Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

VZ telt af - Felle kritiek op keuze van Egypte: 'Het is een regelrechte schande'

Laatste update:

Door Gijs Freriks

'Schokkend en schandelijk'
Egypte verblijft tijdens het WK in Grozny, de hoofdstad van deelrepubliek Tsjetsjenië. De Farao's trainen in het stadion van de plaatselijke trots Akhmat (het voormalige Terek Grozny, GF.) en slapen in een vijfsterrenhotel in Grozny-City, een complex van vijf wolkenkrabbers met verder onder meer een winkelcentrum en appartementen. "Egypte heeft op basis van een aantal criteria voor Grozny gekozen: atmosfeer, klimaat, locatie, enzovoort", vertelde ambassadeur Ihab Nasr in februari in gesprek met Nasra.

"Ik ben ervan overtuigd dat onze ploeg op een warm welkom kan rekenen in Rusland, in welke stad dan ook", aldus Nasr. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemde de keuze van Egypte in februari 'schokkend en schandelijk': "De FIFA moet deze beslissing terugdraaien en het trainingskamp van Egypte naar een andere stad verplaatsen", foeterde directrice Jane Buchanan tegenover The Associated Press. Ze uitte kritiek omdat Tsjetsjenië met harde hand wordt geregeerd door 'Koning Ramzan'.

Ramzan Kadyrov
'Koning Ramzan' is Ramzan Kadyrov, een ex-rebel die sinds april 2007 de president is van Tsjetsjenië. Hij bracht volgens menigeen de 'rust' terug in een gebied dat door twee bloedige oorlogen totaal was verwoest, maar wordt ook beschuldigd van verregaande mensenrechtenschendingen. "Hij leidt Tsjetsjenië als zijn persoonlijke leengoed, schendt mensenrechten en blijft onbestraft. Als de FIFA niets doet, legitimeert men daarmee het uiterst gewelddadige regime van Kadyrov. Het is een regelrechte schande dat de FIFA kennelijk geassocieerd wil worden met Kadyrov", aldus Buchanan.

Human Rights Watch staat niet alleen in de kritiek. FARE Network, het antidiscriminatieproject van de UEFA, liet eveneens weten dat Tsjetsjenië niet als uitvalsbasis gebruikt zou mogen worden tijdens het WK. De FIFA reageerde echter door te stellen dat Egypte de toegang tot Grozny niet zal worden ontzegd: "We hebben geen reden om aan te nemen dat de keuze van Egypte voor Grozny negatieve gevolgen voor de mensenrechten zal hebben. Dat gezegd hebbende: de FIFA zal passende maatregelen nemen wanneer die beoordeling de komende maanden verandert", zo liet de bond in een statement weten.

Mohamed Salah
Volgens Kadyrov bewijst de keuze van Egypte voor Grozny 'internationale erkenning voor de successen van Tsjetsjenië en op het gebied van de ontwikkeling en popularisering van sport': "We moeten er nu voor zorgen dat het deelnemende team groots wordt ontvangen, volgens onze eeuwenoude traditie van gastvrijheid. Ik weet zeker dat er geen problemen zullen zijn", liet de voormalig voorzitter van Akhmat Grozny weten aan Tsjetsjenië Vandaag. Volgens de minister van Fysieke Cultuur en Sport, Musa Khanarikov, zijn de stad, het hotel en de trainingsfaciliteiten 'klaar voor de komst van het Egyptische team'.

"Alles verkeert in een uitstekende staat", aldus Khanarikov. De inwoners van Tsjetsjenië kijken volgens de minister met name uit naar de komst van Liverpool-ster Mohamed Salah: "Niet alleen in Tsjetsjenië, maar ook in naburige republieken blijkt er een grote interesse te zijn in de leider van hun team: Salah. Iedereen wil hem zien. Wat veiligheid betreft, zullen er geen problemen zijn. We hebben de veiligste republiek." Egypte speelt op het WK tegen Uruguay, Rusland en Saudi-Arabië. De eerste wedstrijd staat voor 15 juni op het programma, want in Yekaterinburg treft het team van bondscoach Héctor Cúper Uruguay.

De WK-reeks:

14 mei: 'De vraag is niet óf het stadion zinkt, maar wanneer'
15 mei: Britten tergen Russen met Nazi-vergelijking: 'Leg dat maar uit'
16 mei: Bondscoach wil nieuw trainingsregime: 'Spanje loopt 60 jaar voor'
17 mei: 'Messi heeft een pistool tegen zijn hoofd en moet winnen…'
18 mei: Saudische goalgetter doodt tijd tot WK bij Manchester United
19 mei: Twee weken langer en Thiago Silva was er geweest'
20 mei: De smaakmaker van Nigeria die voor Ajax had kunnen spelen
21 mei: 'De bodem onder dit stadion is doordrenkt in bloed'
22 mei: Een boze prins en Beenhakker: de kleinste landen ooit op het WK
23 mei: 'De spelers zagen een verwarde man, voetbal betekende niets'
24 mei: 'De hooligans waren voorbereid op zeer gewelddadige acties'
25 mei: Hotels plots extreem duur: regering grijpt in met 'zwarte lijst'
26 mei: Terreurdreiging is 'zeer reëel': 'De jihadisten keren terug'
27 mei: Fan fietst 5.000 kilometer voor Salah : 'Reis is het belangrijkst'
28 mei: FIFA kon spitsenprobleem Marokko oplossen: 'Ik voel me schuldig'
29 mei: Nieuwe oudste WK-speler ooit logenstrafte vader: 'Wees geen dwaas'
30 mei: Peru treurt om dopingzondaar Guerrero: 'Het leven gaat door'
31 mei: Neemt de opgeleefde 'Manu' Portugal bij de hand op het WK?
1 juni: 'Voor de veiligheid van onze journalisten wordt niet gezorgd'
2 juni: Piqué en Spanje bijna van elkaar verlost: 'Ik ben er doodmoe van'

Had Egypte af moeten zien van Grozny?

Meer nieuws

Cody Gakpo en vriendin Noa van der Bij verwelkomen eerste kind
0
Goed nieuws voor Koeman: sleutelspeler van Oranje keert terug op trainingsveld
1
Beschonken Tillman vroegtijdig gesneuveld tijdens PSV-huldiging: 'Hij leeft nog'
13
'Bayern laat interesse in Ten Hag varen en schakelt door naar nieuwe kandidaat'
16
Antony, Amrabat en nog acht spelers die moeten vrezen bij Manchester United
10
Alex Kroes getoond als keiharde onderhandelaar: 'Liet deal op 180 euro klappen'
19

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties