VVV wint derde periodetitel, Kishna opnieuw belangrijk voor Jong Ajax

FC Dordrecht - Jong Ajax 1-1
Dordrecht won vorige week met 1-6 van FC Emmen, maar had het beduidend lastiger tegen de Amsterdamse talenten van Alfons Groenendijk. De bezoekers begonnen sterk en kregen via Ricardo Kishna en Ruben Ligeon goede kansen, maar na het eerste kwart bemoeide Dordrecht zich meer met de wedstrijd. Paul Gladon nam de grootste mogelijkheid van De Schapenkoppen voor rust voor zijn rekening: de spits schoot van dichtbij op Mickey van der Hart. Die doelman werd kort na rust verschalkt door zijn eigen verdediger Stefano Denswil, maar die achterstand werd na een klein uur weggepoetst door Kishna. Dordrecht schreeuwde in de tweede helft nog om een strafschop, maar kreeg die niet. De voorsprong op runner-up Willem II bedraagt vier punten.

VVV-Venlo - Jong FC Twente 3-0
VVV mag zich mengen in de play-offs voor promotie naar de Eredvisie en ontvangt door het winnen van de periode bovendien een geldbedrag van 75.000 euro. Het team van René Trost rekende al in het eerste halfuur af met de beloften van Twente. Randy Wolters vond na vijf minuten de kruising en nadat een doelpunt van Guus Joppen werd afgekeurd wegens buitenspel, schoot Oguzhan Türk de 2-0 op het scorebord. Selman Sevinç bepaalde op aangeven van Wolters de ruststand op 3-0. In de tweede helft viel er relatief weinig meer te beleven in De Koel; vooral omdat de wedstrijd al na dertig minuten was gespeeld. VVV blijft derde en herstelde zich van de 4-1 nederlaag tegen Jong Ajax van afgelopen maandag, terwijl Twente zijn derde nederlaag op rij leed.

MVV Maastricht - Willem II 2-2
Willem II stond net als VVV op achttien punten in de derde periode, maar kwam niet tot een zege, waardoor het winnende VVV er met de titel vandoor ging. De Tilburgers kwamen nog wel op voorsprong in De Geusselt: na een kwartier kopte Jonas Heymans uit een rebound raak. Zes minuten later zorgde Bryan Smeets met een schot van grote afstand echter weer voor de gelijkmaker en na 35 minuten spelen scoorde Danny Schreurs uit een hoekschop: 2-1. De spits verzuimde om er voor rust 3-1 van te maken en dat kwam MVV duur te staan, want Terell Ondaan trok de stand na vijftig minuten weer gelijk. Sven Braken en Ruud Boymans kregen in het restant nog goede kansen om te scoren, maar het bleef bij een puntendeling. Die voelde bij Willem II aan als een nederlaag.

Excelsior - FC Eindhoven 5-2
Excelsior steekt in bloedvorm. De ploeg van Marinus Dijkhuizen versloeg Eindhoven met duidelijke cijfers en verloor in de laatste tien duels maar één (!) keer. De Rotterdammers profiteerden al na dertien minuten van een misverstand achterin bij Eindhoven: Lars Veldwijk schoot de 1-0 binnen. Jordan Botaka tikte na een kwart wedstrijd de 2-0 tegen de touwen en Veldwijk schroefde de score nog voor het halfuur verder op. Eindhoven kwam feller uit de kleedkamer en incasseerde een meevaller toen Daan Blij van Excelsior na een klein uur diens tweede gele kaart ontving. Ondanks het ondertal sloegen de Kralingers na 75 minuten weer toe: Veldwijk completeerde uit een hoekschop zijn hattrick. Door goals van Torino Hunte, Botaka en Nayib Lagouireh eindigde het duel in 5-2.

