Willem II verliest dure punten, De Graafschap ontsnapt aan blamage

Willem II - VVV-Venlo 0-1
Willem II en VVV doen op de ranglijst weinig voor elkaar onder en dat bleek vrijdag wel in het Koning Willem II Stadion. De wedstrijd speelde zich vooral rond de middellijn af, maar na het halfuur kreeg de thuisploeg enkele goede kansen: Terell Ondaan en Norair Mamedov konden het evenwicht echter niet verstoren. De Brabanders namen in de tweede helft het initiatief, maar al gauw golfde het spel weer heen en weer. Twintig minuten voor tijd waren de Venlonaren dicht bij de openingstreffer, maar doelman Ruud Swinkels tikte een bal van Oguzhan Türk onder de lat uit. Vier minuten voor tijd ging VVV alsnog met de zege aan de haal: Türk zette een vrije trap voor en Pim Balkestein kopte de 0-1 binnen. Willem II zakt hierdoor van de tweede naar de derde plaats.

FC Eindhoven - Helmond Sport 0-0
FC Eindhoven verloor in de laatste zes duels maar één keer en verloor ook niet van Helmond. In de eerste helft kon de ploeg van Jean-Paul de Jong toeslaan, maar doelman Wouter van der Steen hield Soufiane Dadda, Jens van Son en Jason Bourdouxhe van scoren af. In het eerste kwartier na rust had Davy Brouwers, de aanvalsleider van Helmond Sport, tweemaal kunnen scoren. Hij vond echter zijn meerdere in keeper Maik van den Kieboom. Beide partijen kregen nog enkele kansen om de driepunter naar zich toe te trekken, maar het bleef bij een brilstand in het Jan Louwers Stadion. Eindhoven staat door het puntverlies van Willem II alleen op de tweede plaats in de Jupiler League. Helmond won in de laatste vijf duels maar één keer.

Almere City FC - De Graafschap 1-1
De Graafschap won bij het debuut van Jimmy Calderwood als trainer van De Superboren met 0-2 van Jong PSV, maar kon die lijn niet doortrekken. Almere City kwam vijf minuten in de tweede helft op voorsprong: Vincent Janssen scoorde met een afstandsschot. In de eerste helft waren de gasten nog het meest dicht bij een goal geweest, maar Anco Jansen trof de lat. De Superboeren leken te gaan verliezen in Flevoland, maar in de blessuretijd kregen zij nog een strafschop. De inzet van Piotr Parzyszek werd nog gekeerd, maar de rebound was wel aan Dean Koolhof besteed: 1-1. Hij redde daarmee een punt voor het kwakkelende De Graafschap. Almere pakte na twee verloren duels zodoende weer een punt.

FC Emmen - SC Telstar 4-1
FC Emmen hervatte de competitie vorige week met een klinkende 4-0 overwinning op Jong Ajax en vrijdag ging het weer goed. Er werd nu iets minder ruim gewonnen, maar veel scheelde het niet voor het team van Joop Gall. Bart de Groot schoot na een half uur de 1-0 tegen de touwen na een hoekschop in het ijskoude Emmen. Na rust kwamen de bezoekers uit Velsen terug via Daryl van Mieghem, maar een minuut later zette Roland Bergkamp de voorsprong toch weer op het bord, met wat geluk en na voorbereidend werk van Alexander Bannink. Wout Weghorst maakte in zes minuten tijd aan de laatste onzekerheid nog een einde met de 3-1 en de 4-1.

Fortuna Sittard - FC Den Bosch 1-2
Fortuna hield met tien man lang een 1-0 voorsprong vast, maar trok die niet over de streep tegen FC Den Bosch. Patrick N'Koyi schoot na dik 25 minuten de 1-0 binnen, uit een pass van Jeffrey Vlug. De Bossche bezoekers werden lastig via Maarten Boddaert, die Ferhat Kaya op zijn pad vond. Diezelfde Boddaert was in de tweede helft slachtoffer van een pittige overtreding van Vlug, die er met rood vanaf moest tegen zijn oude club. FC Den Bosch had toen nog redelijk wat tijd om het tij te keren in Sittard en vlak voor tijd lukte dat nog ook: Erik Quekel maakte de gelijkmaker en in blessuretijd zorgde Benjamin van den Broek voor de winst.