Sparta wint eenvoudig van Almere, MVV door het oog van de naald

Almere City FC - Sparta Rotterdam 0-3
Sparta Rotterdam blijft keurig op de eerste plaats staan in de Jupiler League. Almere City bleek geen partij voor de ploeg van Michel Vonk, die al na negen minuten op voorsprong kwam in Flevoland. Donovan Deekman zorgde voor de 0-1 en na twintig minuten verdubbelde verdediger Crescendo van Berkel de marge. Na een halfuur verzuimde Cees Toet om de aansluitingstreffer voor zijn rekening te nemen en in de tweede helft namen de Rotterdammers verder afstand. Sandro Calabro zette twintig minuten voor tijd de 0-3 op het bord in het Mitsubishi Forklift Stadion. De Kasteelheren bekleden de koppositie en hebben één punten meer dan Helmond Sport.

Excelsior - MVV Maastricht 1-2
Runner-up MVV Maastricht kwam met de schrik vrij. De Limburgers leken zich neer te moeten leggen bij een punt, maar wonnen alsnog. Na een halfuur kwam het bezoek van René Trost door een makkelijk gegeven strafschop op voorsprong: Danny Schreurs benutte het buitenkansje met een Panenka: 0-1. Halverwege de tweede helft kwam Excelsior dikverdiend op gelijke hoogte door toedoen van Niels Vorthoren. Na de rode kaart voor Kevin van Diermen koesterde Excelsior het punt, maar de begeerde Leroy Labylle bezorgde de Sterrendragers in de slotseconde alsnog de volle buit: 1-2.

FC Dordrecht - Helmond Sport 2-4
Helmond Sport won van FC Dordrecht en heeft nu één punt meer dan MVV en twee punten minder dan lijstaanvoerder Sparta. De Brabanders gingen rusten met een 1-1 gelijkspel in het GN Bouw Stadion; Olivier ter Horst zorgde met een eigen doelpunt voor de voorsprong van de gastheer en Arne van Geffen knalde vanaf twintig meter Helmond langszij na slecht uitverdedigen van Jeffrey Rijsdijk. Het was een vermakelijke en open wedstrijd, Dordt raakte nog de lat, maar Helmond ging er met de zege vandoor. Emrullah Güvenc ('69) en Erik Quekel ('75) stelden de zege veilig, Sander scoorde nog tegen en Jeffrey van Nuland bepaalde de eindstand op 2-4. Dordrecht zakt naar de achtste plaats.

De Graafschap - FC Eindhoven 2-2
De Graafschap staat nu met Helmond Sport bovenaan in de strijd om de derde periodetitel. De Doetinchemmers verspeelden vrijdagavond wel punten op de eigen Vijverberg. FC Eindhoven kwam na tien minuten op voorsprong door een treffer van Serhat Koç, maar na een kwart wedstrijd spelen knalde Anco Jansen de gelijkmaker binnen. De bezoekers kwamen na dik een halfuur weer op voorsprong door een geslaagde counter via rechtsbuiten Gianluca Maria. In de tweede helft gooide de thuisploeg alles op alles om alsnog te winnen. Invaller Santy Hulst maakte de 2-2 en in de slotfase ontsnapte Eindhoven aan een nederlaag.

Go Ahead Eagles - Fortuna Sittard 4-1
Na vier wedstrijden zonder zege én uitschakeling in de KNVB beker had men in Deventer vrijdag eindelijk weer eens een reden tot juichen. Go Ahead versloeg namelijk Fortuna, concurrent in de subtop van de Jupiler League. De overwinning kwam al in de eerste helft tot stand, maar niet nadat Go Ahead een uitgelezen kans op de 1-0 had laten liggen. Jurjen Mannes pakte na vijf (!) minuten de eerste rode kaart in zijn loopbaan toen hij Deniz Türüc neerhaalde. De strafschop die volgde werd echter gemist door Quincy Promes. Later raakte hij ook nog eens de paal, maar Xander Houtkoop had toen al wel voor een voorsprong gezorgd op aangeven van Türüc.

Na rust bleef de stand tegen de tien uit Sittard geruime tijd staan. Een kwartier voor het einde bracht Houtkoop zelfs nog meer plezier bij de fans, toen hij zijn en Go Aheads tweede van de avond maakte. Jarchinio Antonia ging zijn tegenstander op snelheid voorbij en gaf de bal goed voor richting Houtkoop, die weer het net vond. Fortuna schrok toen pas echt goed wakker en had razendsnel de aansluitingstreffer te pakken: nadat Bart Vriends weggleed maakte Kevin Diaz het fraai af met een schot in de verre hoek, waar Nick Marsman geen antwoord op had. Via Jop van der Linden (vrije trap) en Marnix Kolder (na pass Antonia) liep de einduitslag nog flink op.

FC Emmen - FC Den Bosch 1-2
Beide teams beleven een seizoen om gauw te vergeten, maar samen maakten zij er wel een boeiende avond van. Met name de eerste helft was het aanzien waard: al na drie minuten opende Tom van Weert de score met zijn tiende goal van het seizoen. FC Emmen liet zich niet van de wijs brengen door de snelle treffer en deed binnen de minuut al iets terug via Ruud ter Heide. Tim Hofstede kreeg een pass van Tom Hiariej op de rug en Ter Heide profiteerde direct: hij maakte het dankbaar af. Van Weert zorgde echter al vrij lot voor 1-2 en daarna was FC Den Bosch steeds bovenliggend: het enige wat het níet deed, was de overwinning groter maken.