Uruguay neemt penalty's beter dan Oranje en juicht

In de reguliere speeltijd leek de wedstrijd nog lang op een doelpuntloos gelijkspel af te stevenen, maar acht minuten voor tijd bracht Suárez Uruguay na een goede actie van Edinson Cavani op voorsprong. De eerste nederlaag sinds de WK-finale lag in het verschiet voor Oranje, dat in het restant nauwelijks kansen meer kreeg. In blessuretijd viel echter alsnog de gelijkmaker: Kuyt sprong het hoogst bij een corner van Stijn Schaars en kopte raak, waardoor penalty's een beslissing moesten forceren. Uruguay nam deze beter en legde daardoor beslag op de Copa Confraternidad. Nederland wacht nog altijd op de eerste zege op een Zuid-Amerikaanse tegenstander op Zuid-Amerikaanse bodem.

Er gebeurde voldoende in Montevideo. Nederland en Uruguay probeerden er een mooie wedstrijd van te maken, wat kansen voor beide ploegen tot gevolg had. De eerste goede mogelijkheid was voor Ibrahim Afellay, die zijn vrije trap echter net naast zag gaan. Ook Kuyt en Klaas-Jan Huntelaar lieten zich zien, voordat aan de overkant Edinson Cavani de grootste kans op de openingstreffer kreeg. De aanvaller werd gevonden door Suárez en kon vrij binnenkoppen, maar zag Erik Pieters de bal net voor de lijn weghalen. In de oefenwedstrijd tegen Brazilië deed de back van PSV dat ook al.

Vooral Diego Lugano leek nogal gefrustreerd te zijn door de gemiste kans. De verdediger ging met twee benen spijkerhard in op Van Persie, maar de dienstdoende scheidsrechter beweerde dat de bal was gespeeld en liet doorspelen, in plaats van een rode kaart te tonen. De woede was enorm bij het Nederlands elftal, maar even later mocht ook Uruguay zich druk maken. Op aangeven van Cavani tikte Suárez voor een leeg doel binnen, maar de eerste treffer op Uruguayaanse bodem van de voormalig Ajacied werd onterecht afgekeurd wegens vermeend buitenspel.

De wedstrijd bleef op en neer gaan en kort voor rust kreeg Afellay nog een grote kans om Oranje op voorsprong te zetten, maar hij stuitte op de voet van Fernando Muslera. In de tweede helft hervatten de bezoekers de zoektocht naar de openingstreffer, maar de kansen waren een stuk schaarser dan voor rust. De ingevallen Jeffrey Bruma liep John Heitinga nog in de weg bij een corner, maar Uruguay was niet veel gevaarlijker en het duel leek op 0-0 af te stevenen. Suárez en Kuyt wisten echter nog te scoren, waarna het gastland de strafschoppen beter nam. Nederland keert daardoor zonder overwinning op zak terug uit Zuid-Amerika.