Vitesse maakt strijd om derde plek weer spannend

Peter Bosz zal trots zijn op zijn ploeg en zag maandag een wedstrijd die van begin tot eind boeide. Na een indrukwekkende minuut stilte vanwege het overlijden van de vrouw van Patrick Lodewijks begon Vitesse sterk en Valeri Qazaishvili kreeg al in de vierde minuut een grote kans om de bezoekers op voorsprong te zetten. Zijn puntertje werd gepakt door Kenneth Vermeer, maar de keeper werd bij de tweede poging van Qazaishvili wél geklopt. De Georgiër werd niet aangepakt en krulde de bal prachtig over Vermeer, die alleen maar naar het leder keek en geen actie ondernam.

Karim El Ahmadi maakte een minuut na de openingstreffer al bijna de gelijkmaker, maar zijn schot kon eenvoudig gepakt worden door Eloy Room. Het publiek ging achter de thuisploeg staan, maar Vitesse kreeg controle over de wedstrijd en liep een kwartier voor rust uit naar 0-2. Jean-Paul Boëtius en Sven van Beek klungelden bij het uitverdedigen, waardoor Jan-Arie van der Heijden alleen voor Vermeer kwam te staan en de Arnhemse marge verdubbelde. Dit doelpunt had afgekeurd moeten worden, omdat Van der Heijden buitenspel stond op het moment dat Kevin Diks de bal naar voren kopte, maar de vlag bleef omlaag.

Feyenoord moest in de achtervolging en Lex Immers kreeg al een goede kans, voordat Jens Toornstra de spanning terug bracht in de wedstrijd, met de fraaie aansluitingstreffer. Vitesse ging echter toch met een voorsprong van twee doelpunten rusten, want kort voor rust bokste Vermeer een vrije trap van Zakaria Labyad in de voeten van Rochdi Achenteh. Hij haalde verwoestend uit in de korte hoek; Vermeer leek dit schot te moeten kunnen pakken, maar kwam er niet bij en werd voor de derde keer gepasseerd. Het was de tweede keer in de geschiedenis dat Vitesse drie keer wist te scoren in een eerste helft in De Kuip; op 4 december 1994 (0-3) slaagden de Arnhemmers hier ook in.

In de tweede helft werd pas in blessuretijd weer gescoord, maar ook nu was het direct na het eerste fluitsignaal leuk om naar te kijken. De eerste kans was voor Labyad, die Vermeer knap zag redden, en aan de overkant werd een geplaatste poging van Boëtius geblokt. Bertrand Traoré schoot met een fraaie volley van afstand net naast, voordat Feyenoord de druk opvoerde. Fred Rutten bracht met Elvis Manu en Anass Achahbar twee verse aanvallers in de ploeg en laatstgenoemde kwam een kwartier voor tijd nog erg dicht bij een goal, maar zijn volley ging rakelings naast. Feyenoord had vervolgens nog een strafschop moeten krijgen, na hands van Marvelous Nakamba, maar Björn Kuipers weigerde de bal op de stip te leggen. Vijf minuten voor rust keurde de scheidsrechter ook een goal van Colin Kazim-Richards af vanwege een duwfout en omdat Toornstra hierna nog via Room de paal raakte, werd het niet spannend meer. In blessuretijd maakte Labyad er uiteindelijk 1-4 van.

Feyenoord speelt zondag uit tegen PEC Zwolle, AZ uit tegen Excelsior en Vitesse thuis tegen FC Utrecht. Wie eindigt er als derde en wie gaat de play-offs in?