Zegereeks United stopt, Koeman wint eindelijk weer

Aston Villa - Manchester United 1-1
Van Gaal koos ervoor om voorin met Robin van Persie en Radamel Falcao te beginnen. Voor de Colombiaanse huurling was het zijn eerste basisplaats sinds 5 oktober. Echt indrukwekkend speelde El Tigre echter niet op Villa Park, net zo min als aanvalskompaan Van Persie dat deed. De Nederlander schoot vroeg in de wedstrijd een keer naast en volleerde later een keer in de handen van doelman Brad Guzan. United mocht het spel maken en de thuisclub wachtte op de tegenaanval. Na achttien minuten resulteerde dat in de 1-0 van Benteke. De Belgische spits nam een bal van Fabian Delph aan, kapte Jonny Evans twee keer uit en schoot vervolgens uitermate fraai raak in de linker kruising.

Benteke zette Manchester United zo al vrij vroeg op achterstand: sinds 2 november had Van Gaal dat niet meer meegemaakt met zijn ploeg. In het resterende half uur voor rust lukte het niet de nadelige score om te buigen tot een gelijke stand. Ron Vlaar ontfutselde Falcao de bal bij een aanval en keeper Guzan hield een verrassende bal van Ashley Young op knappe wijze uit het doel. Aanvoerder Wayne Rooney kon het gebrek aan inspiratie bij de spitsen niet opvangen. De Engelsman, die vaker scoorde tegen Aston Villa (dertien keer) dan tegen welke andere club ook, kwam niet in scoringspositie en kon dus weinig uithalen. Aan het begin van de tweede helft kwam de thuisclub bijna snel op een ruimere voorsprong.

Een schot van Delph werd geblokt door Tyler Blackett en Benteke dwong keeper David de Gea met een uitstekende kopbal tot een redding. Aan de overkant deelde United vervolgens ook een prik uit: Van Persie werd gevonden door Rooney en loste een goed schot, maar Guzan trad op. De druk van Manchester United nam toe en resulteerde in de verdiende 1-1 van Falcao. Uit een voorzet van Young kopte de Colombiaan tegendraads binnen. Even later kwam Manchester United met een man meer te staan, toen Gabby Agbonlahor er met rood vanaf gestuurd werd voor een overtreding op Young. Het leek erop dat het vooral onhandigheid was in plaats van kwade opzet, maar toch moest Agbonlahor van Lee Mason inrukken. Met een man minder hield Aston Villa alsnog stand.

Southampton - Everton 3-0
Na een daverende start in de Premier League zat de klad er goed in bij Southampton, dat al vijf competitiewedstrijden op rij niet meer had gewonnen. Tegen Everton begonnen the Saints, zonder Dusan Tadic, in ieder geval prima. Na tien minuten had Graziano Pellè zijn ploeg op voorsprong kunnen en misschien wel moeten zetten, ware het niet dat de Italiaan het doel te hoog zocht bij een vrije kopkans. Niet veel later had de van Feyenoord overgenomen spits geen geluk toen hij wél het net vond: de scheidsrechter had al afgefloten wegens een duwfout van Shane Long. Acht minuten voor de pauze kreeg manager Ronald Koeman dan toch de verdiende voorsprong. James Ward-Prowse zette de bal voor en via José Fonte en Romelu Lukaku verdween de bal over de lijn voor een eigen doelpunt.

Na de onderbreking leken de ploegen elkaar even af te tasten, waardoor het aanvankelijk geen interessant schouwspel meer was. Everton wist dat het moest komen, maar naarmate de tweede helft vorderde werd Southampton weer sterker. De 2-0 kwam op naam van Pellè, die van dichtbij afwerkte na een kopbal van Long. Voor Pellè was het alweer zijn elfde treffer van het seizoen. Voor de thuisploeg was die tweede treffer het sein om achterover te leunen. Everton ging met de moed der wanhoop in de aanval, wist de defensie van Southampton niet te kraken en kreeg zelfs nog een derde om de oren: Maya Yoshida, ex-VVV Venlo, kopte binnen.

