Van Gaal moet weer vrezen voor kritiek, Leicester op kop

Manchester United - West Ham United 0-0
West Ham United won dit seizoen al van Arsenal, Liverpool, Manchester City en Chelsea en hoopte zaterdag ook de drie punten te kunnen pakken bij Manchester United. Daar lagen zeker kansen voor: de bezoekers waren in de eerste helft duidelijk de gevaarlijkste partij en raakten zelfs twee keer de paal, maar gescoord werd er niet. Na balverlies van Daley Blind op het middenveld kreeg West Ham na elf minuten spelen de eerste kans, maar oog in oog met David de Gea wist Victor Moses de score niet te openen. Even later leek de keeper een voorzet van Aaron Cresswell makkelijk te kunnen klemmen, maar De Gea liet de bal glippen, waarna Chris Smalling het leder met een omhaal weg wilde rammen. De bal kwam vol in het gezicht van Mauro Zárate, die hierdoor de paal raakte.

Ook Winston Reid raakte de paal: bij een hoekschop sprong de verdediger hoger dan zijn bewaker, maar Reid had dus ook geen geluk. United hield met pijn en moeite stand en tien minuten na de thee kreeg West Ham een volgende grote kans om de score te openen, maar oog in oog met De Gea schoot Zárate nu ver naast, waar hij absoluut tussen de palen had moeten mikken. Aan de overkant kreeg Marouane Fellaini een grote mogelijkheid, maar zijn inzet van dichtbij werd gepakt door Adrián, en dit bleek het startschot te zijn voor een betere fase van United. Juan Mata en Bastian Schweinsteiger kregen al goede kansen, voordat Anthony Martial op aangeven van invaller Memphis Depay had moeten scoren. Hij mikte de bal echter naast en dus bleef het bij 0-0.

Swansea City - Leicester City 0-3
Bij Leicester City gaat het de laatste weken alleen maar over Vardy, maar Riyad Mahrez is ook een geweldige speler, die net als Vardy in verband wordt gebracht met grotere clubs uit Engeland. Zaterdag scoorde Mahrez twee keer in de eerste helft tegen Swansea City, dat maar niet uit de problemen komt en sinds 30 augustus nog maar een competitieduel heeft gewonnen. Mahrez opende al in de zesde minuut de score in Wales, toen hij bij een hoekschop de bal bij de eerste paal tegen zijn rug kreeg en Lukasz Fabianski op deze manier kansloos liet. De keeper hield wel Vardy van het scoren af, maar kon niet voorkomen dat Mahrez na 22 minuten spelen zijn tweede maakte; ditmaal controleerde hij een pass van N'golo Kanté uitstekend en schoot hij beheerst binnen.

Leicester was duidelijk de betere ploeg en Fabianski hield Mahrez in de eerste helft nog van zijn hattrick af, terwijl Leonardo Ulloa voor eigen succes ging, terwijl hij de bal misschien beter aan Vardy had kunnen geven. Datzelfde gebeurde kort na rust toen Mahrez zelf probeerde te scoren, en Vardy weer druk aan het zwaaien was, en de frustratie was van het gezicht van de goaltjesdief af te lezen. Het was simpelweg niet de middag van de spits, maar de middag van Mahrez, die twintig minuten voor tijd zijn hattrick compleet maakte. Opvallend genoeg was Vardy bij dit doelpunt de aangever; de spits had hier ook zelf kunnen schieten, weliswaar uit de draai, maar hij ging dus niét voor eigen glorie en behield het overzicht. Leicester staat nu alleen bovenaan in de Premier League.

Arsenal - Sunderland 3-1
Arsenal had in de beginfase meer balbezit, maar het bezoek toonde meer dreiging. Petr Cech moest handelend optreden op een schot van Fabio Borini, Duncan Watmore kopte even later bij een vrije trap over en Borini kreeg de bal er met een kopbal evenmin in. Die missers kwamen Sunderland duur te staan, want na ruim een half uur spelen werd het 1-0: Joel Campbell schoof de bal na een steekpass van Mesut Özil onder de uitkomende Costel Pantilimon door. Op slag van rust werd het echter plotsklaps gelijk in het Emirates Stadium: Olivier Giroud schoot de bal na een vrije trap per ongeluk in zijn eigen doel.

In de blessuretijd herstelden the Gunners bijna de schade, maar Aaron Ramsey schoot na een voorzet van Nacho Monreal naast. Na ruim een uur spelen was het wel raak: Giroud maakte zijn slippertje uit het eerste bedrijf goed door op aangeven van Monreal knap raak te knikken. Steven Fletcher had voor die treffer nog twee mogelijkheden laten liggen. Arsenal ging in het vervolg fanatiek op zoek naar de bevrijdende 3-1 en die werd in de extra tijd gemaakt door Ramsey. De laatste Arsenal-speler die in een Premier League-duel overigens scoorde én een eigen goal maakte, was Thomas Vermaelen in november 2011.

Southampton - Aston Villa 1-1
Southampton was van begin af aan baas op eigen veld, maar morste dus wel twee punten. In de eerste helft kregen the Saints diverse kansen om op 1-0 te komen: Dusan Tadic, Graziano Pellè en Victor Wanyama mikten over en doelman Brad Guzan had een antwoord op inzetten van James Ward-Prowse en opnieuw Pellè. Een minuut voor rust viel uit het niets de 0-1: Joleon Lescott kopte raak uit een hoekschop van Jordan Veretout. In de tweede helft was onder anderen Juanmi dicht bij een treffer, maar het was uiteindelijk Oriol Romeu die zijn naam na een hoekschop op het scorebord zag verschijnen. Ashley Westwood had Villa hierna naar de zegepraal kunnen schieten, maar volleerde over en naast.

West Bromwich Albion - Tottenham Hotspur 1-1
Tottenham bleef voor de veertiende wedstrijd op rij ongeslagen, maar werd in de beginfase wel flink onder druk gezet op The Hawthorns en ontsnapte na zes minuten aan de 1-0 toen de immer bedrijvige Salomon Rondón naast schoot. De gasten kwamen vervolgens tegen de gang van het spel in op voorsprong: Dele Alli volleerde raak na een lange pass van Toby Alderweireld. Tottenham nam de regie over, maar James McClean maakte zes minuten voor rust met een kopbal gelijk. In de tweede helft golfde het spel op en neer en een kwartier voor tijd was West Bromwich dicht bij de voorsprong toen Hugo Lloris Martin Olsson van dichtbij van scoren afhield.

Watford - Norwich City 2-0
Troy Deeney werd de eerste speler in de geschiedenis van Watford die in vier opeenvolgende Premier League-wedstrijden wist te scoren. De aanvaller benutte een strafschop na een overtreding van Alexander Tettey op Etienne Capoue en tekende daarmee voor de openingstreffer tegen Norwich. Doordat een treffer van Odion Ighalo vanwege buitenspel werd afgekeurd, bleef het bij rust bij die verdiende 1-0 voorsprong voor Watford. In de tweede helft viel er met name van de kant van Norwich meer te beleven op Vicarage Road, maar een gelijkmaker zat er niet in. Namens Watford was Ighalo met drie goede kansen nog het gevaarlijkst en in blessuretijd pikte hij toch nog zijn doelpunt mee.