FC Den Bosch - Sparta Rotterdam 2-1
Sparta is de weg kwijt. De ploeg van Gert Kruys verloor vier van de laatste vijf wedstrijden en vrijdag ging het opnieuw mis. RKC Waalwijk-huurling Furghill Zeldenrust zette FC Den Bosch na twintig minuten na een pass van Erik Quekel op voorsprong. De thuisploeg domineerde en verdubbelde één minuut voor rust de score: Istvan Bakx schoot na een knap steekpassje van Zeldenrust de 2-0 achter Khalid Sinouh. Quekel miste grote kansen op de 3-0, alvorens Stef Peeters er na 49 minuten 2-1 van maakte. Den Bosch kreeg hierna gelegenheden genoeg om de wedstrijd op slot te gooien. Het bleef hierdoor lang spannend in De Vliert, maar de gastheer van Ruud Kaiser boekte na twee nederlagen weer eens een overwinning in de Jupiler League.

De Graafschap - FC Volendam 2-2
De Graafschap-trainer Jimmy Calderwood stapte kort voor het duel op en zat dus niet in de dug-out tegen FC Volendam. Onder leiding van Jan Vreman kwam de thuisploeg na 25 minuten op voorsprong op De Vijverberg: Nathan Kabasele rommelde de bal binnen. Na een handsbal van De Superboeren ging de bal na 37 minuten op de stip en Robert Mühren schoot verwoestend binnen: 1-1. Volendam had een licht overwicht en kwam kort na rust op voorsprong doordat Tom Overtoom zwak uitverdedigen bestrafte. De fans van De Graafschap zongen onder meer 'Zooitje ongeregeld', maar konden juichen toen Dean Koolhof na ruim een uur spelen op fraaie wijze de 2-2 op het scorebord zette. Daar bleef het bij in Doetinchem.

Helmond Sport - FC Oss 3-1
Helmond Sport herstelde zich voor eigen publiek prima van de nederlaag die het vorige week opliep bij Jong PSV. De provinciegenoten uit Oss werden op een 2-0 nederlaag getrakteerd en beide doelpunten vielen in de eerste helft. Koen Weuts kopte een vrije schop van Jeffrey van Nuland tegen de touwen en Serhat Koç tekende niet veel later voor een verdubbeling van de voorsprong. Hij ging de combinatie aan met Andreas Luckermans en maakte het af. Guyon Philips maakte het nog even spannend met de 2-1, maar Davy Brouwers maakte in blessuretijd aan alle onzekerheid een einde. Helmond Sport gaat op de ranglijst De Graafschap voorbij in punten.

Almere City FC - FC Emmen 1-4
Eind oktober won FC Emmen thuis door twee goals van Roland Bergkamp van Almere City FC en ook nu bleek de aanvaller een plaag voor de Flevose club. Na een kwartier spelen benutte hij een strafschop en een paar minuten voor rust maakte hij zijn tweede van de avond. Tussendoor had Vincent Janssen voor een gelijke tussenstand gezorgd na een assist van nieuwkomer Rodney Sneijder. In de tweede helft had FC Emmen tien minuten nodig om de wedstrijd helemaal op slot te gooien. Alexander Bannink en Wout Weghorst tilden hun team naar een 1-4 overwinning.

SC Telstar - Jong PSV 2-2
Jong PSV begon het jaar 2014 erg slecht met drie nederlagen op rij, maar heeft het lek weer enigszins boven. Vorige week werd thuis riant gewonnen van Helmond Sport en vrijdag kwam er een punt tegen SC Telstar bij. De wedstrijd was amper een paar minuten oud, toen Elvio van Overbeek al voor een voorsprong zorgde: hij schoot raak na een assist van Alex Schalk, die zelf redelijk wat kansen kreeg om ook te scoren. Na een uur spelen in Velsen was het echter niet hij, maar Aleksandar Boljevic die voor de tweede van de avond zorgde. Kort daarop deed Ingmar Maayen wat terug voor de thuisclub en diezelfde Maayen redde later nog een punt.

Achilles 29 - Fortuna Sittard 0-0
Met een 0-0 gelijkspel kan Achilles 29 niet blij zijn, maar feit is wel dat de club nu geen laatste meer staat in de Jupiler League. Dankzij het ene punt komt de nieuwkomer namelijk gelijk met FC Oss, maar dankzij het miniem betere doelsaldo (+29 om +30) staat de ploeg van François Gesthuizen nu niet langer stijf onderaan. Fortuna Sittard op zijn beurt wordt voorbijgegaan door Jong PSV en FC Emmen en mist de aansluiting met het 'linkerrijtje' even.