Routiniers helpen Ajax aan zwaarbevochten zege op AZ

Bij Ajax was er geen basisplaats voor Kasper Dolberg. Keizer gaf voor de wedstrijd aan dat de Deen niet in staat was om vijf wedstrijden kort achter elkaar te spelen en dat zondag het juiste moment was om hem te wisselen ten faveure van Klaas-Jan Huntelaar. Wat Keizer eveneens op voorhand aangaf, was dat AZ het spel speelt wat hij graag met Ajax zou spelen. De Alkmaarders spelen al het gehele seizoen aantrekkelijk voetbal en begonnen zondagmiddag furieus aan het duel met de Amsterdammers. In de eerste tien minuten hadden de bezoekers niets te vertellen en was het aan André Onana te danken dat het 0-0 bleef. Hij redde goed oog in oog met Mats Seuntjens.

Nadat de Alkmaarse storm iets was gaan liggen, nam Ajax meer initiatief. Het leidde tot een enorme kans van Donny van de Beek, wiens inzet van de lijn werd gehaald door Pantelis Hatzidiakos. In de rebound had Huntelaar de 0-1 op zijn schoen, maar opnieuw was het Hatzidiakos die de bal van de lijn haalde. Waar Ajax kansen kreeg om de score te openen, viel de openingstreffer aan de andere kant van het veld. Deyovaisio Zeefuik veroorzaakte een strafschop met een onhandige handsbal. Alireza Jahanbakhsh nam plaats achter de bal en knalde de bal onhoudbaar achter Onana. Onverdiend was de voorsprong niet te noemen, want het was AZ dat met meer agressiviteit speelde en daardoor de bovenliggende partij was.

AZ had de zaakjes goed op orde en bleef verdedigend aardig overeind. Met veel overtredingen liet het Ajax niet in zijn eigen spel komen. Met goede combinaties werd de achterhoede van de Amsterdammers enkele keren uit elkaar gespeeld, met een grote kans voor Wout Weghorst in de 37ste minuut als gevolg. Zeefuik liet zich uit het centrum wegtrekken, waarna de AZ-spits de hoek voor het uitkiezen had. Maar het was opnieuw Onana die Ajax op de been hield. En waar Weghorst weigerde de trekker over te halen, deed Huntelaar dat vlak voor rust wél. Op aangeven van David Neres ging Huntelaar af op Marco Bizot en schoot hij de gelijkmaker binnen. Het was alweer de negende assist van de Braziliaanse buitenspeler dit seizoen.

Keizer greep in de rust in. Hij haalde de zwak spelende Zeefuik, die ook al geel op zak had, naar de kant en bracht Luis Orejuela. Met de Colombiaan binnen de lijnen wees scheidsrechter Danny Makklie vlak na de thee naar de stip. Hatzidiakos hield Huntelaar licht vast en de Ajax-spits ging gewillig naar de grond. Lasse Schöne, terug van een schorsing, schoot raak vanaf elf meter. Met de voorsprong in handen had Ajax de wedstrijd niet onder controle. Het spel golfde over en weer, zonder dat er goed voetbal op de mat werd gelegd. Het werd een wedtrijd met veel duels en overtredingen.

AZ bracht de verdediging van Ajax af en toe aan het wankelen, terwijl ook de bezoekers soms gevaarlijk werden. Met nog een kwartier op de klok kon Huntelaar de wedstrijd beslissen. Hij speelde zichzelf knap vrij, maar wist Bizot niet te passeren. De ploeg van John van den Brom deed er alles aan om er een slotoffensief uit te persen, maar kwam moeizaam tot aanvallen. De grootste kans in de slotfase kwam op naam van Fred Friday. Jahanbakhsh bood de invaller een niet te missen kans, maar hij faalde hopeloos.Vijf minuten voor tijd moest Jonas Svensson aan de noodrem trekken toen Kluivert op het doel van Bizot af ging. Hij pakte zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Met een man meer hield Ajax stand.