Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Transfersaga Neymar: gekkigheid of genialiteit?

Laatste update:

Het is heel makkelijk om alleen naar de transfersom te kijken en een mening daarop te baseren. Dat is tenslotte vaak ook het eerste waar naar gekeken wordt bij de overgang van een speler. Op de precieze transfersom zal ik hieronder echter niet in gaan. Transfersommen zijn tegenwoordig nog maar onderdelen van de hele transferoperatie. Daarom zal ik kijken naar het totaalplaatje, alle kosten die het vijfjarige contract met zich meebrengt.

Bijna alle uitgaven plaats ik onder het kopje 'loon' van Neymar, hoewel dit technisch gezien natuurlijk niet klopt is het wel erg makkelijk om dat te doen zodat het overzichtelijk en te volgen blijft. We pakken een totaalbedrag van 130 miljoen euro. Dit bedrag bestaat uit het eigenlijke brutoloon (46M), een tekenbonus (10M), transfergeld naar N&N (bedrijf Neymar Sr. en Neymar Jr.) (40M), portretrecht (4M), geld voor de stichting van Neymar (2.5M) en commissie voor de vader van Neymar (2.5M). Als we de hiervoor genoemde bedragen aftrekken van de eerder genoemde 130 miljoen euro houden we nog 25 miljoen euro over. Daarvan is 17 miljoen euro naar Santos gegaan (inclusief 7.9M om de eerste optie op drie talenten te hebben) en 8 miljoen euro is naar DIS & Teisa gegaan. Dat is het bedrijf die over een gedeelte van de rechten op Neymar beschikte.

Als we de 25 miljoen euro die naar Santos en DIS & Teisa gingen en de 2.5 miljoen euro die naar de stichting van Neymar ging van de 130 miljoen afhalen, hou je een bedrag over van 102.5 miljoen euro. Dat bedrag delen we door 5 vanwege het 5-jarige contract en dat resulteert in 20.5 miljoen euro wat Barca jaarlijks aan Neymar kwijt is.

Laten we dit ter vergelijking eens naast het kostenplaatje van Gareth Bale leggen. Niet zozeer omdat Bale bij de rivaal voetbalt maar omdat er bij die transfer ook grote bedragen gemoeid waren. Afgaande op de verklaring van Tottenham Hotspur hebben de Madrilenen 101 miljoen euro uitgetrokken voor de Welshman. Leg daar het salaris van Bale naast (110 miljoen euro verspreid over 5 jaar) en het totaalbedrag komt op 211 miljoen euro. En daar zit dan nog niet eens de commissie voor zijn zaakwaarnemer bij inbegrepen. Barcelona betaalt dus, over 5 jaar gezien, 81 miljoen euro minder voor Neymar dan Real Madrid voor Bale.

Volgens velen is dit volslagen gekte, nu komt echter hetgeen wat het in mijn ogen genialiteit maakt. Doordat Barca verschillende bedragen niet direct als loon uitbetaalt maar aan bijvoorbeeld het bedrijf van Neymar Jr. en z'n vader komt het geld alsnog bij Neymar terecht, alleen niet als loon. Hierdoor behoudt Neymar z'n salaris van omstreeks 16 miljoen per jaar. Hadden de Catalanen Neymar hetzelfde salaris willen bieden maar wel alles direct als loon uitbetaalt dan hadden ze, vanwege verschillende belastingsregels, ongeveer 34.5 miljoen euro aan Neymar moeten betalen in plaats van de 20.5 wat ze nu in feite betalen. Door deze constructies bespaart Barcelona in 5 jaar tijd dus 60 miljoen euro.

Transfers gaan al lang niet meer alleen om de transfersom. Tegenwoordig worden er ingewikkelde constructies omheen bedacht die vaak alleen nog maar voor economische experts te begrijpen zijn. Barcelona heeft ons een uniek inkijkje gegeven in de wereld van de transfers. Al was het min of meer dwangmatig, het is wel de eerste club die op dit front openheid van zaken geeft. Het zou namelijk naïef zijn om te denken dat er niet meer clubs zijn die transfers afronden met dergelijke constructies.

Sterker nog, het zou dom van clubs zijn om zulk soort constructies niet te gebruiken. Toch zijn clubs er niet happig op om dit naar buiten te brengen. Waarom niet? Om een mediacircus zoals bij Barca te voorkomen? Misschien toch bang voor eventuele strafrechtelijke gevolgen? Bang om imagoschade op te lopen? Wie zal het zeggen, maar je gaat mij in ieder geval niet wijs maken dat er alleen bij FC Barcelona economische intellecten rondlopen. Clubs hebben tegenwoordig voor alles wel een mannetje rondlopen. Clubs zijn eigenlijk ook geen clubs meer. Clubs zijn meer dan dat, het zijn moderne bedrijven. En Barca is zo'n bedrijf. FC Barcelona is més que un club.

Meer nieuws

In mei nog een buitenlandse wedstrijd bezoeken? Bekijk de ticketshop!
0
Sam Beukema én Joshua Zirkzee kunnen absolute droomtransfers maken
7
Dronken Carragher gaat wereld over: analist kán maar niet van Sancho af blijven
15
Ronald de Boer ziet man zonder interlands graag meegaan naar EK met Oranje
10
De EK-selectie van Italië: dit zijn de spelers die kans maken
19
Clarence Seedorf: van wereldster tot onbegrepen fenomeen in Nederland
115

Meer sportnieuws

From Sergiño, to you | PSV
20 hints ??#voetbal
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties