Versterkt Jong Ajax pakt weer rood en gaat af als een gieter

Achilles'29 - Jong Ajax 3-2
Ajax speelde met een ploeg die niet zou misstaan in de Eredivisie, met spelers als Kenneth Vermeer, Mike van der Hoorn, Stefano Denswil, Lucas Andersen, Thulani Serero en Ricardo Kishna. Toch leken de ex-amateurs van Achilles'29 na een minuut of tien op voorsprong te komen, ware het niet dat Stefan Maletic werd afgevlagd wegens buitenspel. Vijf minuten later was het dan wel raak, toen diezelfde Maletic raak kopte uit een hoekschop. Even na de pauze zette Kishna Ajax op gelijke hoogte, maar dat betekende zeker niet het einde van de thuisploeg.

Zo kregen Raja Boean en Thijs Hendriks goede mogelijkheden op de 2-1; toch was het Ajax dat de winnende leek te maken. Queensy Menig stond drie minuten in het veld en werkte binnen na een slechte terugspeelbal. In de slotfase pakte Jong Ajax maar weer eens rood. Vrijdag was het nog Richairo Zivkovic, nu was het de beurt aan Denswil om van het veld gestuurd te worden. Dat kwam de Amsterdammers duur te staan, want vlak voor het eindsignaal maakte Maletic zijn tweede en vijf minuten in blessuretijd tekende Hendriks met een heerlijk stiftje zelfs voor de 3-2. Voor Ajax, dat dus met een flink aantal gevestigde namen speelde, een beschamende prestatie.

FC Volendam - Roda JC Kerkrade 3-0
Roda JC Kerkrade lijkt samen met NEC de grootste titelkandidaat in de Jupiler League, maar maandag leed de ploeg van trainer René Trost wel voor het eerst puntverlies. FC Volendam was veel te sterk voor de Limburgers; na een klein halfuur werd de ban gebroken door Brandley Kuwas. De rasvoetballer profiteerde van goed werk van de door AZ begeerde Robert Mühren. Nog geen twee minuten later was het ook 2-0 en dat was een heerlijke treffer: Henny Schilder schoot steenhard raak. Roda JC probeerde zich terug te knokken in de wedstrijd, maar de dadendrang stopte toen Guyon Philips aan alle onzekerheid een einde maakte. In de slotfase kreeg Crescendo van Berkel van Roda JC ook nog eens zijn tweede gele kaart.

Jong FC Twente - MVV Maastricht 1-2
In een troosteloze ambiance kreeg MVV na een halfuur een strafschop, toen een inzet van Bryan Smeets een hand van een Twentenaar vond. Stef Peeters ontfermde zich over de strafschop en de door Racing Genk uitgeleende middenvelder faalde niet: 0-1. De bezoekers, gesterkt door de openingstreffer, hadden in het restant van het eerste bedrijf het beste van het spel. Doelpunten zouden er echter niet meer vallen voor rust. Na de pauze wel, maar niet voor MVV: Derre Kwee kopte binnen uit een indraaiende hoekschop van Tim Hölscher. De thuisploeg leek na rust wat sterker en het was aan MVV om zich weer op te richten. Dat gebeurde via invaller Mark Veldmate: 1-2.

De Graafschap - RKC Waalwijk 1-1
RKC Waalwijk is na de degradatie nog niet op stoom en ook op De Vijverberg had de ploeg van trainer Martin Koopman het bijzonder lastig. Het enthousiast spelende De Graafschap kreeg kansen via Vlatko Lazic, Vincent Vermeij, Robin Pröpper, Caner Cavlan en Kristopher Vida, maar telkens stond er een verdediger of doelman Arjan van Dijk in de weg. Na ruim een uur was het eindelijk raak voor de Superboeren: Vida rondde af na een fraaie aanval. Lang kon de ploeg van trainer Jan Vreman niet genieten van die voorsprong, want nauwelijks een minuut later was het via Kenny Anderson alweer gelijk. De thuisploeg ging alsnog op jacht naar de zege en kreeg ook kans na kans, maar vergat te scoren.

