Schöne in vorm opnieuw belangrijk voor winnend Ajax

Over de hele wedstrijd gezien was die overwinning verdiend. Frank de Boer verraste in Alkmaar met zijn opstelling en begon met Daley Blind én Nick Viergever op het middenveld, terwijl Kolbeinn Sigthórsson in de spits mocht starten. De IJslander leek in de openingsfase de score te kunnen openen, maar Ruben Ligeon besloot voor eigen succes te gaan en zijn inzet werd gekeerd door Esteban. Aan de overkant was de eerste AZ-kans voor Guus Hupperts, die net op tijd werd gestuit door Niklas Moisander, en na een klein kwartier spelen kwam Ajax op voorsprong. Davy Klaassen werd op rechts helemaal vrij gelaten en gevonden door Schöne, waarna de middenvelder de score opende met een beheerste schuiver.

AZ moest in de achtervolging en kreeg via Muamer Tankovic een grote kans op de gelijkmaker, maar uit een vrije trap van Berghuis kopte de Zweed de bal naast. In het restant van de eerste helft kreeg AZ niet echt grote kansen meer, al kwam dat ook door een falende grensrechter: Markus Henriksen werd buitenspel gegeven toen hij alleen op Jasper Cillessen af ging, maar daar was geen sprake van. Even later had AZ opnieuw reden om te klagen over de arbitrage, toen Kevin Blom verzuimde om een rode kaart te geven aan Sigthórsson. De spits zette een vliegende tackle in op Simon Poulsen en leek van het veld gestuurd te gaan worden, maar Sigthórsson kwam weg met slechts geel.

In de slotfase van de eerste helft kwam Ligeon nog twee keer gevaarlijk door, maar zijn voortzettingen waren niet in orde, waardoor Ajax met slechts een nipte voorsprong de rust in ging. Kort in de tweede helft werd deze voorsprong ongedaan gemaakt door Steven Berghuis: na geklungel van Moisander kwam de aanvaller helemaal vrij te staan en van dichtbij liet hij Cillessen kansloos. AZ kwam sterk uit de kleedkamer en zat er kort op, maar Ajax voetbalde zich onder de druk vandaan en nam de regie over. Een poeier van Nicolai Boilesen belandde op de lat, terwijl Klaassen niet goed kon koppen en de bal op een tegenstander mikte.

Ajax was in deze fase van de wedstrijd duidelijk de bovenliggende partij en ook Mike van der Hoorn en invaller Anwar El Ghazi werden nog gevaarlijk, voordat Schöne twintig minuten voor tijd de goal maakte die simpelweg niet uit kon blijven. De aanvaller begon bij de cornervlag met dribbelen en werd niet aangepakt, waarna hij na een handige schijntrap de 1-2 binnen schoot. Sigthórsson had kort hierna de wedstrijd in het slot kunnen gooien, toen hij alleen op Esteban af ging, maar de weg naar het vijandelijke doel was te lang en hij werd achterhaald door Celso Ortiz. Ook een tweede grote kans op de 1-3 was niet aan Sigthórsson besteed en de spits raakte met een kopbal uit een hoekschop ook nog de paal. Ajax kreeg in de slotfase nog kans na kans, maar scoorde niet, en ontsnapte vijf minuten voor tijd nog aan de gelijkmaker toen Markus Henriksen net naast kopte. Vervolgens maakte El Ghazi er met een fraaie treffer uit een counter alsnog 1-3 van, zijn eerste treffer in de Eredivisie.