Rusland op valreep langs Portugal; Smolov scoort met 'Hand van God'

Rusland was in de eerste helft de baas in het eigen Kuban Stadion en had binnen elf minuten al drie keer kunnen scoren. Pepe voorkwam dat Artem Dzyuba kon uithalen en de spits vond later doelman Rui Patrício en de dwarsligger op zijn pad. Portugal kwam na de eerste tien minuten beter in de wedstrijd, maar liet in aanvallend opzicht niets zien en ontsnapte na 25 minuten andermaal aan de 1-0: Shirokov werd voor het doel gezet door Pavel Mamaev en zijn diagonale inzet werd met één hand knap gepakt door Patrício.

Na 35 minuten kreeg Portugal plots een enorme kans om te scoren: Gonçalo Guedes ging de combinatie aan met Nelson Oliveira en knalde van zestien meter op de handpalmen van Igor Akinfeev. Beide ploegen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft en de eerste kans was voor Rusland. Shirokov prikte de bal na een pass van Alan Dzagoev een handig overstapje van Dzyuba voorlangs. Het thuisland bleef de bovenliggende partij en Portugal, dat niet beschikte over onder anderen Cristiano Ronaldo, kwam na rust niet verder dan een poging van João Mário.

Rusland vergat zichzelf echter lange tijd te belonen. Mamaev volleerde na ruim een uur spelen naast en een kwartier voor tijd moest Patrício wel vissen, maar invaller Fedor Smolov had de bal bij een hoekschop met zijn arm tegen de doelnetten geslagen. De treffer werd afgekeurd en de voormalig Feyenoorder werd bestraft met een gele kaart. Rusland en Portugal leken elkaar zodoende in evenwicht te houden, maar Shirokov scoorde toch nog de 1-0. Smolov zette vanaf links voor, Dzyuba legde de bal klaar en de aanvoerder drukte af.