Tottenham Hotspur - Burnley 2-1
De fans van Tottenham Hotspur hebben er lang op moeten wachten, maar Érik Lamela heeft dan eindelijk zijn eerste competitietreffer voor de club gemaakt. De man die in augustus 2013 voor dik dertig miljoen euro werd gekocht van AS Roma deed dat wel op fantastische wijze. Door naar binnen te dribbelen en de bal heerlijk in de verre hoek te schieten tekende hij tegen laagvlieger Burnley voor de 2-1. Daarvoor had uitblinker Harry Kane the Spurs al op 1-0 gezet, door binnen te koppen na een voorzet van Nacer Chadli. Ashley Barnes tekende voor de 1-1 en ook dat was een prachtig doelpunt: met een fantastisch schot vond hij de bovenhoek.

Tottenham Hotspur had veel meer balbezit (circa zeventig procent), maar de ploeg van manager Maurico Pochettino leek bevreesd voor een uitbraak van het dappere Burnley. Sterspeler Danny Ings van Burnley had het echter niet makkelijk, al wist hij diep in de tweede helft Tottenham-keeper Hugo Lloris nog bijna te verrassen. Bij Tottenham Hotspur stond ex-Ajacied Christian Eriksen zoals gebruikelijk in de basis en de middenvelder speelde een uitstekende wedstrijd; samen met Kane behoorde hij tot de uitblinkers.

Hull City - Swansea City 0-1
Na twee nederlagen op rij pakte Swansea City uit bij the Tigers een welkome driepunter. Hull City haalde dit seizoen niet meer dan vijf punten in de thuiswedstrijden en liet ook zaterdag niet zien, dat het echt een bedreiging kon vormen. Na een kwartier spelen stond het alweer 0-1 en dat was te danken aan Sung-Yeung Ki. De Zuid-Koreaan liep de zestien meter in toen Jonjo Shelvey uithaalde en via zijn lichaam ketste de bal precies goed af: Hull-doelman Allan McGregor ging richting de linkerhoek en de bal stuiterde precies de andere kant op. Met de gelukkige treffer op zak werkte Swansea City voor een grotere voorsprong, maar scoren lukte niet. Aan de overzijde moest Lukasz Fabianski een keer in actie komen om Nikica Jelavic tegen te houden.

West Ham United - Leicester City 2-0
West Ham United gaat uitstekend mee in het spoor van grootmachten Chelsea, Manchester City en Manchester United en de goede lijn werd tegen Leicester City 'gewoon' voortgezet. Andy Carroll opende de score met zijn derde doelpunt in drie wedstrijden, terwijl hij in de tien wedstrijden daarvoor helemaal niet had gescoord. Even voor zijn treffer miste Carroll nog een gigantische kans, dus de spits kon opgelucht ademhalen na zijn treffer. Met een fantastisch schot tekende Stewart Downing na rust voor de 2-0 en daarmee leek de wedstrijd wel gespeeld. Leicester-coach Nigel Pearson probeerde nog wel wat te forceren met een driedubbele wissel, maar de thuisploeg kwam niet meer in de problemen.

Queens Park Rangers - West Brom 3-2
In een levendige eerste helft werd er al meteen driemaal gescoord op Loftus Road. Joleon Lescott tekende in de tiende minuut voor de 0-1, toen hij bij de tweede paal een voorzet van Stéphane Séssègnon tegen de touwen kopte. Voor Lescott was het zijn eerste treffer in de Premier League sinds september 2012. Teamgenoot Silvestre Varela, die op huurbasis overkwam van FC Porto, luisterde zijn basisplaats vervolgens op met de 0-2. Hij ging een uitstekende één-twee aan met Séssègnon en verdubbelde de voorsprong. QPR toonde echter geweldige veerkracht en slaagde erin helemaal terug te komen: topscorer Charlie Austin schoot vlot na de goal van Varela al raak uit een penalty en zorgde snel na rust ook voor de 2-2. Een paar minuten voor tijd groeide hij pas echt uit tot de held van the Hoops, toen hij zijn hattrick voltooide en QPR drie punten bracht. Austin werd de eerste speler van zijn club met een Premier League-hattrick in 21 jaar tijd.

Een punt is een terechte afspiegeling van de krachtsverhoudingen bij Aston Villa-Manchester United