Unicum voor Reus bij ruime zege; Uth belangrijk voor Hoffenheim

Borussia Dortmund - Gladbach 4-1
De bezoekers kregen het Signal Iduna Park al na zes minuten stil, want Raffael scoorde na een voorzet van Oscar Wendt. De Braziliaan maakte zijn 68e doelpunt in de Bundesliga en enkel Giovane Elber, Aílton en Marcelinho maakten van de Brazilianen meer treffers in de hoogste afdeling van Duitsland. Mönchengladbach kon echter niet lang van die voorsprong genieten, want 59 seconden later tekende Pierre-Emerick Aubameyang voor de gelijkmaker. Dortmund speelde in de eerste helft bij vlagen frivool en fraai voetbal en ging terecht met een voorsprong de kleedkamer in, want het was Lukasz Piszczek die er met een kopbal 2-1 van maakte in het voordeel van het team van Thomas Tuchel.

Meer: Marco Reus hakt knoop door en vertrekt na 12 jaar bij Borussia Dortmund | Marco Reus geeft afscheidstournee meteen glans, ook Malen scoort

Dortmund won in het huidige kalenderjaar alle twaalf Bundesliga-wedstrijden waarin men bij rust op voorsprong stond en ook met Mönchengladbach werd er dus afgerekend. In het tweede bedrijf liep de marge verder op: Ousmane Dembélé profiteerde van geklungel van de twintigjarige verdediger Nico Elvedi en schoot in de korte hoek raak en Aubameyang zette na een hakje van Marco Reus de eindstand van 4-1 op het scorebord. Reus bereidde overigens voor het eerst in zijn loopbaan in één Bundesliga-wedstrijd drie doelpunten direct voor.

TSG Hoffenheim - 1. FC Köln 4-0
Köln liet in de eerste helft drie goede kansen liggen en kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd, want Hoffenheim toonde zich beduidend effectiever. Sandro Wagner scoorde na acht minuten na een hoekschop en Jeremy Toljan profiteerde na 39 minuten van balverlies van de tegenstander en verdubbelde de marge: 2-0. Köln probeere na de verplichte onderbreking wat verder naar voren te voetballen, maar scoorde niet en liep na 67 minuten tegen de 3-0 van Wagner aan. Het voormalige doelwit van PSV scoorde met een kopbal na een voorzet van Mark Uth. Laatstgenoemde maakte er later ook nog 4-0 van.

Bayer Leverkusen - SC Freiburg 1-1
Bayer loste voor het eerst sinds april 2011 niet één doelpoging tussen de palen in de eerste helft van een competitiewedstrijd. Het team van Roger Schmidt kreeg voor rust wel een treffer om de oren, want het defensief opererende Freiburg scoorde na 31 minuten. Janik Haberer scoorde na een hoekschop met een volley: 0-1. In de tweede helft knokte Leverkusen zich terug, want na een uur spelen maakte Hakan Calhanoglu er 1-1 van. De thuisploeg had in de slotfase ook nog de drie punten veilig kunnen stellen, maar Javier Hernández miste een strafschop. Het was alweer de vierde penalty van het seizoen die Bayer miste en van zijn laatste negentien strafschoppen gingen er slechts elf in.

VfL Wolfsburg - Hertha BSC 2-3
Het stroef draaiende VfL Wolfsburg kreeg na twaalf minuten spelen een flinke opsteker toen Borja Mayoral op de goede plek stond na een redding van Rune Jarstein op een kopbal van Daniel Caligiuri en eenvoudig de 1-0 binnen kon tikken. Hertha kwam via een knappe vrije trap van Marvin Plattenhardt vier minuten later echter alweer langszij, maar twee minuten daarna kon het thuispubliek weer juichen.

Paul Seguin zette met een geweldige bal Yannick Gerhardt alleen voor de keeper, die beheerste afrondde. Na rust ging het echter van kwaad tot erger voor die Wölfe: Alexander Esswein zette eerst met een schuiver van een meter of twintig de 2-2 op het scorebord, waarna Seguin een paar minuten voor tijd met zijn tweede geel vroegtijdig moest gaan douchen. In blessuretijd maakte Salomon Kalou vanaf de penaltystip ook nog eens de 2-3.