Scorende Van Persie wint met United; City met tien man naar zege

Manchester United - Stoke City 4-2
United boog dit seizoen al meermaals een achterstand om tot een voorsprong en deed dat zaterdag weer. Na tien minuten kreeg Stoke namelijk een vrije schop door een overtreding van Paul Scholes: Charlie Adam zwaaide de bal naar voren en daar kopte Rooney, opgejaagd door Ryan Shawcross, de bal pardoes langs David de Gea. Het was het enige gevaar dat the Potters stichtten, want United was daarna heer en meester. Jubilaris Rooney (die tien jaar geleden voor het eerst scoorde in de Premier League) maakte al gauw zijn eigen treffer goed met een rake kopbal, mede te danken aan een puntgave voorzet van Van Persie. De Nederlander zelf maakte er fraai 2-1 van.

Meer: Naam uit de Premier League getipt aan Feyenoord: ‘Geweldige veldtrainer’

Hij draaide zijn lichaam snel bij een voorzet van Antonio Valencia en passeerde Asmir Begovic met de linkervoet. Zonder enige angst voor een uitbraak van Stoke ving United de tweede helft aan en al vlot vergrootte Danny Welbeck de vreugde van de fans. Binnen de minuut zette Rooney vanaf rechts voor en kopte Welbeck al vallend raak; zijn eerste keer dit seizoen. The Red Devils leunden vervolgens iets achteruit, een onachtzame keuze. Michael Kightly slalomde zich een weg langs Michael Carrick en Rio Ferdinand en maakte er op wilskracht weer 3-2 van. Doordrukken lukte echter niet en Rooney stelde na een hoekschop van Van Persie en gerommel bij Stoke voor zijn derde en Uniteds vierde goal.

West Bromwich Albion - Manchester City 1-2
Na twintig seconden ontsnapte Manchester City al aan een tegendoelpunt. Een door Joleon Lescott van richting veranderde inzet van Marc-Antoine Fortuné ging maar net naast het doel van Joe Hart. De ploegen hielden elkaar goed in evenwicht in het eerste bedrijf, met kansen over en weer. In de 23e minuut zette Milner een streep door de initiële plannen van Roberto Mancini. Na een overtreding op de doorgebroken Shane Long mocht de middenvelder inrukken. Mario Balotelli maakte een frisse indruk in de eerste 45 minuten, maar zorgde ook voor ergenis bij Mancini door, met een gele kaart op zak, verhaal te halen bij Mark Clattenburg na zijn charge op Long.

Manchester City zette na rust meteen goed druk. Het was aan Ben Foster te danken dat een uitstekende poging van Carlos Tévez niet in de 0-1 resulteerde. Na een uur spelen blunderde Yaya Touré door een dot van een kans niet te benutten. Absoluut tegen de verhoudingen in nam WBA in de 67e minuut de leiding. Long ontsnapte aan de aandacht van Vincent Kompany en zorgde ervoor dat een mislukte poging van Peter Odemwingie alsnog de 1-0 betekende. Een fout van Foster tien minuten voor tijd betekende de gelijkmaker voor the Citizens. De doelman kwam te laat bij een vrije trap van Tévez en invaller Edin Dzeko kopte de 1-1 binnen. Het was niet het laatste wapenfeit van de Bosniër, die in blessuretijd goed werd weggestuurd door Sergio Ägüero en the Citizens al counterend de zege bezorgde: 1-2.

Liverpool - Reading 1-0
Pas een keer won Liverpool dit seizoen in de Premier League en daar moest en zou tegen Reading verandering in komen. De nummer achttien van de rangschikking ondervond dat de eerste 45 minuten aan den lijve. Het was Liverpool voor en na, en dat Raheem Sterling er na een klein halfuur spelen 1-0 van maakte, wekte dan ook geen verbazing. De jongeling tekende op aangeven van Luis Suárez op fraaie wijze voor de verdiende openingstreffer, zijn eerste in het shirt van the Reds. Via de uitblinkende Suárez en niet veel later Glen Johnson, was de thuisploeg voor rust nog twee keer in de buurt van een treffer. De minimale marge werd echter niet vergroot.

Reading had aanvankelijk ook na rust weinig in te brengen tegen de goed georganiseerde gastheren. Enkel omdat Sterling verzuimde om zijn tweede te maken (wederom na uitstekend voorbereidend werk van Suárez) en omdat de Uruguayaan zelf ook bleef falen in de afwerking, bleef de hoop enigszins levend. Gelegenheidsgoalie Brad Jones van Liverpool moest vervolgens inderdaad een paar keer handelend optreden, maar ondanks de magere score werd het nooit echt spannend op Anfield Road. Enkel Suárez zal echter ontevreden zijn: de voormalig Ajacied had het veld met minimaal drie treffers kunnen en misschien wel moeten verlaten. De drie punten mag hij echter koesteren.

Fulham - Aston Villa 1-0
Aston Villa wist al twaalf uitwedstrijden op rij niet te winnen in de Premier League (zo'n tien maanden) en daar kwam ook tegen Fulham geen verandering in. De ontmoeting op Craven Cotage bood de bezoekers uit Birmingham, met Ron Vlaar, Karim El Ahmadi en Bret Holman in de gelederen, evenwel een prima gelegenheid om de negatieve reeks te doorbreken. Het duel kon alle kanten uit en het zal dan ook een bittere pil zijn voor de genoemde heren dat Martin Jol in de slotfase met zijn ploeg aan het langste eind trok. Zeven minuten voor tijd kopte Chris Baird uit een hoekschop de enige treffer van de middag tegen de touwen. Christian Benteke had nog wel de kans de score recht te trekken, maar de Belgische spits miste. Villa blijft zodoende onderin bungelen, Fulham blijft een stabiele middenmoter.

West Ham United - Southampton 4-1
Geen enkele toeschouwer op Upton Park had na de doelpuntloze eerste helft gedacht dat er nog vijf doelpunten gemaakt zouden worden. West Ham United was na de onderbreking zeer efficiënt en bezorgde Southampton opnieuw een dikke nederlaag. In de eerste drie minuten na rust zorgden Mark Noble en Kevin Nolan voor een dubbele voorsprong voor the Hammers. Adam Lallana zorgde na ruim een uur spelen op behendige wijze voor de aansluitingstreffer, maar opnieuw Noble (uit een strafschop) en invaller Modibo Maigo zorgden voor een ruimere zege.

Swansea City - Wigan Athletic 2-1
Na een prima start van de competitie kwam de klad er de voorbije weken goed in bij Swansea City, maar tegen Wigan Athletic hadden Michel Vorm en consorten eindelijk weer eens iets te vieren. Pas na een ruim uur spelen brandde het duel in het Libery Stadium echt los. Na 65 minuten schoot Pablo Hernández op aangeven van Jonathan De Guzman de 1-0 door de benen van Ali Al-Habsi binnen en nog geen twee minuten later verdubbelde landgenoot Michu de marge met een rake kopbal. Wederom was De Guzman de aangever. Met een acrobatische volley zorgde Emmerson Boyce weer twee minuten later voor de aansluitingstreffer, maar meer dan de 2-1 bleek er niet in te zitten voor the Latics.

Wordt Manchester United kampioen van Engeland?