Winnend Ajax beleeft beste seizoensstart van deze eeuw

Viktor Fischer miste vorige week tegen PEC Zwolle nog de nodige kansen, maar was tegen Heerenveen goed voor twee doelpunten en haalde zo zijn sportieve wraak. Heerenveen deed in de openingsfase nog wel aardig mee, maar bij de eerste goede aanval van Ajax kwam de thuisploeg direct op voorsprong. Fischer werd aangespeeld door Amin Younes en stapte slim over de bal heen, waardoor Davy Klaassen de Deen alleen voor Erwin Mulder kon zetten. Oog in oog met de keeper bleef Fischer rustig en opende hij de score.

Bij de tweede treffer van de avond, gemaakt na ruim twintig minuten spelen, was Fischer de aangever. De aanvaller leek Klaassen te zoeken, maar vond Arek Milik, die de bal controleerde en de marge verdubbelde. Hiermee was het verzet van Heerenveen ook direct gebroken: de bezoekers boden in de eerste twintig minuten nog wel serieus tegenstand, maar kwamen er na de 2-0 niet meer aan te pas. Kort na de goal van Milik maakte Younes de derde treffer van de avond en die werd gemaakt na zeer slecht verdedigingswerk van Heerenveen: niemand pakte Younes aan toen hij in het vijandelijke strafschopgebied langs een paar tegenstanders dribbelde en binnen prikte.

Heerenveen was rijp voor de slacht en Ajax kreeg alle ruimte en vrijheid om te doen wat het wilde. Het bleef in de eerste helft bij drie doelpunten en kort na de onderbreking kon Heerenveen zowaar wat terug doen, toen Joël Veltman werd afgetroefd door Mitchell te Vrede en de aanvaller de 3-1 binnen kon schieten. Heerenveen leek na deze opsteker echter niet te geloven in een plotselinge comeback en er veranderde weinig aan het spelbeeld. Ajax bleef de aanval zoeken en op aangeven van Klaassen maakte Fischer na een fraaie aanval zijn tweede van de avond.

De wedstrijd was gespeeld en omdat Ajax donderdag nog in de Europa League in actie komt tegen Molde FK, besloot Frank de Boer om Kenny Tete en Donny van de Beek naar de kant te halen. Ricardo van Rhijn en Riechedly Bazoer kwamen in het veld en zij stonden nog maar net binnen de lijnen, toen Ajax een strafschop kreeg omdat Kenneth Otigba Milik even had vastgehouden. Milik ging zelf achter de bal staan, maar schoot over, waardoor het bij 4-1 bleef. Voor even dan, want een ruim kwartier voor tijd pikte ook Klaassen nog zijn doelpuntje mee. Hiermee evenaarde Ajax het clubrecord van minimaal vijf Eredivisie-goals in drie opeenvolgende thuisduels; dat deed Ajax voor het laatst in 1995.

De supporters van Ajax werden dus opnieuw verwend, al was het slotakkoord ruim tien minuten voor tijd nog voor Heerenveen, na een kolderieke blunder van Jasper Cillessen. De doelman wilde een mislukte pass van Veltman binnen houden en dat lukte, maar Cillessen gaf hiermee onbedoeld de assist op de 5-2 van Te Vrede. Voor de keeper een smet, maar het mocht de pret in de Amsterdam ArenA niet drukken.