Willem II pakt kampioenschap en keert terug in Eredivisie

Willem II - Telstar 4-0
Voor Willem II was het dus zaak om zelf te winnen van Telstar en dan maar te hopen dat FC Dordrecht puntverlies zou lijden in Den Bosch. De eerste opzet slaagde en dat werd in gang gezet door, wie anders, Ruud Boymans. De van AZ gehuurde topschutter knalde na een klein halfuur nummer 27 van het seizoen tegen de touwen. Telstar kwam er door de solide defensie van de thuisploeg niet aan te pas en het leek wachten op de 2-0. Die zou even na de onderbreking vallen. Een vrije trap van Ali Messaoud van een meter of dertig werd met de hak verlengd door Jonas Heymans, die ook al een rol speelde bij het openingsdoelpunt van Boymans. Van dichtbij prikte Messaoud de 3-0 binnen, Boymans maakte 4-0 en vanaf dat moment was het wachten op de gebeurtenissen in Den Bosch.

FC Den Bosch - FC Dordrecht 1-1
FC Dordrecht wist dat het moest winnen om onafhankelijk van de uitslag bij Willem II tegen Telstar actief te blijven in de titelrace. Even voor rust kwamen de bezoekers op voorsprong bij FC Den Bosch: Rihairo Meulens werd neergelegd in het strafschopgebied en Jeffrey Fortes schoot raak vanaf elf meter. Dat het team van Harry van den Ham er nog lang niet was bleek na rust wel. Istvan Bakx van FC Den Bosch schoot de bal op de paal en FC Dordrecht-keeper Warner Hahn, die al een transfer naar Feyenoord heeft verdiend, moest enkele malen handelend optreden. Nadat Giovanni Korte dichtbij de 0-2 was, kwam het via Ralf Seuntjens van de gelijkmaker. In de absolute slotfase speelde FC Dordrecht alles of niets, maar doelpunten zouden er ondanks een aantal grote kansen niet meer vallen.

FC Eindhoven - De Graafschap 1-0
Voor FC Eindhoven (de nummer zeven) en De Graafschap (de nummer zes) was het onderlinge duel extreem belangrijk met het oog op de plekken die recht geven op deelname aan de nacompetitie. De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Jasper Waalkens van FC Eindhoven, die zijn schot op de lat boven De Graafschap-keeper Theo Zwarthoed zag belanden. Verder was het geen bijzondere wedstrijd: beide partijen kregen aan paar kansen, maar doelpunten zouden er lange tijd niet vallen. Een puntendeling was voor beide ploegen geen goede uitslag en het was uiteindelijk FC Eindhoven dat aan het juiste eind van de score kwam te staan. In de slotfase zette de thuisploeg aan en dat resulteerde in een zeer belangrijke treffer van Anthony van den Hurk. FC Eindhoven klimt naar plek zes, de Doetinchemmers zakken naar plek acht.

Jong Ajax - Helmond Sport 4-0
Dejan Meleg wordt volgend seizoen waarschijnlijk verhuurd aan FC Groningen, als onderdeel van de transfer van Richairo Zivkovic. In het noorden zal men zich daarmee in de handen wrijven, want Meleg liet maandag andermaal zijn klasse zien. De Serviër scoorde na 13, 33 en 53 minuten en noteerde daarmee een hattrick. Hij legde Helmond Sport het zwijgen op met een droog schot, een zwabberende vrije schop van twintig meter en met een afmaker na een mooie pass van Ricardo Kishna. Helmond kwam niet verder dan de paal en Lucas Andersen liet de mogelijkheid op de 4-0 liggen. Sam Hendriks benutte zijn mogelijkheid voor de vierde van Jong Ajax wél.

