SC Heerenveen ondanks slechte eerste helft langs dapper Go Ahead

De spelers van sc Heerenveen gingen na 45 minuten onder een striemend fluitconcert de kleedkamer in en dat was ook niet zo raar. Go Ahead Eagles was in het eerste bedrijf namelijk veel beter en de beste kansen waren ook voor de ploeg van trainer Foeke Booy. Nadat Xander Houtkoop al twee grote mogelijkheden had gekregen, was het voor het eerste de beurt aan de Friezen. Bilal Basacikoglu, de vervanger van de geblesseerde Alfred Finnbogason, koos ervoor om af te leggen in plaats van zelf te schieten. Dat was geen goede keuze.

Na die kans voor de thuisploeg pakten de bezoekers het weer op. Kenny Otigba liep Houtkoop omver in het strafschopgebied, maar de bal ging niet op de stip. Even later zeilde een inzet van Joeri Schroyen maar net over de kruising. Het was wachten op een doelpunt voor Go Ahead en die zou vlak voor rust vallen. Erik Falkenburg werd bediend door Sjoerd Overgoor en de van AZ gehuurde middenvelder verraste keeper Kristoffer Nordfeldt met een schot in de korte hoek.

Heerenveen-trainer Marco van Basten zal zijn ploeg beloond hebben met een donderspeech en dat sorteerde effect. De Friezen, die er in de eerste helft helemaal niets van bakten, stonden zeven minuten na rust met 2-1 voor. Eerst tikte Marten de Roon een scherp indraaiende vrije trap van Hakim Ziyech tegen de touwen, even later schoot Pelé van Anholt op fantastische wijze in de verre hoek.

In de absolute slotfase ging Go Ahead Eagles nog op zoek naar de gelijkmaker, maar daardoor kwam er aan de andere kant ruimte voor de thuisploeg. Zo schoof De Roon de bal in vrije positie voorlangs, terwijl invaller Yanic Wildschut (die de teleurstellende Rajiv van La Parra kwam vervangen) keeper Eloy Room op zijn pad vond. Ook Go Ahead kreeg nog wat kansjes, maar door de ruimte viel de treffer aan de andere kant. Hakim Ziyech scoorde de 3-1 met een van richting veranderd schot.