Wales overklast Rusland en schrijft voetbalgeschiedenis

Gareth Bale scoorde in de wedstrijden tegen Slowakije en Engeland en was maandagavond al na één minuut dicht bij een nieuwe treffer, maar hij vond Igor Akinfeev op zijn pad. Wales had in de beginfase duidelijk een overwicht en kwam na tien minuten alsnog tot scoren: Aaron Ramsey liftte de bal na een mooie pass van Joe Allen over Akinfeev heen en daarmee werd dom balverlies van Aleksandr Kokorin afgestraft. Ramsey maakte zijn eerste interlanddoelpunt in 451 dagen tijd en zette het team van Chris Coleman op rozen.

De feestvreugde werd alleen maar groter toen het tien minuten later 0-2 werd: Neil Taylor stuitte in eerste instantie op Akinfeev, maar schoot in de rebound wel raak. Rusland was de wedstrijd in Toulouse begonnen met een relatief aanvallende opstelling, want onder anderen Pavel Mamaev en Roman Shirokov verschenen aan de aftrap. Sbornaya kwam in de eerste helft echter niet verder dan een kans voor Artem Dzyuba en had nog geluk dat Sam Vokes naliet om er na een half uur 0-3 van te maken.

In de tweede helft had het Rusland van CSKA Moskou-trainer Leonid Slutsky wel wat meer balbezit, maar de aanvallen leiden tot niets en de beste kans was nog voor Denis Glushakov, wiens dropkick een meter naast ging. Aan de andere kant kreeg Wales in het eerste kwartier een aantal aardige kansen: Aleksey Berezutsky gleed een voorzet in zijn eigen zijnet en Bale stuitte twee keer op Akinfeev. Halverwege de tweede helft trof Bale wel doel: na een passje van Ramsey prikte de linkspoot van Real Madrid binnen.

Bale werd daarmee de eerste speler sinds Milan Baros in 2004 die op een EK drie wedstrijden achter elkaar wist te scoren. Hij werd na 82 minuten bedankt voor bewezen diensten en zag vanaf de kant hoe Dzyuba na 85 minuten vergat om de eretreffer voor het grootste land van de wereld te maken. De spits van Zenit Sint-Petersburg volleerde over na een voorzet van Kokorin. Wales had verder echter weinig te duchten van de Russen en na afloop kon het feest dan ook losbarsten in het Stadium Municipal.