Sparta moet kampioensfeest uitstellen; Cerny redt Ajax

Sparta Rotterdam - NAC Breda 1-1
Sparta kon tegen NAC kampioen worden, maar dan moest men winnen en moesten VVV-Venlo en FC Eindhoven punten verspelen. De Rotterdammers kwamen zelf dus al niet tot een zege en kwamen na drie minuten zelfs goed weg toen een strafschop van Sjoerd Ars werd gekeerd door Roy Kortsmit. Sparta richtte zich na die benauwde eerste minuten op en kreeg meerdere kansen om tot scoren te komen: Michel Breuer kopte naast en Thomas Verhaar mikte na een solo eveneens aan de verkeerde kant van het doel. NAC kreeg eveneens nog enkele mogelijkheden, maar de kleedkamers werden opgezocht bij een brilstand.

In de tweede helft werd er wel gescoord. Nadat Enes Unal al een goede kans had gemist, maakte Ars er op aangeven van Donny Gorter alsnog 0-1 van in het voordeel van De Parel van het Zuiden. Na enkele kansen over en weer kwam Sparta achttien minuten voor tijd op gelijke hoogte: Ryan Sanusi schoot van afstand binnen. Daar bleef het bij op Het Kasteel, want NAC kwam ondanks een slotoffensief niet meer tot scoren.

VVV-Venlo - FC Den Bosch 2-1
VVV eiste vanaf de eerste minuut de bal op, maar na het eerste kwart werden de bezoekers wat brutaler. De 1-0 kwam voor het bezoek dan ook op een bijzonder ongelegen moment: Mitchell Paulissen scoorde na 28 minuten op aangeven van de koppende Jonatan Opoku. Vito van Crooij schoot even later na voorbereidend werk van Niels Fleuren de 2-0 tegen de touwen. Door een rode kaart voor Kristiaan Haagen moest VVV in de tweede helft ruim veertig minuten door met tien man, maar Den Bosch scoorde pas in de slotfase via Aziz Khalouta. Malcolm Esajas had eerder nog wel de kruising geraakt.

RKC Waalwijk - FC Eindhoven 1-2
Het bezoek uit Eindhoven opende na negentien minuten de score in het Mandemakers Stadion: Gervane Kastaneer kopte raak uit een hoekschop van Dario van den Buijs. Elf minuten later leverde een identiek doelpunt de 0-2 op en kon Eindhoven dus met een goed gevoel gaan rusten. RKC Waalwijk deed na een uur iets terug: Pieter Langedijk tekende uit een strafschop voor de 1-2. De gastheer slaagde er echter niet meer in om nog gelijk te maken en daardoor ging Eindhoven er als de winnaar vandoor in het Brabantse onderonsje.

Almere City FC - Go Ahead Eagles 3-4
Almere en Go Ahead maakten er een doelpuntrijke eerste helft van. Ricardo Kip opende na twee minuten op aangeven van Soufyan Ahannach de score en Xandro Schenk, Randy Wolters en Leon de Kogel draaiden de rollen vervolgens helemaal om: 1-3. Almere kwam vlak voor rust weer terug: Kip benutte een strafschop nadat Paul Quasten was gevloerd. Go Ahead mocht halverwege de tweede helft eveneens vanaf elf meter aanleggen, maar Agil Etemadi stopte de inzet van De Kogel. Via Teije ten Den werd het even later echter alsnog 2-4 voor Go Ahead. Pablo Rosario tekende vrijwel direct voor de 3-4, maar daar bleef het bij.

FC Emmen - FC Volendam 1-0
Volendam had bij rust eigenlijk op voorsprong moeten staan, maar Kevin van Kippersluis stond buitenspel toen hij scoorde. Als hij van de bal van Elson Hooi was afgebleven, had de treffer wel geteld. Het was sowieso niet de avond van Van Kippersluis, want na 55 minuten schoot hij op aangeven van Hooi ruim naast. Emmen, dat via Jurjan Mannes in de tweede helft ook nog een keer de dwarsligger teisterde, kwam zes minuten voor tijd op voorsprong. Rick ten Voorde mikte de bal na een hoekschop in de verre hoek.

Fortuna Sittard - Jong Ajax 1-2
In Sittard voltrok zich vrijdag een bizar tafereel. Fortuna Sittard leek in minuut 90 op weg naar een nieuwe zege en een reeks van zes duels zonder nederlaag, maar de beloften uit Amsterdam sloegen in de laatste minuten toch twee keer toe en wonnen. Jens van Son had zijn club in de eerste helft aan de leiding had gebracht: hij tekende na een hoekschop voor de 1-0 en hield die voorsprong vervolgens lang vast met zijn team. Jong Ajax kwam eerst niet verder dan een prachtactie van Robert Muric (die twee man te kijk zette in de zestien en daarna voorlangs schoot), maar op de valreep viel toch nog de 1-1 van diezelfde Muric. Vaclav Cerny bracht daarna nog de zege ook.

Achilles'29 - SC Telstar 1-3
Net als in de eerdere ontmoeting dit seizoen in Velsen-Zuid had SC Telstar ook nu weer geen kind aan Achilles'29. Tien minuten voor het rustsignaal pikte Fabian Serrarens de bal op na slecht uitverdedigen en tekende hij voor 0-1. Vroeg in de tweede helft vergrootte Mohammed Ajnane de voorsprong naar 0-2 uit een rebound en vervolgens pikte Serrarens zijn tweede van de avond mee. Telstar kreeg een penalty toegekend en die trapte hij onberispelijk raak. Achilles'29 werd daarna alsnog wakker en kwam terug tot 1-3 via Brian Boogers, maar meer zat er niet in.

FC Dordrecht - Helmond Sport 0-2
Het is en blijft huilen met de pet op bij FC Dordrecht. Vrijdag verloor men alweer voor de achtste maal in de laatste tien duels en extra sneu was dat Matthew Steenvoorden uitviel, juist op de avond van zijn comeback na drie maanden blessureleed. De verdediger werd geraakt aan zijn hoofd en moest van het veld. Bij zijn vertrek stond het nog 0-0, maar Helmond Sport sloeg in de tweede helft toe. Gévero Markiet en Mounir El Allouchi zorgden voor de drie punten. FC Dordrecht kwam niet verder dan een bal op de lat van Rangelo Janga.