Talenten Ajax en PSV in evenwicht, FC Emmen blijft goed bezig

FC Volendam - De Graafschap 2-1
Volendam verloor vorige week met 2-3 van Almere City FC, maar herstelde zich vrijdagavond goed. De Wijdbroeken waren oppermachtig en stonden bij rust al met 2-0 voor, door doelpunten van Henk Veerman en Kevin Brands. Eerstgenoemde scoorde al vroeg na een mooie aanval over de rechterflank en Brands tekende voor zijn zevende treffer van het seizoen na voorbereidend werk van Soufian Akouili. De Graafschap gaf echter niet op, want men kreeg in de tweede helft al gauw een paar goede kansen en in de slotfase deed Jerry van Ewijk nog iets terug: 2-1. Een punt zag er echter niet in voor De Superboeren, die daardoor na twee achtereenvolgende zeges dus weer onderuit gingen.

Jong Ajax - Jong PSV 1-1
De bezoekers uit Eindhoven hadden in de eerste helft weinig te vertellen op De Toekomst. Onder toeziend oog van spelersmakelaar Marko Pantelic opende de thuisploeg al na twaalf minuten de score. Ruben Ligeon zette de bal voor en Zivkovic tekende met de punt van zijn schoen voor de openingstreffer: 1-0. De achttienjarige Zivkovic maakte alweer zijn vijfde doelpunt in acht Jupiler League-wedstrijden. Kort na rust was de ex-speler van FC Groningen dicht bij zijn tweede treffer, maar een voorzet van Elton Acolatse kon hem net niet bereiken. PSV perste er in de slotfase toch nog een puntje uit, want Bergwijn kopte na 84 minuten de 1-1 binnen.

SC Telstar - FC Eindhoven 0-5
FC Eindhoven drukte SC Telstar vrijdag nog dieper in de penarie. De club uit Velsen-Zuid won maar één van zijn laatste vijf wedstrijden en liep nu tegen een nieuwe nederlaag aan. Binnen een kwartier wisten de Witte Leeuwen al hoe laat het was: Joey Sleegers en Anthony van den Hurk hadden kort achter elkaar gescoord en FC Eindhoven op een 0-2 voorsprong gebracht. SC Telstar kwam er niet aan te pas en zag de score in de tweede helft verder oplopen. Maxime Gunst draaide een vrije trap in de winkelhaak en Branco van den Boomen scoorde eveneens uit een vrije trap. De eindstand werd bepaald op 0-5 via Tom Boere. FC Eindhoven blijft serieus meedoen in de top van de competitie, al staan NEC (drie punten) en Roda JC (een punt) nog wel voor met een wedstrijd minder gespeeld.

Almere City FC - Helmond Sport 3-2
Almere City FC verloor drie van laatste vier duels, maar kwam vrijdag wel voor de tweede keer op rij tot winst. Het eerste halfuur was al veelbelovend, want Vincent Janssen scoorde twee keer. Na een kwartier opende hij de score en twaalf minuten later was het nog eens raak voor de spits. Bijna maakte hij een hattrick, maar kans nummer drie benutte hij niet. Toch ging Almere City niet onbeschadigd de rust in: Stanley Elbers benutte een strafschop. Kort na rust trok Jack Tuyp de score weer gelijk op aangeven van Marc Koot. Het tekende de veerkracht van de Helmonders, die dit seizoen pas eenmaal wonnen en dat deden op 22 augustus. Almere City liet het bezoek echter niet weggaan met een punt: Leon de Kogel maakte tien minuten voor tijd de 3-2.

FC Den Bosch - Fortuna Sittard 1-0
Ruud Kaiser stapte de voorbije drie wedstrijden steeds als verliezende trainer van het veld, maar had nu eindelijk weer eens reden tot lachen. Tegen het zwalkende Fortuna Sittard (slechts een punt in de laatste vijf duels) werd met 1-0 gewonnen door een doelpunt vroeg in de tweede helft. Joey Belterman schoot uit de rebound binnen, nadat een poging van Edoardo Ceria onvoldoende werd weggewerkt door keeper Ferhat Kaya. Fortuna stond al gedeeld onderaan voor vrijdagavond, maar moet nu vrezen dat de concurrentie zaterdag wegloopt. Zorgen dus voor hoofdtrainer Peter van Vossen in Limburg.

FC Emmen - Jong FC Twente 3-0
FC Emmen is al weken bezig aan een goede reeks en wist daarin op te klimmen naar plaats zeven. Vrijdag versloeg het de beloften van FC Twente met 1-0 door een goal van Cas Peters, die er vorig seizoen nog zeven maakte voor de Tukkers. Na een voorzet van de linkerkant scoorde de aanvaller: het was alweer doelpunt nummer acht in elf wedstrijden. In de tweede helft vergrootte Roland Bergkamp de voorsprong naar 2-0 op aangeven van rechtsback Saïd Bakkati. Daarna fungeerde Bergkamp als aangever en mocht Boy Deul het afmaken: het was zijn eerste goal ooit voor FC Emmen. Voor Jong FC Twente betekende het verlies alweer nederlaag nummer drie op rij.

Wie zie jij hoger eindigen, dit seizoen?