Torres doorbreekt na 903 minuten droogte voor winnend Chelsea

Al na drie minuten kregen the Blues een uitstekende kans om de score te openen. Florent Malouda kon na een prima omhaal van Drogba op West Ham-doelman Robert Green afstormen. De Fransman zag zijn inzet echter gekeerd worden door de sluitpost. Malouda was in de eerste helft verreweg de gevaarlijkste man aan Chelsea-zijde, maar ook zijn schot na ruim achttien minuten spelen trof geen doel. Het meeste balbezit was zoals verwacht mocht worden voor de thuisploeg, maar degradatiekandidaat West Ham was niet van zins zich af te laten slachten door de stadsgenoot.

Demba Ba vuurde op de vuisten van Petr Cech, Jonathan Spector kon een kopbal niet langs de doelman krijgen en een omhaal van Freddie Sears trof eveneens geen doel. Vlak voor de onderbreking moesten de bezoekers dan toch buigen. Drogba stuurde Ashley Cole de hoek in, die voorgaf op de instormende Lampard. De middenvelder vuurde hard raak en zette zijn voormalig werkgever zodoende op achterstand: 1-0. Chelsea liet de bal in het eerste bedrijf liefst 353 keer van voet wisselen, waarmee de Londenaren al vaker hadden overgespeeld dan in de hele wedstrijd tegen Manchester United.

Na de onderbreking bleef de druk op het doel van Green onverminderd hoog. Chelsea kreeg legio mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen. Zo konden Drogba, Lampard, Malouda en John Terry allen de wedstrijd in het slot gooien, maar dat gebeurde niet omdat keer op keer het laatste zetje in de goede richting net niet werd gegeven. In de slotfase gooide Torres, na een handig balletje van Nicolas Anelka, met zijn eerste treffer in 903 minuten de wedstrijd alsnog in het slot. De Spanjaard leverde zelfs nog de assist voor de 3-0 van Malouda.