Snelste Bundesliga-doelpunt ooit wordt tiental Bayern niet fataal

TSG Hoffenheim - Bayern München 1-2
David Alaba was blijkbaar nog niet helemaal wakker toen de uitwedstrijd van Bayern München bij TSG Hoffenheim begon. De bezoekers trapten af en de bal kwam bij Alaba, die Jerome Boateng wilde aanspelen. De pass van de linksback was echter bijzonder zwak, waardoor Kevin Volland kon onderscheppen en al na negen seconden de 0-1 maakte. Hij evenaarde daarmee het snelste doelpunt ooit gemaakt in de Bundesliga: Karim Bellarabi scoorde vorig seizoen ook al na negen seconden. Bayern kende dus een verschrikkelijke start en moest in de achtervolging. Douglas Costa kreeg de eerste kans, maar schoot recht op Oliver Baumann, en even later ramde de Braziliaan de bal in het zijnet. Bayern was de bovenliggende partij, maar had moeite met het vinden van ruimte in de defensie van Hoffenheim. Arjen Robben kwam er in de eerste helft nauwelijks aan te pas.

Kort voor rust leverde de constante druk van Bayern toch nog de gelijkmaker op, toen Baumann een schot van Douglas Costa alleen maar in het pad van Thomas Müller kon boksen (1-1). Dit smaakte naar meer voor Bayern en kort na de thee had Mario Götze de bezoekers op voorsprong kunnen zetten, maar na een uitstekende individuele actie legde hij de bal opzij naar Douglas Costa, wiens schot hopeloos mislukte. Een fout van Baumann leverde ook gevaar op en Arturo Vidal raakte even later met een lekker schot de lat. Bayern leek dus op weg naar de 1-2, maar Jerome Boateng veroorzaakte een klein kwartier voor tijd een strafschop met een vermeende handsbal en kreeg daar ook nog eens zijn tweede gele kaart voor.

Bayern had het geluk dat Polanski de gegeven penalty op de paal schoot, maar met tien tegen elf leek de overwinning er niet meer in te zitten. De regerend landskampioen gaf de moed echter niet zomaar op. Müller scoorde, maar zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel, en Baumann voorkwam met een geweldige redding een treffer van Lewandowski. In blessuretijd was de Pool echter alsnog trefzeker en ging Bayern er dus toch nog met de drie punten vandoor.

1. FC Köln - VfL Wolfsburg 1-1
Bas Dost begon in de basis bij VfL Wolfsburg en kon niet voorkomen dat underdog 1. FC Köln met een 1-0 voorsprong ging rusten. Dat was niet eens onverdiend, want de thuisploeg speelde een goede eerste vijfenveertig minuten. Simon Zoller was na een halfuur spelen de maker van het openingsdoelpunt: hij wipte de bal over de uitgekomen Koen Casteels heen en kon het leder vervolgens in een leeg doel binnen koppen. Zoller kon doorbreken nadat Anthony Modeste een kopduel had gewonnen en dat gebeurde kort na rust opnieuw. Zoller ging alleen op Casteels af, maar slaagde er niet in om de marge voor Köln te verdubbelen. Modeste zelf kreeg een kwartier in de tweede helft zelf een goede kans, maar zijn volley werd gekeerd door Casteels.

Wolfsburg had het dus lastig, maar kwam bijna wel op gelijke hoogte. Kevin De Bruyne (speelde hij zijn laatste wedstrijd voor Wolfsburg?) vond Dost, die een open schietkans kreeg, maar Timo Horn zijn schot met een uitstekende redding onschadelijk zag maken. Aan de overkant kreeg Modeste vervolgens weer een goede kans op de 2-0, maar omdat zijn aanname niet goed was, kon Casteels op tijd ingrijpen. De wedstrijd bleef hierdoor spannend en Bendtner werd in de ploeg gebracht door Dieter Hecking, die deze wissel uitstekend uit zag pakken. Bendtner stond op de goede plaats om een rebound binnen te tikken, nadat een schot van Daniel Caligiuri niet goed verwerkt werd door Horn, en de invaller redde zo een punt voor Wolfsburg. Naldo hielp de gasten in blessuretijd zelfs nog bijna aan de zege, maar kopte op de lat.

Schalke 04 - SV Darmstadt 98 1-1
De ploeg van André Breitenreiter was in de eerste helft weliswaar nadrukkelijk aanwezig, maar toch was de voorsprong van het bezoek in de rust niet geheel onverdiend. Darmstadt, dat op de eerste speeldag gelijk had gespeeld tegen Hannover 96, verdedigde uitstekend en was gevaarlijk in de counter. Na negen minuten schoot Konstantin Rausch al de bal achter doelman Ralf Fährmann: 0-1. Schalke, met Klaas-Jan Huntelaar in de basis, probeerde met name via Julian Draxler terug in de wedstrijd te komen, maar doelman Christian Mathenia hield zijn doel schoon.

In de tweede helft kwam Schalke razendsnel langszij dankzij een treffer van Draxler. Het toptalent tikte een lage voorzet van Franco Di Santo binnen tikte: 1-1. Darmstadt liet zich echter niet onder de voet lopen en bood die Königsblauen goed tegenstand. Een tweede doelpunt van Schalke hing echter in de lucht. Een vrije trap van Johannes Geis ging tegen de lat, waarna Huntelaar de rebound niet benutte. Mathenia kon daarna nipt voorkomen dat een kopbal van Roman Neustädter wel de 2-1 betekende; met behulp van de paal bleef hij vervolgens op de doellijn ook bestand tegen de rebound van, wederom, Huntelaar. Zodoende moest de thuisploeg genoegen nemen met een punt.

Hannover 96 - Bayer Leverkusen 0-1
In een evenwichtige eerste helft met veel strijd was Bayer alleen uit een vrije trap in staat om de stugge defensie van de thuisploeg af te troeven. Doelman Ron-Robert Zieler was in de achttiende minuut kansloos op de heerlijke vrije trap van Hakan Calhanoglu: 0-1. Na de onderbreking zocht Bayer naar een geruststellend tweede doelpunt, terwijl Hannover in aanvallend opzicht machteloos was. Charlison Benschop werd na ruim een uur spelen naar de kant gehaald, maar ook vervanger Artur Sobiech kon niet voorkomen dat de thuisploeg tegen de eerste nederlaag van het seizoen aanliep. Bayer is na twee duels nog niet tegen puntenverlies aangelopen.

Eintracht Frankfurt - FC Augsburg 1-1
Luc Castaignos en Paul Verhaegh stonden tegenover elkaar bij het treffen tussen Eintracht Frankfurt en FC Augsburg en de ontmoeting tussen de twee Nederlanders eindigde in een gelijkspel. De bezoekers kwamen in een matige eerste helft op voorsprong via Francisco Caiuby, die de bal na slecht verdegingswerk van Augsburg in de loop kreeg aangespeeld van Halil Altintop en scoorde met een geweldige knal in de kruising. Vervolgens waren er gevaarlijke momenten aan beide kanten en Tobias Werner had kort voor tijd de beslissing moeten verzorgen, maar hij miste dé kans op de 0-2. Dat bleek een misser met vervelende gevolgen te zijn voor Augsburg, want kort hierna maakte Marco Russ alsnog de gelijkmaker. Castaignos werd een kwartier voor tijd gewisseld; Verhaegh deed het hele duel mee.