Vitesse maakt zes goals bij PSV en wint voetbalgevecht

In niets leek PSV in de eerst helft op de ploeg die de afgelopen weken lijdzaam teleurstelling na teleurstelling incasseerde. De ploeg van Phillip Cocu werd opgezweept door het publiek, speelde met het hart en gunde Vitesse geen seconde rust bij balbezit. Na 57 seconden kregen de Eindhovenaren de eerste kans: Piet Velthuizen moest zich strekken op een knal van Karim Rekik. De gastheer kwam na zeven minuten echter goed weg, toen Vitesse wellicht een strafschop had verdiend. Mathias Zanka Jörgensen gleed Patrick van Aanholt omver, maar scheidsrechter Bas Nijhuis liet doorspelen. De bezoekers leken na de felle beginfase van PSV weer meer controle te krijgen, maar dat liet PSV niet gebeuren.

Memphis Depay had na een kwartier de openingstreffer voor zijn rekening kunnen nemen, maar op aangeven van Jürgen Locadia schoot hij op de voeten van Piet Velthuizen. De Gelderse doelman voorkwam na twintig minuten opnieuw de 1-0: met één hand hield hij Adam Maher van scoren af. Vitesse kwam zelden onder de druk uit, maar kreeg na 25 minuten toch een aardige kans toen Christian Atsu na een rappe counter over de kruising schoot. Zes minuten voor rust kwam men zelfs uit het niets op voorsprong. Mike Havenaar gooide snel in en Rekik liet zich verrassen door de loopactie van Lucas Piazon, waarna de Braziliaan beheerst raak schoot: 0-1. PSV reageerde op slag van rust en kwam tot de verdiende gelijkmaker: Depay soleerde naar binnen en pegelde in de korte hoek raak.

PSV kreeg nog wel een domper te verwerken toen Stijn Schaars zich moest laten vervangen door Ola Toivonen. De aanvoerder was geblesseerd geraakt na een smerige tackle van Havenaar. PSV begon ook de tweede helft overtuigend en kwam na 21 seconden bijna voor het eerst op de avond op voorsprong: Jan-Arie van der Heijden gleed een voorzet van Depay bijna in zijn eigen doel. Zo dwingend en fel als in de eerste helft kwam PSV echter niet voor de dag. Het spel ging op en neer en beide ploegen kregen enkele kansen. Vitesse was echter bijzonder efficiënt, want men kwam na 65 minuten op 1-2 en kreeg het Philips Stadion daarmee even stil. Nadat Patrick van Aanholt een goede kans had gemist, tikte Havenaar een strakke voorzet van Atsu in de verre hoek. De aanhang van de Brabanders ging er nog een keer achter staan en Cocu bracht Florian Jozefzoon in de ploeg voor Luciano Narsingh.

Veel hielp dat niet, want een kwartier voor tijd werd het 1-3. Kelvin Leerdam slalomde na een prachtige pass van Piazon om Jeroen Zoet heen en vulde het lege doel. De wedstrijd leek daarmee gespeeld, maar Rekik deed zes minuten voor tijd wat terug door via de paal trefzeker te zijn. Doordat de defensie van de Eindhovenaren een minuut later alweer lag te slapen, kon Davy Pröpper de hoop van PSV al gauw weer de kop indrukken. Vitesse strooide zelfs nog meer zout in de wonden van de gastheer, want drie minuten voor tijd knalde Van Aanholt na een combinatie met Piazon de 2-5 onder Zoet door. Pröpper maakte met de 2-6 de vernedering van PSV compleet.