FC Eindhoven - Almere City FC 2-1
Na een kwartier kwamen de bezoekers op voorsprong, na een goede combinatie door het centrum. Paul Quasten was het eindstation en de middenvelder werkte de bal tegen de touwen. Een kwartier voor tijd kwam de thuisploeg op gelijke hoogte. Enzio Boldewijn verspeelde de bal aan Maxime Gunst, die het ding voorgaf op Fries Deschilder. De Belg met de fantastische naam rondde bekwaam af. FC Eindhoven ging op zoek naar meer, zette alles op alles en kreeg via Anthony van den Hurk ook waar het naar zocht.

Sparta Rotterdam - Helmond Sport 0-0
Het ambitieuze Sparta Rotterdam was in de wedstrijd tegen Helmond Sport misschien niet eens veel beter, maar de ploeg van coach Gert Kruys kreeg zeker in het eerste bedrijf wel de beste kansen. Zo raakte Paul Gladon de paal en moest keeper Wouter van der Steen ingrijpen na een schot van opnieuw Gladon. De grootste kans van de wedstrijd viel een minuut of tien voor het eindsignaal te noteren. Sparta-middenvelder Huseyin Dogan zag zijn inzet echter van de lijn gehaald worden.

FC Emmen - FC Den Bosch 2-2
Na vijf minuten spelen hadden de toeschouwers bij FC Emmen - FC Den Bosch al twee doelpunten gezien. De bezoekers kwamen op voorsprong via Jordy Thomassen, die werd aangespeeld door Joey Belterman en uit de draai raak schoot, maar Frank Olijve bracht het evenwicht al snel weer terug in de score. Met een benutte strafschop zette Alexander Bannink Emmen nog binnen de eerste twintig minuten spelen op voorsprong, maar niet lang daarna maakte Erik Quekel er met een rake kopbal alweer 2-2 van. Er gebeurde in de eerste helft dus van alles in de JenS Vesting en Quekel raakte kort voor rust ook nog eens de lat, maar in de tweede helft viel er minder te genieten. Er werd niet meer gescoord en dus gingen Emmen en Den Bosch in evenwicht uit elkaar.

FC Oss - VVV-Venlo 2-3
In de eerste helft gebeurde er niet echt veel bij FC Oss - VVV-Venlo, maar in de tweede helft was er veel spektakel. Kevin van Veen had de thuisploeg op voorsprong moeten zetten, toen hij alleen op Niki Maënpää af ging, maar de grootste kans van de wedstrijd om zeep hielp. Dat bleek een misser met vervelende gevolgen te zijn, want niet lang hierna kwam VVV op voorsprong via Yuki Otsu. FC Oss moest zodoende in de achtervolging, maar VVV verdubbelde de marge via een rake kopbal van Pim Balkestein uit een hoekschop. VVV zat nu op rozen, maar gaf de voorsprong nog uit handen: Jonathan Opoku en Van Veen leken voor een puntendeling te zorgen. De zege ging echter uiteindelijk toch mee naar Limburg, dankzij een late goal van Abdelaziz Khalouta.

Fortuna Sittard - Telstar 0-1
Ralf Seuntjens was de grote man bij Telstar in de uitwedstrijd bij Fortuna Sittard. De aanvaller scoorde vrijdag al tegen Achilles'29 (2-0) en deed dat nu opnieuw tegen Fortuna, maar deze goal bleek de winnende te zijn. Na een uur spelen werd Seuntjens gevonden door Tarik Tissoudali en tikte hij de 0-1 binnen. Fortuna probeerde hierna nog wel terug te komen, maar slaagde er niet in om de gelijkmaker op het scorebord te krijgen en leed daardoor al de derde nederlaag van dit seizoen. Telstar heeft nu twee wedstrijden gewonnen en twee verloren.