West Ham United verslaat Fiorentina en pakt eerste prijs deze eeuw

Sofyan Amrabat was zoals gebruikelijk de balafpakker op het middenveld van Fiorentina. De 48-voudig Marokkaans international werd daar geflankeerd door Giacomo Bonaventura en Rolando Mandragora. Blikvanger bij Fiorentina was naast Amrabat spits Luka Jovic, die tot vorig jaar nog onder contract stond bij Real Madrid. Aan de zijde van West Ham United was de naam van Declan Rice de bekendste. De Engelsman speelt waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd voor the Hammers en staat in de belangstelling van zo'n beetje de gehele Europese top.

De eerste helft stond in voetballend opzicht bepaald niet bol van spektakel. Rice probeerde het na een klein kwartier uit de volley, die rakelings naast ging. In de 33ste minuut werd Fiorentina-aanvoerder Cristiano Biraghi bij het nemen van een hoekschop van alle kanten bekogeld door Engelse fans op de tribune. Een van de lege bekers raakte het achterhoofd van Biraghi, met dus een flink bloedende hoofdwond tot gevolg. Met dank aan een tulband kon de linksback van Fiorentina wel doorspelen. Na ongeveer drie minuten oponthoud kon de wedstrijd alweer hervat worden. De spelers zijn het veld niet af geweest.

In de lange blessuretijd die daardoor aan de eerste helft werd toegevoegd leek Fiorentina op voorsprong te komen. Christian Kouamé kopte de bal op de paal, waarna Jovic van dichtbij intikte. Het doelpunt werd echter geannuleerd, omdat de Serviër buitenspel had gestaan. Het was meteen het laatste wapenfeit van Jovic, die in de rust werd afgelost door Arthur Cabral. Fiorentina kreeg na precies een uur spelen een erg ongelukkige en onnodige penalty tegen, toen Biraghi de bal licht met de arm beroerde na een aanname op de borst van Jarrod Bowen. Saïd Benrahma schoot de strafschop vernietigend binnen: 0-1.

West Ham kon minder dan vijf minuten genieten van de voorsprong. In de 67ste minuut verstuurde Amrabat een goede lange bal op Nicolás González, die hem met het hoofd klaarlegde voor Giacomo Bonaventura. De vleugelspits schoot na een goede aanname diagonaal binnen. De wedstrijd leek zich naar verlenging te slepen, totdat Lucas Paquetá in minuut negentig een heerlijke steekpass in huis had op Bowen. De aanvaller van West Ham schoot een-op-een via het lichaam van doelman Pietro Terracciano binnen: 1-2. De voltallige selectie inclusief manager Moyes sprintte van uitzinnige vreugde richting hoekvlag. Toen iedereen terug op zijn plek was volgden er nog vijf bloedstollende minuten in de finale. Fiorentina zette alles op de aanval, maar kwam niet meer dichtbij.