West Ham United blijft verrassen en klopt ook Manchester City

Manuel Pellegrini zal balen, bijvoorbeeld van wat Sergio Agüero liet zien op Upton Park. El Kun was vorige week nog goed voor vier doelpunten tegen Tottenham Hotspur, maar zaterdag had hij duidelijk zijn dag niet. Agüero was nog wel verantwoordelijk voor de eerste serieuze mogelijkheid van de wedstrijd, in de tweede minuut, maar zijn schot kon worden gekeerd door Adrián. City viel in het restant van de eerste helft erg tegen en zorgde eigenlijk alleen via vrije trappen voor enig gevaar. West Ham kreeg de beste kansen en kwam na twintig minuten op voorsprong, dankzij uitstekend voorbereidend werk van Enner Valencia. De Ecuadoriaan werd vrijgespeeld door Alex Song en gaf Morgan Amalfitano een niet te missen kans.

City moest in de achtervolging, maar West Ham bleef de bovenliggende partij. Stewart Downing kwam nog het dichtst bij de verdubbeling van de marge, maar zijn kopbal ging net over, en ook wat andere mogelijkheden leverden niet de 2-0 op. Kort voor rust kreeg City uit het niets een grote kans op de gelijkmaker, maar Agüero kreeg de bal van dichtbij niet in het doel, waardoor West Ham met een verdiende voorsprong ging rusten. In de tweede helft bleef de thuisploeg druk zetten en na een 'rabona-pass' van Song kon Downing scoren, maar zijn schot ging net naast het doel van Joe Hart.

Diafra Sakho en Valencia werden ook nog gevaarlijk namens West Ham, maar het tweede doelpunt bleef uit. City kwam vervolgens beter in de wedstrijd en kreeg grote kansen op de gelijkmaker, waarbij de grootste mogelijkheid voor Agüero was. De Argentijn leek simpel te kunnen binnenschieten, maar mikte net te hoog, waardoor de bal de lat raakte en West Ham met de schrik vrijkwam. De 1-1 leek niet lang uit te kunnen blijven, maar bij een tegenaanval kwam West Ham een kwartier voor tijd op 2-0. De doellijntechnologie was nodig om te bewijzen dat Hart de kopbal van Sakho achter de doellijn wegsloeg.

Dankzij een magisch moment van David Silva deed City snel na de goal van Sakho (alweer zijn zesde van het seizoen) wat terug. De kleine Spanjaard dribbelde het vijandige strafschopgebied in en vond ruimte voor een schot, die schitterend in de verre hoek binnen viel. De druk op het doel van West Ham werd nu nog verder opgevoerd en de verdediging van de thuisploeg zag er een aantal keer onzeker uit. Stevan Jovetic kwam in blessuretijd nog erg dicht bij de gelijkmaker, maar zijn inzet werd gepakt door Adrián, die even later een afstandsschot van Aleksander Kolarov net naast zag gaan. De voorsprong van West Ham bleef staan en City leed zodoende zijn eerste uitnederlaag van dit seizoen. Mocht Chelsea zondag weten te winnen van Manchester United, dan groeit de voorsprong op City naar acht punten.