Sparta Rotterdam klopt Ajax en keert terug in Eredivisie

Sparta Rotterdam - Jong Ajax 3-1
Het Sparta van trainer Alex Pastoor kende een droomstart, want na acht minuten werd het 1-0. Paco van Moorsel wurmde zich door de vijandelijke defensie om Loris Brogno vervolgens in staat te stellen om de openingstreffer te maken. Ajax werd in de eerste helft slechts één keer gevaarlijk: een vrije trap van Leeroy Owusu verdween enkele decimeters naast het doel van Roy Kortsmit. Sparta nam in het tweede bedrijf weeral het initiatief en deed na een klein uur een poging via Thomas Verhaar, maar de topscorer schoot te vriendelijk in.

De rood-witten slaagden er evenwel niet in om Ajax hun wil op te leggen en lange tijd was een vrije trap van Ryan Sanusi, die uit de hoek werd gedoken door André Onana, dan ook het enige echte wapenfeit van Sparta in de tweede helft. Door een fantastische knal van Daley Sinkgraven leek het Rotterdamse feestje vervolgens volledig verpest te worden, maar in de laatste vijf minuten werd het toch nog 2-1 en 3-1. Michel Breuer scoorde uit een rebound en Sherjill MacDonald verzorgde met een inzet in de verre hoek het slotakkoord.

FC Emmen - FC Eindhoven 4-2
Eindhoven kon in punten op gelijke hoogte komen met VVV, maar dan had men wel moeten winnen bij Emmen. De thuisploeg kwam na tien minuten op voorsprong door een goal van Frank Olijve, die raak schoot na een voorzet vanaf rechts. Anthony van den Hurk trok de stand tien minuten voor rust gelijk door na een pass van Wimilio Vink af te ronden. De bezoekers gingen dan ook niet met een slecht gevoel de kleedkamer in, maar konden na rust niet doordrukken. Erixon Danso zette de stand al snel op 2-1 en Raymond Gyasi en Danso gooiden het duel in het slot. De tegentreffer van Marko Mitrovic was er voor de statistieken.

SC Telstar - NAC Breda 1-4
Enes Ünal maakte maandag alweer zijn vijfde, zesde en zevende doelpunt in Brabantse dienst. De huurling van Manchester City drukte na een kwartier af na afleggen van Mats Seuntjens: 0-1. Hierna was het woord aan Telstar, want Tarik Tissoudali knalde met zijn linker fraai binnen. De thuisploeg had vier minuten na rust zelfs op 2-1 kunnen komen, maar Jelle ten Rouwelaar tikte een bal van Stefano Lilipaly uit de kruising. Drie minuten later was het aan de andere kant raak en was het opnieuw Enes die zich liet bejubelen: 1-2. De Turk completeerde met een krullend schot vervolgens zijn hattrick en Sjoerd Ars maakte er 1-4 van.

Go Ahead Eagles - FC Volendam 3-2
Leon de Kogel opende na vijf minuten de score in De Adelaarshorst: op aangeven van Darren Maatsen kopte hij van dichtbij hard raak. De thuisploeg kon die voorsprong evenwel niet vasthouden, want Kevin van Kippersluis maakte er na een mooi balletje van Elson Hooi 1-1 van. Kowet was hierna een stuk minder gevaarlijk, maar kwam na vijftig minuten toch op 2-1 door een treffer van Jerry van Ewijk. Diezelfde Van Ewijk had het duel even later op slot kunnen gooien, ware het niet dat hij een strafschop miste. Volendam leek vervolgens door een intikker van Soufiane Laghmouchi een punt uit het vuur te slepen, maar Kenny Teijsse tekende voor de 3-2.

Jong PSV - FC Den Bosch 2-1
Met onder anderen Remko Pasveer, Simon Poulsen en Adam Maher in de basis kwamen de beloften van PSV al na één minuut en 46 seconden op voorsprong. Clint Leemans krulde een vrije trap in de hoek. Onder anderen Maher kreeg hierna nog een goede kans en Den Bosch stelde daar weinig tegenover. De ploeg van Wiljan Vloet kwam na rust echter alsnog langszij: Aziz Khalouta scoorde nadat de bal na een vrije trap van Arda Havar was blijven liggen. PSV hield de punten echter toch in Eindhoven: nadat Suently Alberto al de lat had geraakt, maakte Maher er 2-1 van.

Fortuna Sittard - MVV Maastricht 1-2
Na acht minuten namen de bezoekers al de leiding. Emrullah Guvenc gaf een steekpass op Pieter Nys die Ferhat Kaya vervolgens kansloos liet: 0-1. Fortuna kwam vlak voor rust toch nog op gelijke hoogte: na een vrije trap van Raymond Fafiani kon Ferry de Regt uiteindelijk de gelijkmaker binnentikken. Vlak na rust bracht Thomas Verheijdt het bezoek weer aan de leiding: 1-2. Het aluminium stond de gelijkmaker van Fortuna in de weg: Joeri Schroyen mikte het leer op de lat en Fafiani schoot tegen de binnenkant van de paal.

Almere City FC - FC Dordrecht 3-0
Van sprankelend voetbal was in de eerste helft geen sprake, maar de voorsprong van de thuisploeg was verdiend. Pablo Rosario kopte raak uit een vrije trap van Gaston Salasiwa en zette het team van Jack de Gier daarmee op voorsprong: 1-0. Vijf minuten na de onderbreking verdubbelde Enzio Boldewijn de voordelige marge voor de kersverse periodekampioen: 2-0. Na een prima aanval tekende Ricardo Kip voor de 3-0. Tussendoor was er ook een heuglijk moment voor Tim Receveur: hij maakte na driekwart jaar blessureleed zijn rentree. Almere City heeft nu liefst zeven van de laatste acht wedstrijden in winst omgezet.

Achilles'29 - Helmond Sport 1-2
De ploeg van Erik Meijers nam na een kwartier de leiding. Boy van de Beek schoot vanaf twintig meter raak en zette Achilles daarmee op een verdiende voorsprong; 1-0. De thuisploeg kreeg daarna echter twee dompers te verwerken: Gyrano Kerk nam de gelijkmaker voor zijn rekening en in de 31e minuut mocht Van de Beek met rood naar de kant. Helmond Sport wist aanvankelijk niet van de overtalsituatie te profiteren. De tien spelers van Achilles hielden goed stand, maar konden uiteindelijk niet voorkomen dat Steven Edwards voor de winnende zorgde. Helmond Sport heeft aan de laatste drie duels zeven punten overgehouden.

RKC Waalwijk - FC Oss 3-2
De supporters van RKC hadden na achttien minuten een reden om te juichen: een diepe pass werd gecontroleerd door Kenny Anderson en vervolgens binnengeschoten. Na de onderbreking kwam het scorebord volop in beweging. FC Oss kreeg in de 48e minuut een corner niet goed weg, waarna Jordy Thomassen toesloeg. Het bezoek liet zich vervolgens echter gelden: in twee minuten tijd scoorde de ploeg van Reinier Robbemond tweemaal, via Irvingly van Eijma en Istvan Bakx. Een fout van Xavier Mous leidde echter de 3-2 in: de doelman liet een bal glippen, waarna Ingo van Weert kon toeslaan. RKC staat de laatste plaats nu aan FC Oss af.