Scorende doelman helpt Zambia aan een punt tegen matig Nigeria

Zambia en Nigeria deden niet echt hun best om de toeschouwers in het Mbombela Stadium te vermaken. De ploegen leden veel onnodig balverlies en de gevaarlijke momenten voor beide doelen vielen daardoor op de vingers van een hand te tellen. Toch kreeg Nigeria voor rust een goede kans om op voorsprong te komen, toen Ahmed Musa werd neergehaald en er werd gefloten voor een penalty. Mikel ging vol vertrouwen achter de bal staan, maar faalde vanaf elf meter.

Doelman Viktor Enyeama hield Nigeria na de misser op de been en zag zijn land twaalf minuten na rust op voorsprong komen. Mikel maakte zijn fout enigszins goed, door de bal te veroveren en in te leveren bij Emmanuel Emenike, die er met een schot in de korte hoek 0-1 van maakte. Nigeria werd hierna onder druk gezet en had geluk dat Enyeama een geweldige redding in huis had bij een inzet van Rainford Mbesuma en dat de invaller even later een afschuwelijke misser op zijn naam schreef.

De aanvalsdrift van Zambia werd zeven minuten voor tijd echter alsnog beloond met de verdiende gelijkmaker. Ogenyi Osazi hield Emmanuel Mayuka vast en leek dit buiten het strafschopgebied te doen, maar de bal ging desondanks op de stip. Keeper Mweene stak het hele veld over om de penalty binnen te schieten en maakte, in tegenstelling tot Mikel, geen fout: hij schoot de bal prachtig in de rechterbovenhoek. Zambia en Nigeria hebben daardoor na twee groepswedstrijden twee punten in Groep C.