Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Voetbalzone-weblog: Kosten Johan Cruyff Court zijn voor Oranje-spelers

Laatste update:

Door VINCENT DE VRIES

Daar bleek na een bezoek vorig jaar aan Robert Maaskant, destijds trainer van Wisla Krakow, geen woord van gelogen. Lopend over de Rynek Glówney, het enorme plein in het centrum van de stad niet ver van het Sheraton Hotel waar Oranje tijdens het EK verblijft, zagen we niet alleen de pracht en praal, dat kregen we ook te horen. Van Maaskant. Zo vertelde de nieuwe trainer van FC Groningen ons dat de mensen echt een verkeerd beeld van Polen hebben. Dat merkte hij wel aan zijn vrienden die regelmatig overkwamen. "Ze dachten dat het grijs en grauw was, maar toen ze eenmaal waren geweest, waren ze om."

Niet zo verwonderlijk: naast dat Krakau een mooie en levendige stad is, heeft het heerlijke restaurantjes, barretjes en - zoals Maaskant zei - fantastische jazzclubs. En een geschiedenis waar je de ogen niet voor hoeft te sluiten. En mag sluiten. En hij begon over Auschwitz, het vernietigingskamp op een uurtje rijden waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan één miljoen mensen om het leven kwamen. Een plek die hij, zo vertelde hij bij eens stop voor het kasteel op de Wawel-heuvel, regelmatig bezocht. En hij vertelde wat hij zag: afgeknipte haren van de mensen, foto's van omgekomen kinderen. De barakken. "Te verschrikkelijk voor woorden. Daar werd ik wel even emotioneel van, zeker als je beseft hoeveel mensen daar werden vermoord. Een bezoek aan Auschwitz geeft dan ook zoveel impact. Het moment dat je zo'n gaskamer binnenloopt, dat is heel gek."

Gezien de verschillende nationaliteiten in de ploeg, in het bijzonder de Bosnische en Servische, vond Maaskant het toen niet handig om Auschwitz in het kader van teambuilding te bezoeken. Hoe anders is dat bij het Nederlands elftal. Net als de Duitse ploeg, die inmiddels Auschwitz al heeft bezocht, loopt Oranje binnenkort ook onder die beroemde poort met de tekst Arbeit Macht Frei. Of dat niet te heftig is? Ik vroeg het van de week nog aan Nigel de Jong, of zo'n bezoek niet te emotioneel is. Natuurlijk, zei De Jong, het ís heftig. "Dat bleek wel uit de verhalen die we inmiddels daarover inmiddels hebben gehoord. Daar werden we als groep wel stil van. Maar tegelijkertijd krijg je daardoor onderling wel weer een stevigere band. Dat je bijvoorbeeld blij moet zijn met het leven."

Om die reden gaat Oranje niet alleen trainen in Krakau, maar kiezen de spelers er ook voor om net als tijdens het WK in Zuid-Afrika hier van hun maatschappelijke kant te laten zien. Te beginnen morgen met de opening van een Johan Cruyff Court dat grenst aan basisschool SP93 in de wijk Bronowice. Een mooi gebaar, aldus De Jong. Noodzakelijk ook. "Door middel van sport kom je nu eenmaal dichter tot elkaar." Meent ook Mark van Bommel die zei dat de spelers, die de het veld uit eigen zak betalen, op deze manier iets tastbaars achterlaten voor de lokale gemeenschap en kinderen dichtbij huis een veilige plaats geven om te voetballen. "Voor ons is het altijd zo vanzelfsprekend geweest, voetballen op mooie pleintjes en veldjes. Maar in Bronowice zijn de mogelijkheden heel beperkt." Om eraan toe te voegen: "Als je sport leer je bovendien omgaan met winst en verlies. Je leert dat je elkaar moet helpen om tot een goede resultaat te komen. Iets waar je in je verdere leven ook wat aan hebt."

Voor burgemeester Jacek Majchrowski een reden om morgen zijn mooiste pak aan te trekken. En het is een reden om de reisgidsen direct aan te passen. Zo zal Krakau vanaf morgen niet alleen meer een stad zijn waar de nadruk ligt op het verleden, maar dankzij Oranje ook op de toekomst.

Vincent de Vries, freelance-voetbalverslaggever, houdt tijdens dit EK speciaal voor Voetbalzone een weblog bij. Vanuit steden als Gdansk, Warschau, Kharkiv en Krakau blogt hij dagelijks over de randzaken die een evenement zo uniek en speciaal maken.

Meer nieuws

Analisten ESPN zeggen volmondig 'ja': 'Hij kan zeker naar Ajax of Feyenoord'
2
Luuk de Jong kopt PSV met prachtgoal naar nog nooit vertoond Eredivisie-record
1
Hoe Galatasaray en Fenerbahçe ooit bijna één club werden
17
Fans PEC houden adem in: duel bewust gestopt met bekers door medisch noodgeval
11
Jouw club in de nieuwste voetbalkleding van adidas? Ontdek adidas TEAM!
0
Zuidam geeft transferplannen van FC Utrecht prijs: 'We willen ver voor hem gaan'
5

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties