Valencia doet goede zaken, Rapid Wien lijkt CL te kunnen vergeten

Valencia - AS Monaco 3-1
Valencia kende de beste start denkbaar in het eigen Mestalla. Bij de eerste serieuze aanval van de thuisploeg, na vier minuten spelen, was het namelijk meteen raak. Sofiane Feghouli kroop weg uit de rug van zijn tegenstander en legde de bal met het hoofd klaar voor de inlopende Rodrigo, die simpel kon binnenschieten. Monaco deed zo nu en dan wel iets terug, maar de beste kansen op een tweede treffer bleven voor los Che. Shkodran Mustafi kreeg een kans in de schoot geworpen door Anthony Martial, maar mikte slordig over. Ook Paco Alcácer liet een goede mogelijkheid liggen om al voor rust verder weg te lopen. Pas in de slotfase van de eerste helft werd Monaco serieus dreigend, maar doelman Mat Ryan voorkwam de 1-1 van Bernardo Silva.

Het bleek een opmaat voor de tweede helft, waarin de bezoekers uit een ander vaatje tapten. Net zo snel als Valencia in de eerste helft tekende Mario Pasalic voor het cruciale uitdoelpunt. Een voorzet van links kon niet goed worden uitverdedigd achterin bij de thuisploeg, waarna de van Chelsea gehuurde Kroaat kon profiteren. Monaco leek door te gaan drukken voor de 1-2, kreeg ook kansen, maar keek na een uur spelen toch weer tegen een achterstand aan. Daniel Parejo schoot raak na een lange voorzet van rechts, die perfect werd teruggelegd door Pablo Piatti. Het veranderde weinig aan het spelbeeld.

Monaco bleef zoeken naar een nieuwe gelijkmaker en was daar ook een aantal keren dicht bij. Het offensief in de tweede helft zoog echter de lucht uit de longen van de spelers van de bezoekers, waardoor er in de slotfase ruimtes ontstonden. Zo kreeg Parejo via een snelle tegenstoot een goede kans op de 3-1, maar dit keer mikte hij naast. In de slotfase viel dat cruciale doelpunt alsnog. Een corner werd niet goed verwerkt door de Monegasken, waarna Feghouli uiteindelijk met een halve volley voor een explosie van vreugde bij de thuisfans zorgde. De marge van twee goals biedt de Spanjaarden bij de return heel wat meer zekerheid.

Rapid Wien - Shakhtar Donetsk 0-1
De bedwinger van Ajax in de vorige ronde leek het aanvankelijk beter te doen dan in het thuisduel met de Amsterdammers, waarin het met een 0-2 achterstand de kleedkamer opzocht. De weinig verheffende eerste helft tegen de Oekraïense topclub leek namelijk doelpuntloos te eindigen, tot Marlos zich ermee bemoeide. De Braziliaan controleerde knap een lastige voorzet, dribbelde langs een paar tegenstanders en schoot raak. Het zou een gouden treffer blijken. Rapid was na rust niet in staat om de achterstand weg te poetsen en daarmee lijkt het Champions League-avontuur alsnog tot een vroegtijdig einde te komen. Over zes dagen wacht nog wel een return in Oekraïne, maar de kans op een goede afloop lijkt na de thuisnederlaag niet meer al te groot.