Vitesse zet aspiraties kracht bij met zege in Eindhoven

Slechts vier minuten had PSV nodig om de intenties duidelijk te maken. Bij de eerste de beste serieuze aanval lag de bal namelijk al in het net. Dries Mertens slingerde de bal de zestien in, waar Jan-Arie van der Heijden per ongeluk Derijck in stelling bracht. De verdediger kon net voor Piet Velthuizen de bal beroeren en zette de thuisploeg zo vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Individuele klasse bracht Vitesse terug in de wedstrijd. Bony werd op de rand van de zestien ten val gebracht en uitgerekend ex-PSV'er Reis schoot de daaropvolgende vrije trap door de muur heen langs Boy Waterman. Het was het eerste serieuze schot op doel van de bezoekers.

Na de gelijkmaker raakte de wedstrijd meer in balans. PSV kreeg mogelijkheden via Georginio Wijnaldum (kopstoot via Velthuizen onderkant lat) en Kevin Strootman (voorzet Jeremain Lens net iets te hard), terwijl Vitesse zich dreigend toonde via Renato Ibarra, die Wilfred Bouma volledig doldraaide en vervolgens naast schoot. Ook Bony liet zich niet onbetuigd. De topscorer van de Eredivisie onttrok zich grotendeels aan de (overigens harde en snelle) wedstrijd, maar verscheen zeven minuten voor rust wel plots voor Waterman, die het schot van de Ivoriaan echter onschadelijk wist te maken.

Ook na de hervatting kwam PSV het best uit de kleedkamer. Guram Kashia verspeelde knullig de bal, waarna Lens met een pass Wijnaldum geheel vrij voor het doel zette. Het veel te druistige schot van de aanvaller vloog echter over. Dat bleek de opmaat voor wederom 45 minuten bijzonder onderhoudend voetbal met kansen over en weer. Net als Wijnaldum vlak na rust, kreeg ook Bony na een dik uur spelen een bijna niet te missen. Derijck leverde slordig in bij Ibarra, die zijn ploeggenoot een niet te missen kans bood. Ook de Eredivisie-topscorer toonde echter aan weleens te missen: zijn inzet vloog over.

Nadat Luciano Narsingh, na goed werk van Mertens, wederom een goede mogelijkheid liet liggen, was het alsnog Bony die alle aandacht op zich wist te vestigen. Een lange voorzet van Theo Janssen werd perfect teruggelegd door Reis. De instormende spits behield de rust en werkte de bal van dichtbij langs Waterman. PSV ontketende vervolgens een slotoffensief en had nog minimaal een gelijkspel uit het vuur moeten slepen. Strootman kreeg namelijk op een paar meter afstand van Velthuizen dé kans op de 2-2, maar schoot veel te slap in. Ook Wijnaldum miste in blessuretijd nog een forse kans, waardoor Vitesse de zege mocht begroeten.