Vitesse mag niet mopperen na gelijkspel tegen NEC

Mori scoorde een kwartier voor rust en dit betekende de 2000ste tegentreffer van NEC in de Eredivisie. Het doelpunt kwam uit de lucht vallen, want veel kansen waren er voor dit moment nog niet geweest. Vitesse was goed begonnen aan de wedstrijd en werd voor het eerst gevaarlijk via Renato Ibarra, die in de zesde minuut echter voorlangs schoot. NEC groeide hierna in de wedstrijd en bood Vitesse dapper tegenstand. Christoph Hemlein kreeg een goede kans maar schoot naast; aan de overkant opende Mori op aangeven van Christian Atsu de score.

Niet lang na deze treffer had NEC op gelijke hoogte moeten komen. Samuel Stefanik werd alleen voor Piet Velthuizen gezet en had de bal breed kunnen leggen op Higdon, maar ging voor eigen succes. Het schot van de Slowaak was echter slecht en kon voor de lijn worden weggehaald door Kelvin Leerdam. Uit de hoekschop die volgde kopte Higdon net over, waarna Kalle Johnson aan de andere kant van het veld een inzet van Atsu onschadelijk moest maken. Kort voor rust kreeg Higdon weer een grote kans namens NEC, maar hij raakte de bal verkeerd, waardoor Velthuizen de bal kon pakken.

NEC verdiende de gelijkmaker. De ploeg van Janssen viel brutaal aan in GelreDome en kreeg in de eerste helft meer en betere kansen dan Vitesse. De tweede helft kwam moeizaam op gang, maar na een klein kwartier ontsnapte Vitesse aan de gelijkmaker. Hemlein brak door op rechts en gaf de bal laag voor, maar Jan-Arie van der Heijden tikte de voorzet met de punt van de schoen weg. Velthuizen stond daardoor op het verkeerde been en slaakte een zucht van opluchting toen de bal via de buitenkant van de paal over de achterlijn rolde. De derby kwam door deze enorme kans weer tot leven en NEC ging op jacht naar de 1-1.

Peter Bosz besloot om in te grijpen en bracht aanwinst Bertrand Traoré in het veld voor Atsu. De fans van Vitesse lieten merken daar erg blij mee te zijn en de debutant schreef bij zijn eerste balcontact bijna direct een assist op zijn naam, maar Patrick van Aanholt schoot over. Vitesse ging hierna echter niet beter spelen en twintig minuten voor tijd kwam NEC verdiend op gelijke hoogte, via Higdon. De spits profiteerde van het feit dat Van der Heijden een voorzet niet gewoon weg schoot en strafte de fout van de Vitessenaar genadeloos af. De thuisploeg probeerde hierna nog om terug op voorsprong te komen en Leerdam kreeg daar nog een aardige mogelijkheid voor, maar de beste kansen waren kort voor tijd nog voor NEC, toen Higdon net niet bij een lage voorzet van Jeffrey Leiwakabessy kwam en Rens van Eijden bij een vrije trap helemaal verkeerd kopte. Johnson pakte vervolgens nog een kopbal van Leerdam en een schot vanaf randje zestien en gescoord werd er ondanks de hectische slotfase niet meer: 1-1.