Sparta Rotterdam - FC Emmen 1-2
Kan het seizoen nog erger voor Sparta? Ja, blijkbaar wel. De Rotterdammers verloren maandag voor de negende (!) keer op rij een thuiswedstrijd en dit keer was het FC Emmen dat de volle buit mee mocht nemen naar huis. Roland Bergkamp zorgde na ruim een half uur voor 0-1 door de bal door Khalid Sinouhs benen te mikken. Uit een strafschop, kort na rust, tekende Shkodran Metaj voor de 0-2. De aansluitingstreffer van Donovan Deekman kwam te laat. De laatste keer dat Sparta op Het Kasteel won, was op 22 november.

Jong PSV - VVV-Venlo 2-1
VVV-Venlo was al zeker van een periodetitel en dus deelname aan de nacompetitie, maar de Limburgers zullen het seizoen toch een beter einde willen geven dan met nederlagen. Jong PSV was maandag in ieder geval met 2-1 te sterk. Vlak voor rust tekende Rai Vloet, de zoon van Wiljan Vloet, met een bekeken schot voor de 1-0. Menno Koch kopte na de onderbreking de tweede binnen. VVV kwam direct terug via Joeri Schroijen, maar daar zou het bij blijven.

Jong FC Twente - Excelsior 1-2
Voor Excelsior staat de derde plek in de Jupiler League nog op het spel en de Rotterdammers wilden dan ook niet verliezen bij laagvlieger Jong FC Twente. Al na vijf minuten kwamen de Kralingers op voorsprong: Lucas Woudenberg had een uitstekende vooractie in huis, Lars Hutten rondde bekwaam af. Na ruim een uur spelen vergrootten de bezoekers de marge. Na een handig overstapje van topschutter Lars Veldwijk kon Jordan Bokata de bal binnenwerken. Via Cas Peters kwam de thuisploeg nog terug tot 1-2, maar een slotoffensief leverde niets meer op. De grootste kans was nog voor Veldwijk van Excelsior: de topscorer van de Jupiler League raakte het aluminium.

FC Volendam - Achilles'29 5-1
FC Volendam speelt nergens meer om en voor Achilles'29 is het al maanden een seizoen van leren en ervarener worden, als nieuwkomer in het betaald voetbal. De 1-1 eindstand in het palingdorp was er dan ook niet een om wakker van te liggen. Met de rust in zicht zette Soufiane Laghmouchi het Andere Oranje op voorsprong; zijn tiende doelpunt van deze competitie. Routinier Thijs Hendriks bracht Achilles terug in de wedstrijd, maar Henk Veerman bracht FC Volendam weer aan de leiding en maakte daarna nóg eens drie doelpunten: in zes minuten tijd tekende hij voor de 3-1, 4-1 en ook nog de 5-1.

Fortuna Sittard - Almere City FC 3-0
Fortuna lijkt te laat in het seizoen lekker op gang te zijn gekomen. Het haalde tien punten uit de laatste vier duels en won ook maandag weer, nu thuis van Almere City. Zoals wel vaker dit seizoen had Abdelaziz Khalouta een belangrijke hand in de overwinning: hij bracht de Sittardse vereniging al in de derde minuut op voorsprong en vergrootte de score ook naar 2-0. Vroeg in de tweede helft maakte Jeffrey Vlug de derde. Vrijdag zorgden Khalouta (tweemaal) en Vlug (eenmaal) voor drie goals bij MVV, maar werd het nog 3-3. Zover kwam het nu niet.

FC Oss - MVV Maastricht 2-1
Een punt pakken is tegenwoordig al prettig voor de supporters van FC Oss, dus de 2-1 overwinning op MVV van maandag zal waarschijnlijk uitbundig gevierd worden. Dennis Janssen bracht de Brabanders op 1-0 met zijn vijfde treffer van het seizoen en het leek erop dat de Ossenaren de voorsprong tot de helftwissel vast zouden houden. Antonio Stankov hielp MVV echter in de blessuretijd van de eerste helft terug in het zadel. In de blessuretijd van de tweede helft waren de rollen omgedraaid en schoot Marko Maletic de thuisclub te hulp. Zijn 2-1 was de winnende treffer.