Vitesse gaat Europa League in na vijf goals in spectaculair duel

Vitesse deed dit seizoen voor de vijfde keer mee aan de play-offs, maar dwong alleen in 2011/12 Europees voetbal af. Zondag lukte het de geel-zwarten dus eindelijk weer eens om de finale te winnen, maar het begin was niet echt om over naar huis te schrijven. Na drie minuten stond het immers al 0-1 in het voordeel van het team van Dwight Lodeweges: Mark Uth ontsnapte aan de aandacht van de verdediging, omspeelde doelman Eloy Room en schoof simpel binnen. De Duitser maakte zijn vijfde doelpunt sinds de invoering van de play-offs in het seizoen 2005/06. Vitesse gaf echter niet op en kwam na twaalf minuten op gelijke hoogte.

Guram Kashia kopte de bal uit een hoekschop van Zakaria Labyad knap in de verre hoek: 1-1. Heerenveen nam het initiatief daarna weer over en maakte het de tegenstander erg lastig. Na een kwart wedstrijd resulteerde dat in de 1-2: Uth kreeg de bal via Kashia voor zijn voeten en haalde succesrijk uit met een diagonale schuiver. Vitesse hoopte voor rust nog gelijk te maken en dacht na 38 minuten recht te hebben op een strafschop nadat Bertrand Traoré werd neergelegd door Kenny Otigba, maar Bas Nijhuis liet doorspelen. Vitesse was woest en liep nog in dezelfde minuut bijna tegen een derde tegendoelpunt aan.

Sam Larsson stuitte oog in oog met Room echter op de keeper en daardoor zochten de Friezen met een minimale voorsprong de kleedkamer op. Vitesse boog dit seizoen maar één keer een achterstand om in een overwinning (PEC Zwolle, 2-1) en de statistieken spraken dus niet echt in het voordeel van Peter Bosz en consorten. Toch werd het na 55 minuten 2-2: Simon Thern beging een overtreding op Traoré en Marko Vejinovic faalde vervolgens niet vanaf elf meter. Het duel golfde vervolgens op en neer en het regende kansen. Na zeventig minuten had Traoré er bijvoorbeeld 3-2 van kunnen maken, maar hij rondde zwak af.

Een kwartier voor tijd viel dat derde doelpunt voor Vitesse alsnog: Davy Pröpper haalde uit en doordat de bal de hak van Otigba toucheerde, was keeper Kristoffer Nordfeldt kansloos. Negen minuten voor tijd viel de beslissing: Labyad, die na een schandalige overtreding eigenlijk niet meer op het veld had mogen staan, haalde hard en doeltreffend uit. Het laatste woord was aan Jan-Arie van der Heijden, die vier minuten voor tijd na voorbereidend werk van Valeri Qazaishvili de weg naar het doel vond.