Sparta Rotterdam pakt eerste periodetitel; NEC wordt vernederd

Sparta Rotterdam - Telstar 3-2
Sparta was zoals verwacht mocht worden de bovenliggende partij en kreeg tot de 1-0 de nodige kansen, maar Veldwijk (tweemaal) en Deroy Duarte kregen de bal er niet in. Na 23 minuten was het wel raak, want toen kopte de topscorer uit een hoekschop binnen. Even later mikte Veldwijk opnieuw uit een corner van Thomas Verhaar raak: 2-0. Het Sparta van Henk Fraser zat op rozen, maar een kleine tien minuten na rust werd het weer spannend, door toedoen van Terell Ondaan: 2-1. De angst sloop erin bij Sparta en via een volley van Dylan Mertens werd het na 65 minuten 2-2 op Het Kasteel. Sparta zag de bui al hangen, maar Halil Dervisoglu ontpopte zich tot de redder van de rood-witten. Nadat Verhaar de paal en lat had geraakt, was Dervisoglu er als de kippen bij om de rebound te benutten.

FC Twente - Almere City 1-0
FC Twente kende een uitstekende start, want nadat Javier Espinosa al een kans had gemist, was het Tom Boere die na acht minuten de score opende. De spits ontving de bal van Aitor Cantalapiedra en schoot fraai raak. Onder anderen Rafik Zekhnini (lat) en Niek Vossebelt (redding Joël Drommel) kregen hierna mogelijkheden, maar de thuisploeg nam de voorsprong mee de kleedkamer in. Door de minimale marge bleef het spannend en Ricardo Kip en Kevin Luckassen hadden de gelijkmaker op de schoen, maar faalden in de afwerking. Omdat ook FC Twente kansen miste (Peet Bijen raakte bijvoorbeeld de lat) en een treffer van Cristian González werd afgekeurd, bleef het bij 1-0 in De Grolsch Veste.

Go Ahead Eagles - SC Cambuur 2-0
Go Ahead en Cambuur gingen met een brilstand rusten, al waren de beste kansen voor de thuisploeg. Met name Thomas Verheydt dook in de beginfase een paar keer gevaarlijk op voor het doel van Xavier Mous, maar kon niet scoren. Jaroslav Navratil en Gino Bosz werden eveneens gevaarlijk. In de tweede helft bleef Kowet de dreigendste partij: Navratil mikte net naast de kruising en een kopbal van Orhan Dzepar verdween in het zijnet. Na het uur waren de beste mogelijkheden opnieuw voor Dzepar en Verheydt, maar er leek geen doelpunt meer te vallen in De Adelaarshorst. Leek, want drie minuten voor tijd kopte Dzepar van dichtbij de 1-0 tegen de touwen. Navratil gooide het duel hierop in het slot: 2-0.

FC Den Bosch - FC Eindhoven 3-1
Nicolás Romat opende op schitterende wijze de score. De Argentijnse rechtsback kreeg de bal na zestien minuten aangespeeld en krulde de bal in de verre kruising: 1-0. FC Eindhoven ging hierna op zoek naar de gelijkmaker en had een veldoverwicht, maar kwam in het eerste half uur nauwelijks tot serieuze kansen. Hierna redde Wouter van der Steen een paar keer fraai, maar de doelman was kansloos op de inzet van Elton Kabangu. Na rust was de eerste kans voor Rauno Sappinen en het was uiteindelijk Stefano Beltrame die de 2-1 op het bord zette in De Vliert. De thuisploeg verdedigde de voorsprong in het vervolg met succes en maakte er via Sven Blummel zelfs nog 3-1 van.

Jong AZ - Roda JC Kerkrade 1-1
Roda hield slechts één punt over aan zijn drie laatste competitiewedstrijden en ook tegen de beloften van AZ maakte het team van Robert Molenaar geen overtuigende indruk. De ploeg uit Alkmaar was de bovenliggende partij in de eerste helft en liet onder meer via Vince Gino Dekker een uitstekende mogelijkheid op de openingstreffer onbenut. Luttele minuten na de onderbreking ontsnapte Roda opnieuw, doordat een vrije trap van grote afstand van Ferdy Druijf de lat raakte. Na een uur voetballen sloeg Roda aan de overzijde wel toe: Mario Engels omspeelde doelman Jasper Schendelaar en schoof de bal vervolgens vanuit een lastige hoek in het doel. Roda leek vervolgens af te stevenen op een overwinning, maar Leon Bergsma bezorgde AZ in de absolute slotfase toch nog een punt.

NEC - TOP Oss 1-5
TOP Oss doet knap mee in de subtop van de Keuken Kampioen Divisie en wist dit seizoen onder meer FC Twente al te verrassen op vreemde bodem. Het elftal van trainer Klaas Wels bood ook NEC brutaal partij en kwam na precies een halfuur voetballen op voorsprong in De Goffert. Dean van der Sluys had in het strafschopgebied van NEC oog voor Bryan Smeets, waarna de middenvelder fraai raak schoot. Kort na de onderbreking volgde de 0-2, doordat Mart Dijkstra de bal ongelukkig in eigen doel werkte na een voorzet vanaf de rechterkant. Via treffers van Rick Stuy van den Herik en Huseyin Dogan voerden TOP Oss de score vervolgens nog voor het verstrijken van het eerste uur verder op. Smeets tekende acht minuten voor tijd voor de 0-5, alvorens Sven Braken de eretreffer verzorgde.

FC Volendam - Jong Ajax 3-1
De wedstrijd in het Kras Stadion werd na 25 minuten opengebroken door een strafschop van Boy Deul. De ervaren aanvaller schoot de bal vanaf elf meter voorbij Dominik Kotarski, nadat Mitchel Bakker een overtreding had begaan. Ajax speelde een zeer matige wedstrijd en moest kort na rust voor een tweede maal vissen.Teije ten Den klopte Kotarski door attent te reageren op een voorzet van Rodney Antwi. Volendam leek een gewonnen wedstrijd te spelen, maar via Václav Cerný wist Ajax de spanning in het duel toch weer terug te brengen. De buitenspeler zorgde zeventien minuten voor tijd met een fraai schot van afstand voor de aansluitingstreffer, nadat hij eerder in de tweede helft al de paal had geteisterd. Ajax mocht zo weer hopen op een resultaat, maar via Nick Doodeman herstelde Volendam zijn voordelige marge van twee in de slotfase toch weer in ere.

Jong PSV - FC Dordrecht 2-2
De beloften van PSV kenden een droomstart op De Herdgang. Lennerd Daneels werd na acht minuten voetballen op fraaie wijze door Dante Rigo vrijgespeeld in het strafschopgebied van de bezoekers, waarna de Belgische aanvaller koelbloedig voor de 1-0 tekende. Oussama Zamouri was na een kwartier dicht bij de gelijkmaker, maar het schot van de middenvelder trof slechts de paal. PSV bleef de betere ploeg in de eerste helft en wist zijn voordelige marge elf minuten voor rust te verdubbelen. Marlon Frey stapte intelligent over een voorzet van Laros Duarte heen, waarna Maximiliano Romero van dichtbij zijn eerste doelpunt in Eindhovense dienst kon maken. PSV leek zo af te stevenen op een simpele zege, maar door doelpunten van Jeremy Cijntje en Zamouri pakte Dordrecht in het laatste kwart van de wedstrijd toch nog een punt.