Wales voor het eerst naar het EK, België plaatst zich met dikke zege

Bosnië-Herzegovina - Wales 2-0
Wales, met sterspeler Gareth Bale als solo opererende aanvaller, ging de wedstrijd in met vijf punten voorsprong op Israël. Bij verlies in Zenica en een Israëlische zege op Cyprus zou het nog raar kunnen lopen, maar dat gebeurde niet. Er kwamen eerst over en weer kansen: zo mikte Edin Visca net naast en was Aaron Ramsey gevaarlijk met een vrije schop van afstand. Hal Robson-Kanu kwam net niet bij een harde voorzet van Bale en Ramsey schoot al draaiend langs de tweede paal van het Bosnische doel. Op slag van rust keurde arbiter Alberto Undiano Mallenco een goal van Wales af en dus bleef het 0-0.

In de tweede helft bleef het aanvankelijk ook doelpuntloos in Zenica. Met nog twintig minuten te gaan kwam Bosnië echter uit het niets op voorsprong: Milan Djuric, die na een uur spelen was ingevallen voor Visca, zette het hoofd tegen een vrije trap van Pjanic en verschalkte Wayne Hennessey. Wales probeerde zich verwoed terug te klauwen in de wedstrijd, maar incasseerde ook nog een tweede tegengoal. Bij het aanbreken van de extra tijd nam doelpuntenmaker Djuric een hoekschop en die kwam tot bij Vedad Ibisevic, die binnen tikte. Voor Wales maakte de nederlaag echter niet uit, want ook Israël ging onderuit.

Andorra - België 1-4
Sinds het jaar 2000 ontbraken de Rode Duivels steeds op het EK, maar volgend jaar is het team van Marc Wilmots erbij in Frankrijk. Dankzij een eenvoudige 1-4 overwinning op zak mag de champagne ontkurkt worden voor de Belgen. Na bijna twintig minuten voetballen gaf debutant Jordan Lukaku de bal aan Radja Nainggolan en die schoot vanuit de tweede lijn mooi raak. Een paar minuten voor rust verdubbelde Kevin De Bruyne de voorsprong voor zijn land toen hij een vrije schop goed over de muur mikte en via de paal in de hoek plaatste. België zat zo bij rust op rozen.

Vroeg in de tweede helft kwam Andorra wel terug met de aansluitingstreffer. Na een fout van Jan Vertonghen kreeg de voetbaldwerg een strafschop toegekend en die werd raak geschoten door Ildefons Lima: zijn derde rake penalty in deze kwalificatiereeks en pas het vierde doelpunt van Andorra in de cyclus. Het betekende echter weinig, want België liet zich niet gekmaken en kwam los. Amper vijf minuten na de 1-2 kreeg ook Wilmots' team namelijk een penalty toegekend.

Eden Hazard benutte de buitenkans en was daarmee voor de derde interland op rij trefzeker: bij Chelsea wacht hij nog altijd op zijn eerste dit seizoen. De score liep verder op toen debuterend spits Laurent Depoitre de 1-4 maakte: hij zette de punt van de schoen tegen een harde voorzet vanaf rechts van Dries Mertens en luisterde zijn vuurdoop zo op met een goal. De score had nog hoger kunnen uitvallen als Hazard ook zijn tweede strafschop had benut, maar dat liet hij na: nu faalde de sterspeler toch weer van de stip. Over de eerste maanden van zijn seizoen zal nog worden nagepraat, maar België voelt de druk in elk geval niet meer en is er volgend jaar bij.

Israël - Cyprus 1-2
Het ging heen en weer in Jeruzalem: na een doelpuntloze eerste helft brak Dossa Júnior de score open met een rake kopbal, na een vrije schop van Vincent Laban. De Cyprioten verloren in oktober vorig jaar maar nipt (1-2) en roken nu opnieuw bloed. Israël, dat moest winnen om nog kans te maken op een plek bij de eerste twee, vocht zich aanvankelijk terug via Nir Biton. Die schoot hard binnen na voorbereidend werk van sterspeler Eran Zahavi en iedereen begon erin te geloven. Omdat Wales intussen op achterstand was gekomen zag het er gunstig uit, maar Cyprus bleek toch te machtig. Vijf minuten na de gelijkmaker beslechtte Jason Demetriou het pleit met de 1-2.