Trefzekere Moreno helpt PSV op weg tegen FC Twente

FC Twente begon aan het duel in de wetenschap dat het in 49 ontmoetingen pas 4 keer eerder wist te winnen in het Philips Stadion, maar de start van de bezoekers was uitstekend. Binnen acht minuten lang de bal namelijk al in het doel: Jari Oosterwijk werd op maat bediend door Chinedu Ede en knikte de bal achteloos in de verre hoek, buiten het bereik van Jeroen Zoet. De Enschedeërs bleven daarna brutaal de aanval zoeken, maar hielden geen stand: binnen drie minuten boog Héctor Moreno de achterstand om in een voorsprong.

De Mexicaanse verdediger, voor de gelegenheid als linksback geposteerd, kopte eerst raak uit een vrije trap van Andrés Guardado en deed een paar minuten later precies hetzelfde uit een hoekschop van zijn landgenoot. FC Twente stortte daarna als een kaartenhuis in elkaar en mocht van geluk spreken dat de schade in het restant van de eerste helft beperkt bleef tot nog maar één tegentreffer. Guardado lanceerde Luciano Narsingh met een haarfijne assist en de aanvaller maakte oog in oog met Nick Marsman geen fout: 3-1.

Ook na rust verzuimde PSV lange tijd om de definitieve genadeklap uit te delen. In het eerste kwartier na de pauze waren er kansen voor Narsingh (redding Marsman) en Jürgen Locadia, die de goalie van FC Twente al had omspeeld maar het lege doel alsnog miste. Omdat scheidsrechter Pol van Boekel een handsbal van Renato Tapia in de zestien niet als zodanig beoordeelde, werd de thuisploeg bovendien nog een strafschop onthouden. FC Twente mocht daardoor blijven hopen en maakte er twintig minuten voor tijd zelfs weer een wedstrijd van: Chinedu Ede schoof uit het niets de 3-2 binnen.

Desondanks bleek PSV nauwelijks onder de indruk. Cocu achtte de tijd zelfs rijp voor de rentree van Willems, die onder luid applaus zijn opwachting mocht maken. De linksback werd daarbij vergezeld door Florian Jozefzoon en het was de vleugelaanvaller die de meeste aandacht naar zich toe trok. Jozefzoon stond koud een minuut in het veld toen Luuk de Jong hem vrij voor Marsman zette. Hij bewaarde de rust en wipte tien minuten voor tijd alsnog de vierde treffer van de thuisploeg binnen. PSV was daarna via de counter nog een aantal keren dicht bij de 5-2, maar die treffer bleef uit.