Tottenham laat Internazionale kansloos voor laatste acht

Tottenham Hotspur - Internazionale 3-0
Twee seizoenen geleden ontmoetten de Engelsen en Italianen elkaar in de Champions League en die duels betekenden de grote doorbraak van Gareth Bale. De Welsh Wizard was ook nu weer zeer belangrijk: al na zes minuten kopte hij een crosspass van Gylfi Sigurdsson binnen in de rechterhoek en daarmee vervolgde hij zijn topseizoen. Bale scoorde in totaal veertien keer in zijn laatste veertien wedstrijden. Samir Handanovic kon er niets tegen doen, maar was later wel alert bij een nieuwe poging van Bale en één van Jermain Defoe. Toch werd de Sloveense doelman voor rust nog eens gepasseerd.

Na achttien minuten stond Inter achterin te slapen en schoot Defoe uit de draai vol op de keeper. Die legde de bal panklaar voor Sigurdsson en de IJslander tikte simpel binnen. I Nerazzurri hadden bar weinig in te brengen: vooral defensief werd waakzaamheid gevraagd. Na rust kwamen de Italianen goed weg, toen Jan Vertonghen nét niet een vrije schop van Bale kon verzilveren bij de tweede paal. De Belgische verdediger was kort daarna opnieuw kansrijk en zette daarbij wel succesvol het hoofd tegen de bal na een hoekschop. De wedstrijd zat daarmee op slot en Inter, dat wel iets meer zijn best deed, kwam niet meer terug in het spel. In de return lijkt men kansloos.

Benfica - Girondins Bordeaux 1-0
Met Ola John 73 minuten lang op het veld lukte het Benfica om een goede stap richting de kwartfinale te zetten, maar niet om te imponeren. De Portugezen domineerden, maar waren erg slordig en hanteerden een laag tempo. Na twintig minuten was het wel raak voor as Aguías; Rodrigo knalde de bal via de lat en de rug van doelman Cédric Carrasso in het doel: 1-0. Aan de overzijde liet Girondins Bordeaux niets zien; het was veelzeggend dat trainer Francis Gillot al voor rust een wissel toepaste. Benfica kreeg vlak na rust een goede kans op de 2-0, maar de volley van Óscar Cardozo kon de 33.290 fans niet laten juichen. De Fransen werden wat dreigender, maar zij konden ook wel leven met een minimale verliespartij in Lissabon.

FC Basel - Zenit Sint-Petersburg 2-0
FC Basel was in de eerste helft de bovenliggende partij en had zeker een doelpunt verdiend. De huidige runner-up van Zwitserland kreeg enkele goede kansen via vooral Mohamed Salah, maar Vyacheslav Malafeev gaf zich niet gewonnen. Een doelpunt van de gastheer werd ook nog afgekeurd vanwege buitenspel. De jarige Luciano Spalletti moet zijn team in de rust een oppepper hebben gegeven, want in de tweede helft stond er een ander Zenit Sint-Petersburg op het veld. De Russen speelden sterk en Roman Shirokov kreeg een grote kans om de 0-1 op het bord te zetten, maar Yann Sommer redde knap. De thuisploeg richtte zich weer op sleepte een indrukwekkende zege over de streep. Marcelo Díaz tekende voor de 1-0 en na een rode kaart voor Neto benutte Alexander Frei de strafschop.

Levante - Rubin Kazan 0-0
Als er één ploeg verdiende om te winnen, dan was dat Levante. De club uit Valencia was de bovenliggende partij, maar Sergey Ryzhikov kon nooit echt verontrust worden. De tweede gele kaart voor Rubin-linksback Cristian Ansaldi kwam de thuisploeg dan ook gelegen, maar even later pakte ook Michel een rode prent. De Spanjaarden bleven evenwel de betere partij en kregen via José Barkero en Obafemi Martins, die vorig seizoen nog voor de Russen speelde, goede kansen. In de slotfase was ook het op de counter loerende Rubin dicht bij een treffer, maar Salomón Rondón kopte na een voorzet van Bibras Natkho op de lat en de Israëliër zelf trof hierna nog de buitenkant van de paal. Hierdoor bleef het bij een brilstand en dus is in Rusland nog alles mogelijk.