Vitesse slaat wederom toe in slotfase en is weer koploper

Trainer Peter Bosz van Vitesse mocht deze maand diverse versterkingen verwelkomen in Arnhem, maar deed in de basisopstelling van de Arnhemmers een beroep op elf spelers die ook voor de winterstop al tot zijn selectie behoorden. Dat leek geen ongelukkige keuze, want er waren amper twee minuten gespeeld toen de gasten al op voorsprong kwamen in het IJsseldelta Stadion. Hoewel de dribbel van Atsu prachtig was, mochten de Zwolse verdedigers zich verwijten dat er totaal niet ingegrepen werd. Boer was vervolgens kansloos op het schot van Atsu: 0-1. PEC liet zich evenwel totaal niet van de wijs brengen door deze dramatische start en ging voortvarend op zoek naar de gelijkmaker.

De wedstrijd was pas negen minuten oud toen ook het tweede doelpunt van de avond te zien was geweest, en ditmaal had het thuispubliek in Zwolle reden tot juichen. Deze keer zag de achterhoede van Vitesse er niet best uit en Fernandez slaagde er van dichtbij in om doelman Piet Velthuizen te verschalken: 1-1. De goalie van de Arnhemmers hield diezelfde Fernandez even later, na een geweldige dieptepass van Mateusz Klich, overigens wél van scoren af. Op dat moment had Vitesse al voor de tweede maal op voorsprong moeten staan, maar na een overtreding van Bart van Hintum op Renato Ibarra (na nog geen dertien minuten) stuitte Piazón vanaf elf meter op Boer.

Hoewel PEC in het restant van de eerste 45 minuten de bovenliggende partij was en Vitesse slordig speelde, was 1-1 ook de ruststand. Na de onderbreking kwam de equipe van Bosz wat beter uit de startblokken en speelde Piazón zich op de rand van het strafschopgebied vrij, maar het schot van de Braziliaan verdween via het been van een tegenstander naast. Daarna liet PEC zich weer zien en mocht Vitesse-rechtsback Kelvin Leerdam van geluk spreken dat aanvoerder Guram Kashia hem te hulp schoot, want met een sliding voorkwam de centrumverdediger dat Jesper Drost het doel van Velthuizen van dichtbij onder vuur kon nemen.

In het laatste kwartier kon het zodoende nog alle kanten op en bleef het spel op en neer golven. PEC wenste na acht Eredivisiewedstrijden zonder zege geen genoegen te nemen met een punt en ook Vitesse, dat bij een overwinning in ieder geval voor een dag weer alleen koploper zou zijn, ging voor de volle winst. Grote kansen werden echter niet meer gecreëerd; de thuisploeg kwam nog het dichtstbij, via een vrije trap van Joost Broerse die over de lat verdween, een schot van invaller Fred Benson en een kopbal van opnieuw Broerse. In de slotfase is het echter toch weer Vitesse dat (voor de vierde keer dit seizoen in de laatste minuut of blessuretijd) toeslaat: Van Aanholt krijgt de bal in het zestienmetergebied van PEC voor zijn rechtervoet en verschalkt Boer, 1-2. Klich kwam daarna nog in de buurt van de gelijkmaker, maar kan niet voorkomen dat PEC met lege handen achterblijft.