Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Ruzie legt bom onder Primera División: 'Dit is een gebrek aan respect'

Laatste update:

'Gebrek aan respect'
Kort voor het klinken van de Champions League-melodie in het Camp Nou publiceert de Spaanse voetbalbond woensdagavond een verklaring waarin het aangeeft alle wedstrijden van de Primera División en Copa del Rey vanaf 16 mei voor onbepaalde tijd uit te stellen. De RFEF is net als de spelersvakbond niet tevreden over een wet die vorige week door de regering werd bekrachtigd. De bewuste wet moet voor meer evenwicht in het Spaanse voetbal zorgen door de televisiegelden eerlijker te verdelen. Door de 'staking' zijn de duels van komend weekeinde voorlopig de laatsten in La Liga.

Ook de bekerfinale tussen Barcelona en Athletic Club, op 30 mei, komt op de helling te staan en als de RFEF daadwerkelijk voet bij stuk houdt, heeft dat gevolgen voor naar eigen zeggen meer dan 30.000 duels en 600.000 voetballers. De bond is in het afgegeven statement duidelijk en noemt de wet een 'gebrek aan respect' en verwijt de overheid dat men onvoldoende is gehoord in de hele kwestie. "Maar we blijven openstaan voor de dialoog", aldus de Real Federación Española de Fútbol.

Chantage
De LFP, de vertegenwoordiger van de profclubs uit de hoogste twee divisies, lijkt echter niet te zitten wachten op een koffiekrans met de bond en heeft zelfs gedreigd juridische stappen te nemen tegen de bond. "Als de overheid toegeeft aan deze chantage, doen we een stap terug in de ontwikkeling van het Spaanse voetbal. De schade zou verschrikkelijk en wijdverspreid zijn. Zelfs in China maken ze zich zorgen over de gevolgen voor sponsoren", zei Javier Tebas (foto, links) donderdag tegen Europa Press. De voorzitter van de profliga noemde bondsvoorzitter Ángel María Villar ook nog een 'slechte leider en slechte voorzitter': "Hij runt de bond als een boerderij. Dat doet hij al 27 jaar lang. Hij is geen voetbalfan, maar zal als voorzitter toch af en toe moeten praten."

Miguel Cardenal (foto, rechtsonder), de secretaris van het Ministerie van Sport, had eerder in AS al uitgehaald naar de voetbalfederatie. "Het is onbegrijpelijk dat de RFEF het voetbal wil stopzetten. Die maatregel komt voort uit onwetendheid. Wat Villar doet, is een regelrechte belediging voor de democratie en onze fundamentele normen en waarden!" De Spaanse sportrechtbank CSD sloot zich bij Cardenal en Tebas aan: "Alle partijen hebben bij de regering aangedrongen op een oplossing in de onderhandelingen over de tv-rechten en nu die oplossing er na twintig jaar eindelijk is, geeft de RFEF opeens niet thuis."

Messi
De wet, die overigens nog goedgekeurd moet worden door het parlement, gaat ervoor zorgen dat de Spaanse clubs vanaf 2016/17 de tv-rechten collectief gaan verhandelen, naar Duits en Engels voorbeeld. Daardoor ontstaat een rechtvaardiger inkomstenverdeling en wordt de competitie competitiever. Voorheen verkochten de clubs hun rechten zelf en Barcelona en Real Madrid slokten daardoor de helft van de tv-miljoenen op. Straks wordt negentig procent van de tv-inkomsten over clubs uit de hoogste klasse verdeeld. De helft wordt gelijkmatig over de twintig ploegen verdeeld en de overige vijftig procent volgens criteria als prestaties en grootte.

De overgebleven tien procent van de inkomsten gaat naar clubs in de Segunda División. De spelers vinden de nieuwe verdeling echter niet eerlijk, omdat zij menen dat zij naast hun reguliere salaris - dat mogelijk ook nog zal dalen - recht hebben op een deel van de opbrengsten uit de exploitatie van televisierechten, op basis van hun portretrecht. In Engeland bedraagt dat percentage anderhalf procent, maar de AFE vreest dat de Spaanse spelers geen cent krijgen. Ook vreest de bond dat de kloof tussen de Primera en Segunda División alleen maar groter wordt, wanneer de televisiewet echt in werking treedt.

De AFE voelde zich daarnaast buitengesloten bij de onderhandelingen en dreigde daarom eerder deze week met een staking. Die actie werd zelfs ondersteund door spelers als Xabi Alonso (nu: Bayern München) en Messi. "De AFE heeft ons bijgepraat en de spelers steunen de vakbond in wat men te melden heeft", sprak Messi voor het Champions League-duel tegen Bayern. Hij schitterde donderdagavond bij een bijeenkomst van de AFE wel in afwezigheid, maar spelers als Xavi Hernández, Iker Casillas, Sergio Ramos, Gerard Piqué, Andrés Iniesta en Juanfran waren er wel bij. Zij schaarden zich allemaal achter de oproep tot staking van de AFE.

Het dispuut over de televisiegelden lijkt de prestaties van Leo Messi op het veld echter nauwelijks te beïnvloeden, gezien zijn prachtige treffers tegen Bayern. Komende zaterdag komt Real Sociedad op bezoek en volgende week dinsdag wacht Bayern weer. Het is echter de vraag of Messi en zijn collega's de voetbalschoenen daarna ook weer snel onder zullen binden. Als de AFE en de bond met de regering voor 16 mei een akkoord bereiken over een aangepaste televisiewet, kan een staking worden vermeden.

Meer nieuws

Erik ten Hag in beeld als opvolger van Thomas Tuchel bij Bayern München
3
Johan Bakayoko maakt supporters van Feyenoord warm met lofzang over speler
3
Gehele Italiaanse top staat in de rij voor Nederlander: 'Een groot kampioen'
16
Journalist doet opmerkelijke bewering: 'Marino Pusic kleineerde Mats Wieffer'
29
'Barcelona denkt aan Nederlander in zoektocht naar aanvallende middenvelder'
18
Kassa Feyenoord en PSV rinkelt: alles wat je moet weten van het nieuwe CL-format
18

Meer sportnieuws

From Sergiño, to you | PSV
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties