Southampton is te sterk voor Vitesse en scoort drie keer

Southampton, dat voor het eerst in twaalf jaar een wedstrijd in Europees verband speelde, trad met veel bekende gezichten aan tegen de bezoekers uit Nederland. Pellè, Tadic, Jordy Clasie, Maya Yoshida en Maarten Stekelenburg hebben een verleden in de Eredivisie en stonden allemaal aan de aftrap. In het eerste half uur viel er nog niet bijster veel te beleven in het St. Mary's Stadium, al had Vitesse al na drie minuten op voorsprong kunnen komen. Valeri Qazaishvili schoot vanaf rechts diagonaal voorbij het vijandelijke doel. Southampton domineerde het balbezit, maar werd pas na een kwart wedstrijd gevaarlijk.

Vincent Wanyama probeerde het vanaf een meter of tien, maar doelman Eloy Room had een goede redding in huis. De goal van Room was even verworden tot een schiettent en Southampton bracht de opponent steeds meer aan het wankelen, maar Vitesse leek de rust te halen met een doelpuntloze stand. Leek, want na 36 minuten brak Pellède ban. De Italiaan werd in het strafschopgebied aangespeeld door Sadio Mané en ramde hard binnen: 1-0. Op slag van rust werd het ook nog 2-0: Rochdi Achenteh veroorzaakte een strafschop na een overtreding op Mané en Tadic ging vervolgens achter de bal staan, én met succes.

Vitesse was in de tweede helft dus op achtervolgen aangewezen, maar kwam er in de beginfase nauwelijks aan te pas. Na tien minuten had Southampton er zelfs 3-0 van kunnen en misschien wel moeten maken, nadat Achenteh de bal voor de voeten van Pellè kopte. De voormalig Feyenoord schoot wild over. Bosz hoopte met Danilo Pantic en Milot Rashica binnen de lijnen wat te forceren, maar verder dan een grote kans voor Pantic kwam men eigenlijk niet. De huurling van Chelsea kwam na goed werk van Marvelous Nakamba oog in oog te staan met Stekelenburg, maar schoot recht tegen de keeper aan.

Vitesse kreeg steeds meer grip op de wedstrijd en Ronald Koeman was er duidelijk niet gerust op. Tien minuten voor tijd kreeg Vitesse nog één mogelijkheid, maar Rashica volleerde een afvallende bal na een vrije trap huizenhoog over het doel van Stekelenburg. Vijf minuten voor tijd liep Southampton toch nog uit naar een ruimere voorsprong: Juanmi onderschepte een pass van Lewis Baker, omspeelde doelman Room en bediende Long, die met het hoofd van dichtbij kon scoren. The Saints staan door de eerste Europese thuiszege sinds 1977 met anderhalf been in de play-offronde van de Europa League.