Willem II buigt achterstand om, Helmond Sport zegeviert in harde derby

Willem II - Sparta Rotterdam 2-1
De bezoekers uit Rotterdam-West ontsnapten in de beginfase. Ruud van der Rijt kwam enkele centimeters tekort om de bal in te koppen, tot grote opluchting van Nico Pellatz. Een afgrijselijke blunder van David Meul leidde de openingstreffer van Sparta in de vijftiende minuut in. Hij liet een schot van Jaime Bruinier onder zijn lichaam gaan: 0-1. In twee minuten tijd zorgde Willem II voor de ommekeer. In de 38e minuut werkte Arjen Swinkels na voorbereidend werk van Marc Höcher de 1-1 binnen.

Donny de Groot nam vijf minuten voor rust de 2-1 voor zijn rekening. Bij tijd en wijle sloegen her en der stoppen door. Höcher en Jérémy Bokila stonden elkaar tússen de lijnen naar het leven en buiten de lijnen zorgde de verzorger van Sparta, Ed van Venrooy, voor commotie. In de tweede helft waren de kansen lang schaars. Sparta kwam zelden voor het doel van Meul, terwijl de thuisploeg ook weinig risico wilde nemen. Twintig minuten voor tijd kreeg De Groot toch een enorme mogelijkheid. Zijn inzet ging tot opluchting van Pellatz net naast. In de tweede helft waren de kansen lange tijd schaars, totdat Henk Dijkhuizen het publiek weer wakker schudde met een pegel van afstand op de lat.

Luttele minuten later had invaller Mario Bilate pech dat zijn inzet van de lijn werd gehaald door Van der Rijt. Twee minuten later punterde diezelfde Bilate net naast. In de slotminuut kreeg Willem II nog een grote kans, maar het schot van Jens Podevijn was te slap om Pellatz te verontrusten. De return vindt zondag in Rotterdam plaats. De winnaar speelt tegen De Graafschap of FC Den Bosch voor een plek in de Eredivisie.

Helmond Sport - FC Eindhoven 1-0
Het ging er hard aan toe in de Brabantse derby, waar arbiter Tom van Sichem liefst tien gele kaarten moest trekken om iedereen in het gareel te houden. De enige treffer werd gemaakt door Charles Kazlauskas. Hij verschalkte Eindhoven-doelman Ruud Swinkels zeven minuten na rust met een rake kopbal uit een vrije trap van Jeffrey Altheer.

Driftig op zoek naar minstens één uitdoelpuntl zocht FC Eindhoven onophoudelijk de aanval. Het team van Erwin Koeman kwam niet verder dan combinatiespel op enkele oplevingen van Serhat Koc en Youness Mokhtar. Helmond Sport slaagde erin om FC Eindhoven tot wanhoop te drijven, tot ergenis van de scheidend trainer. Zondag volgt de return in Eindhoven. De winnaar van de tweestrijd speelt tegen VVV-Venlo of SC Cambuur voor een plek in de Eredivisie.