Vitesse morst punten na sensationele ontknoping

Als er bij rust één team recht had gehad op een voorsprong was dat Roda geweest, maar de Limburgers keken halverwege tegen een 0-2 achterstand aan. Vitesse toonde in de eerste 45 minuten niet aan de kampioensvorm al te pakken te hebben, maar was wel bijzonder effectief. Waar de als zestiende geklasseerde thuisploeg de kansen kreeg, was het de equipe van trainer Fred Rutten die de score na 25 minuten opende. Theo Janssen wist met een crosspass Renato Ibarra te bereiken, en uit diens voorzet werd van dichtbij raak gekopt door de ongedekte Havenaar: 0-1. Tien minuten later was de Nederlandse Japanner wederom doeltreffend; een foutieve pass van de geblesseerd geraakte Danilo leverde balbezit voor Bony op, en op aangeven van de topscorer knalde Havenaar de 0-2 achter Filip Kurto.

Aan de andere kant had Donald het elftal van coach Ruud Brood na amper tien minuten evenwel op voorsprong moeten zetten. Demouge werd net buiten het strafschopgebied ingespeelde en verlengde ineens op de middenvelder, die binnendoor kam bij de met een 'Edgar Davids-bril' getooide Patrick van Aanholt. Donald passeerde Piet Velthuizen, maar zag hoe zijn inzet op de paal belandde. De Vitesse-keeper mocht even later van geluk spreken dat ploeggenoot Guram Kashia de bal bij een verdedigende actie net naast zijn doel schoot en stond op de goede plek toen Malki op zijn vuisten schoot.

Zo gingen de Arnhemmers rusten met een comfortabele tussenstand, en na de onderbreking leek het duel al snel beslist; Bony liet eerst nog de kans op 0-3 liggen, maar uit een voorzet van opnieuw Ibarra kopte de spits na tien minuten alsnog raak. Dit seizoen alweer treffer nummer 36 (in alle competities) van Bony, die daarmee topscorer aller tijden Nikos Machlas evenaarde. De Ivoriaan stond met slordig balverlies echter ook aan de basis van het doelpunt dat de spanning weer terugbracht. Mark-Jan Fledderus kwam in balbezit en zette voor, waarna Vitesse-verdediger Jan-Arie van der Heijden de bal op zijn hand kreeg. Malki mocht zodoende aanleggen voor een penalty en gaf Velthuizen het nakijken: 1-3. Met nog ruim twintig minuten op de klok was de spanning helemaal terug in het Parkstad limburg Stadion, toen invaller Guus Hupperts aanvaller Demouge in staat stelde om de aansluitingstreffer binnen te tikken: 2-3.

Een kwartier voor tijd werd de situatie nog zorgelijker voor Rutten en zijn ploeg; een harde botsing met de ingevallen Mikolaj Lebedynski leidde ertoe dat Velthuizen zich (tegen zijn zin) moest laten vervangen en dat Eloy Room de wedstrijd afmaakte onder de Arnhemse lat. In de 85e minuut slaagde Malki erin de doelman te passeren, maar de gelijkmaker van de Syriër werd wegens buitenspel afgekeurd. Even later stuitte Malki van luttele meters afstand op Room en raakte Lebedynski in de rebound slechts de paal. De achtste competitiezege op rij leek binnen voor Vitesse, maar in de vierde minuut van de blessuretijd werd Room alsnog geklopt; Donald kopte van dichtbij binnen en bezorgde Roda in de strijd tegen degradatie een belangrijk punt.