerste helft waren Atlético en Real aan elkaar gewaagd. Pogingen van Sergio Ramos en Kaká werden tijdig geblokt, terwijl Falcao een bedreiging voor los Merengues was. De Colombiaan was echter ongelukkig in de afwerking. In de 25e minuut sloeg Ronaldo toe uit een vrije trap. De afstand tot het doel van Thibaut Courtois was groot, maar de doelman had geen antwoord op de uitstekende inzet: 0-1. Real Madrid maakte jacht op de 0-2, maar pogingen van Karim Benzema (naast) en Ronaldo (redding Courtois) leverden geen treffer op.

Atlético bood Real Madrid weliswaar goed tegenstand, maar Falcao en Adrián kwamen niet uit de verf. Voor Kaká zat de wedstrijd er na een helft al op. Mesut Özil nam zijn plaats in de tweede helft in. Het team van Mourinho startte sterker aan het tweede bedrijf, maar toch kwamen los Colchoneros in de 55e minuut op gelijke hoogte. Na een voorzet van Adrián kopte Falcao de 1-1 achter Iker Casillas. Dat was voor Real Madrid het signaal om Atlético terug te dringen op eigen helft. Courtois bracht redding op een inzet van Ronaldo, Fábio Coentrao schoot in het zijnet en een kopbal van Pepe ging over het doel.

De klasse van Ronaldo bracht Real Madrid in de 68e minuut aan de leiding. Een ziedende inzet met veel effect liet Courtois opnieuw kansloos: 1-2. Een kopbal van Falcao had in de 77e minuut de gelijkmaker kunnen zijn, maar luttele minuten later beslisten de bezoekers de krachtmeting. Diego Godín beging in het strafschopgebied een onnodige overtreding op Gonzalo Higuaín en Ronaldo schoot vanaf elf meter zijn derde van de avond tegen de touwen: 1-3. Atlético was van slag en had geluk dat pogingen van Ronaldo en Pepe niet in een doelpunt resulteerden. Op aangeven van Ronaldo zorgde José Maria Callejón in de slotfase nog voor de 1-4. Een schot van Diego op de paal was het laatste hoogtepunt.

Valencia - Rayo Vallecano 4-1
Het eerste bedrijf in Mestalla leek doelpuntloos te eindigen, maar Valencia sloeg vlak voor rust toe. Rayo-doelman Joel had een antwoord op een kopbal van Sofiane Feghouli, maar kon niet voorkomen dat Jonás in de rebound wel trefzeker was: 1-0. Het openingsdoelpunt was verdiend, daar Valencia in de eerste helft de beste kansen had. Adil Rami en Pablo Hernández kregen de bal echter niet langs Joel. Rayo kwam niet verder dan een poging van Lass Bangoura.

In de laatste twintig minuten nam de spanning toe. Na een goede counter zette Feghouli voor en rondde Jordi Alba af: 2-0. De vreugde was van korte duur. Twee minuten later ging Pablo Hernández compleet in de fout en profiteerde Diego Costa optimaal: 2-1. In de 77e minuut gooide Valencia het duel in het slot. Jonás maakte uit een zeer discutabele elfmetertrap, na een vermeende charge van Alejandro Arribas, de 3-1 en dat was voor de bezoekers uit Madrid de genadeklap. Pablo rondde in de slotfase nog een counter af en bepaalde de eindstand: 4-1. Hedwiges Maduro maakte vijf minuten voor het einde zijn opwachting.

Granada - Athletic Bilbao 2-2
De thuisploeg had slechts twee minuten nodig om op voorsprong te komen. Gorka Iraizoz had geen antwoord op een ferm schot van Jaime Romero: 1-0. In minuut 37 kreeg de doelpuntenmaker echter een rode kaart voor een charge op Andoni Iraola in het strafschopgebied. Fernando Llorente ging achter de bal staan, maar was voor de vierde keer op rij niet trefzeker vanaf elf meter. Het team van Marcelo Bielsa maakte in het eerste bedrijf sowieso een zeer matte indruk.

Enkele minuten na rust liet Iker Muniain oog in oog met Julio César na om voor de gelijkmaker te zorgen en dat bleek een dure misser. De Basken ontsnapten toen een inzet van Carlos Martins via Javi Martinez tegen de paal ging, maar in de 74e minuut was het wel raak. Martins nam snel een vrije trap en stelde daarmee Alexandre Geijo in staat om voor de belangrijke 2-0 te zorgen. In de slotfase zette het bezoek aan voor een eindspurt en zorgden Llorente en Markel Susaeta voor een puntendeling: 2-2.

Sporting Gijón - Levante 3-2
Na een zeer levendig begin nam Levante in de zestiende minuut de leiding. Valdo kopte raak uit een voorzet van Javi Venta: 0-1. Het antwoord van de thuisploeg viel zes minuten later. Óscar Trejo was ex-Ajacied Juanfran te slim af en schoot de bal achter Gustavo Munúa: 1-1. Na ruim een uur spelen zorgde Arouna Koné uit de draai voor de 1-2; alweer de vijftiende treffer van het seizoen voor de ex-PSV'er

Levante gaf het duel echter volledig uit handen. Koné, Valdo en Rubén Suárez lieten na om voor de 1-3 te zorgen. Een ziedend schot van Alberto Lora betekende een kwartier voor tijd de gelijkmaker. Zes minuten voor het einde zorgde ex-Ajacied Christian Sangoy met een uitgekiend schot voor de 3-2. In de slotminuten stond de lat de gelijkmaker van David Navarro in de weg.