Vilhena behoedt Jong Oranje voor nederlaag tegen sterker Frankrijk

Kwalificatie voor het EK kan Oranje al bijna niet meer mislopen, want na vier speelronden heeft men pas twee punten verspeeld. Stuivenberg en consorten doen het dus prima, maar wachten na de remise tegen Frankrijk alweer drie wedstrijden op een overwinning, want tegen Slowakije (2-2) werd donderdag gelijkgespeeld en in oktober was Jong Oostenrijk met 0-3 te sterk. In Stade Ernest-Wallon waren les Bleuets maandag de betere partij en in de eerste tien minuten moest doelman Mickey van der Hart al tweemaal optreden bij grote kansen voor Anthony Martial, een zeventienjarige spits van AS Monaco.

Oranje was in de eerste helft ook één keer serieus gevaarlijk: Vilhena schoot na een voorzet van Adam Maher echter recht op doelman Alphonse Aréola. Beide partijen durfden in de eerste helft nog niet veel risico te nemen, maar in de voorlaatste minuten kwam Frankrijk op voorsprong. Na een razendsnelle omschakeling schoot Ntep, een linksbuiten van AJ Auxerre, de bal in de verre hoek. Oranje zocht na rust nadrukkelijker de aanval, maar veel meer dan een gevaarlijke vrije trap van Quincy Promes leverde dat aanvankelijk niet op. Na een uur kwamen de gasten enigszins uit het niets toch op gelijke hoogte: Vilhena tikte een voorzet van Promes binnen.

Frankrijk, dat in de EK-kwalificatiereeks tot dusver alle vijf wedstrijden won, nam de regie na de 1-1 over en kreeg kansen genoeg om Warner Hahn, die Van der Hart in de rust verving, te verschalken. De keeper van FC Dordrecht moest zich strekken op een poging van Jordan Ferri, Maher haalde bij een hoekschop de bal van de lijn en Hahn voorkwam met een knappe ingreep dat invaller Sébastien Haller kon scoren. Het vriendschappelijke treffen tussen Oranje en de ploeg van Willy Sagnol, oud-rechtsback van onder meer Bayern München, bleef hierdoor op een gelijkspel steken.