Teleurstellend Vitesse krijgt nieuwe tik en verliest van fris RKC Waalwijk

Vitesse liep dus tegen de tweede domper in korte tijd aan, want donderdag werd de ploeg van Peter Bosz in de voorronde van de Europa League uitgeschakeld door Petrolul Ploiesti. De Arnhemmers wilden snel van die mokerslag herstellen en dat leek in het Mandemakers Stadion vrij aardig te lukken. De bezoekers kwamen namelijk al binnen drie minuten op voorsprong; Kelvin Leerdam kopte raak uit een hoekschop van Theo Janssen. Hierna daalde het spelniveau van Vitesse echter naar een bedenkelijk niveau en had men geluk dat de score niet al binnen tien minuten gelijk werd getrokken. Aurélien Joachim schoot namelijk over en verprutste een grote kans.

Na twaalf minuten was het wel raak voor Koeman en consorten. Romeo Castelen legde op de rechterflank Patrick van Aanholt en Giorgi Chanturia in de luren en bediende Robert Braber, die voor de 1-1 zorgde. De Brabanders werden sterker en Duits loste met een poging op de paal al een waarschuwingsschot, alvorens mede-uitblinker Castelen de gastheer zeven minuten voor rust op 2-1 zette. Hij was trefzeker na een keurige steekbal van Peter Jungschläger. Bosz greep in de rust in en haalde Van Aanholt en Chanturia naar de kant ten faveure van Davy Pröpper en Valeri Qazaishvili.

De Georgiër trok de stand tien minuten na de onderbreking gelijk door na voorbereidend werk van Jonathan Reis af te ronden: 2-2. RKC hield de punten echter in eigen huis, want een kwartier voor tijd ging Jan-Arie van der Heijden in de fout en bezorgde hij RKC een strafschop. Duits scoorde en twee minuten later knalde de linkspoot een vrije trap tegen de touwen. Daarmee besliste hij de wedstrijd en Vitesse incasseerde voor het eerst sinds 19 januari van dit jaar (AZ-Vitesse 4-1) vier goals.