Southampton krijgt Deense kampioen op eigen veld niet klein

Koeman begon met Maarten Stekelenburg op doel en ruimde ook plaats in voor nieuwkomer Oriol Romeu, die afgelopen weekend in de competitie al dienst had gedaan als invaller. De eerste mogelijkheid deed zich al voor in minuut zes, toen Rodriguez weg spurtte en voorlangs schoot. Doelman Johan Dahlin pakte even daarna een laag schot van diezelfde Rodriguez. Bij de tegenstander uit Denemarken stonden een paar bekende namen in het veld. FC Midtjylland startte bijvoorbeeld met Jakob Poulsen, Petter Andersson en de al aangehaalde Sparv.

Ook Pione Sisto verscheen aan de aftrap: de man die deze zomer nog serieus werd bekeken door Ajax zorgde voor dreiging vanaf de flank, maar deed niets dat Southampton serieus verontrustte. De Engelsen waren zelf steeds gevaarlijk en Graziano Pellè, Romeu, Sadio Mané en Victor Wanyama ondernamen allemaal doelpogingen. Alles vloog echter over en naast en anders was doelman Dahlin er nog. Op slag van rust ging een van de weinige kansen van FC Midtjylland er wel in en dat schokte Southampton.

Sparv, die lang geleden zijn opleiding genoot bij the Saints, schoot van afstand strak binnen in de linker benedenhoek. Hij kreeg iets te veel tijd en ruimte van de defensie en profiteerde daarvan. Uit respect voor zijn oude club hield hij de armen echter laag na zijn goal. Meteen daarna brak de rust aan en kon Koeman zijn team weer instrueren. Pellè werd snel weer bereikt en probeerde het een keer, maar schoot naast. De Italiaan moest later zijn meerdere erkennen in Dahlin met een kopbal.

Southampton gaf de moed niet op en bleef voor eigen publiek jagen op de gelijkmaker. Tien minuten na rust resulteerde de aanhoudende druk in een strafschop, toen James Ward-Prowse werd neergelegd. Rodriguez zette zich achter de bal en maakte zo zijn eerste doelpunt sinds 29 maart 2014. Een week later raakte hij zwaar geblesseerd en uiteindelijk zou hij het complete seizoen 2014/15 moeten missen. Zijn rake penalty was een kleine overwinning op zichzelf en Southampton kon daardoor ook weer de rug rechten. Een zege leverde het evenwel niet meer op: kansen kwamen er over en weer nog genoeg en Maya Yoshida kopte in minuut 96 nog op de rechterpaal, maar het bleef 1-1.