Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Stamford Bridge, zegen voor Chelsea of ook last?

Laatste update:

Sinds de oprichting van Chelsea in 1905 is Stamford Bridge altijd de thuishaven van de club geweest, en nooit heeft dat echt problemen opgeleverd. Tot Chelsea na de overname in juli 2003 zich ineens tot de absolute top van de Premier League, en het Europese voetbal, mocht rekenen. En met succes, komen supporters. En supporters willen wedstrijden bezoeken, wat er toe leidt dat er genoeg zitplaatsen moeten zijn, en juist daar begint een gebrek aan te komen. En dat gebrek heeft niet alleen teleurgestelde supporters tot gevolg, maar ook een grote inkomstenbron die je mis loopt. En een dergelijke inkomstenbron is juist wat Chelsea kan gebruiken, om de laatste stap te kunnen zetten naar financiële onafhankelijkheid. Want ondanks dat Roman Abramovich, eigenaar van de club, alle schulden heeft omgezet in eigen bezit, maakt Chelsea nog steeds jaarlijks verlies. En met de nieuwe UEFA-regeling op komst, zou dit wel eens nare gevolgen kunnen hebben voor deelname aan Europees voetbal voor Chelsea. Alleen nou is het grote probleem, dat Chelsea het stadion niet kan uitbreiden om daar wat aan te doen.

Doordat het stadion van Chelsea midden in een woonwijk staat (in de wijk Fulham in plaats van de wijk Chelsea), is er niet de mogelijkheid om in de breedte uit te breiden. Dus meer rijen in dezelfde vorm als nu, is geen optie. Maar ook een tweede ring behoort niet tot de mogelijkheden: omdat het aantal vluchtmogelijkheden sterk beperkt is, doordat het in een woonwijk ligt, mogen er niet meer supporters het stadion in dan dat nu mogelijk is, volgens de brandweervoorschriften. Dus het huidige stadion uitbreiden is geen mogelijkheid. En verhuizen dan?

Ook de optie om te verhuizen naar een ander, nieuw stadion brengt een aantal erg moeilijke punten met zich mee. Want wil je eigenlijk wel weg uit een stadion, waar je op sportief gebied zo ongelooflijk succesvol bent als club? Uit het stadion waar je nog niet zo lang geleden een ongeslagen reeks neerzette, die in vier en een half jaar (!) duurde? Stamford Bridge lijkt sportief gezien zo langzamerhand een 'heilige' plek te worden voor Chelsea, want ze zijn thuis vrijwel niet verslaan, en hoe vaker Chelsea op Stamford Bridge blijft winnen, hoe groter het psychologische effect van een thuiswedstrijd wordt voor ze.

Maar naast dit sportieve aspect is er nog een groot obstakel, dat een eventuele verhuizing in de weg staat. Toen Chelsea voor het eerst ging voetballen op Stamford Bridge, was het stadion in handen van particulieren, die het stadion verhuurden aan Chelsea. Deze particulieren gingen op den duur echter failliet, en het stadion was te koop. Om te voorkomen dat de nieuwe eigenaar Chelsea zou kunnen dwingen uit het stadion te vertrekken, om het ergens anders voor te gebruiken, richtte de voetbalclub een stichting op die ervoor moest zorgen dat Stamford Bridge voor altijd aan Chelsea gekoppeld was. Om dit voor elkaar te krijgen werd de naam Chelsea Football Club onlosmakelijk verbonden aan het stadion. Wil Chelsea dus verhuizen naar een ander stadion, dan zal het niet meer de huidige naam mogen voeren, en dus een andere naam aan moeten nemen. En wie wil zijn club nou van naam zien veranderen? Niemand toch zeker.

Nou is het dus een afweging tussen aan de ene kant het mislopen van financiële middelen, die er zelfs voor kunnen zorgen dat Chelsea binnenkort niet meer Europees mag voetballen, en het afstand doen van je clubnaam en je bijna heilige thuishaven. Het is een hele moeilijke afweging, maar ik ga dan toch voor het behouden van Stamford Bridge, dat in mijn ogen het mooiste stadion ter wereld is. En niet alleen dat, maar ook de prestaties die Chelsea thuis behaald zijn ongeëvenaard. Als club afreizen naar een stadion, waarvan je weet dat het aantal clubs dat er de afgelopen vijf jaar heeft gewonnen op één hand te tellen is, is dat mentaal natuurlijk een gigantisch zware opgave. Bij voorbaat staat Chelsea eigenlijk al met 1-0 voor.

Verhuis je van stadion, dan kan het zomaar zijn dat de prestaties thuis net iets minder worden, wat dan uiteindelijk die paar puntjes verschil kunnen betekenen tussen kampioen worden en tweede eindigen. En dat kampioenschap wat Chelsea dan misschien net behaalt dankzij het spelen op Stamford Bridge, compenseert dan ook weer voor de misgelopen kaartverkoop. Daarnaast vind ik niks mooiers dan een stadion in een woonwijk, waar gewoon zo veel meer sfeer en gezelligheid om heen hangt dan om een stadion buiten de stad. Maar misschien is nog wel het belangrijkste dat ik ben gaan houden van Stamford Bridge, en dat ik Chelsea nooit op een ander veld zou willen zien spelen. Dit stadion hoort bij Chelsea, het is deel van Chelsea, en ik hoop dat ik nog vaak naar dàt stadion, en niet naar een ander stadion, kan komen om een wedstrijd van Chelsea te bewonderen.

Meer nieuws

Kassa Feyenoord en PSV rinkelt: alles wat je moet weten van het nieuwe CL-format
13
'Ajax kijkt rond in LaLiga en hoopt op komst van Williot Swedberg'
6
In mei nog een buitenlandse wedstrijd bezoeken? Bekijk de ticketshop!
0
Ten Hag onthult welke spits hij vorige zomer naar Manchester United wilde halen
5
Rick Karsdorp afgemaakt door Italiaanse media na cruciale fout: 'Ongeschikt'
9
Uitleveringsproces Promes aan Nederland begonnen: 'Dan kan het heel snel gaan'
12

Meer sportnieuws

From Sergiño, to you | PSV
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties